Neovan ensimmäiset aurinkovoimapuistot rakentamisvalmiina ensi vuonna – Kotkan Torvmossen mukana

Julkaistu 25.10.2022

Valtionyhtiö Neova Oy:llä on tällä hetkellä hankekehityksessä kuusi kohdetta, joissa vanhoille turvetuotantoalueille on määrä rakentaa pelkästään aurinkovoimaa. Kohteiden yhteispinta-ala on noin 560 hehtaaria ja yhteenlaskettu nimellisteho on noin 310 megawattia. Yksi kohteista sijaitsee Kotkan Torvmossenissa, Hurukselantien varressa.

”Teollisen kokoluokan aurinkovoima on noussut nopeasti houkuttelevaksi energiavaihtoehdoksi Suomessa. Aurinkovoimapuiston luvitusvaihe on tuulivoimahanketta nopeampi prosessi, sillä aurinkovoimahankkeet eivät yleensä edellytä yleiskaavoitus- tai YVA-menettelyä”, Neovan tuuli- ja aurinkovoimahankkeista vastaava projektijohtaja Lauri Alanen kertoo.

”Neova käynnisti ensimmäisten aurinkovoimahankkeiden kehityksen tänä vuonna. Ensimmäiset luvitetut aurinkovoimakohteet voivat olla rakentamisvalmiina jo vuonna 2023. Tulevan talven aikana on tarkoitus tehdä päätöksiä siitä, että rakennammeko aurinkovoimalat itse, yhdessä kumppanin kanssa vai myymmekö hankkeet eteenpäin ennen rakentamista. Päätökset toteutustavasta voivat myös vaihdella hankekohtaisesti”, Alanen kertoo.

Neovan tekemien selvitysten perusteella potentiaalista maaomistusta aurinkovoimahankkeisiin löytyy yhtiön omista maa-alueista yli 10 000 hehtaaria.

Neovan ensimmäiset julkistetut aurinkovoimakohteet:

Kunta Kohde Hankealueen koko Nimellisteho
Joutsa Pihlassuo 160 ha 80 MW
Suonenjoki Kurkisuo 120 ha 80 MW
Lapua/Lappajärvi Lamminneva 120  ha 60  MW
Suonenjoki Isoneva 100 ha 50 MW
Kotka Torvmossen 50  ha 35 MW
Heinola Laviassuo 8 ha 5 MW

 

Aurinko- ja tuulivoima täydentävät hyvin toisiaan

Aurinkovoima soveltuu erittäin hyvin rakennettavaksi tuulivoimapuistojen yhteyteen. Hybridipuistoissa aurinko- ja tuulivoima täydentävät erinomaisesti toisiaan sekä vuorokauden eri aikojen että vuodenaikojen suhteen. Hybridipuistossa tuuli- ja aurinkovoima tuottavat hyvin harvoin maksimitehoa samalla hetkellä, minkä johdosta ne tukevat hyvin toisiaan. Kesä- ja päiväaikaan aurinkovoiman tuotanto on helposti ennustettavissa ja talvella sekä yöaikaan tuotanto painottuu tuulivoimaan.

Neovalla on hankekehityksessä neljä julkistettua hybridihanketta, joissa on yhdistetty tuuli- ja aurinkovoimaa. Nämä hybridihankkeet käsittävät yhteensä noin 55 tuulivoimalaa, mikä vastaa arviolta vajaan 500 megawatin nimellistehoa. Aurinkovoimaa näissä hankkeissa on suunnittelussa yhteensä noin 450 megawattia.

Pyhännän Konnunsuo on tähän mennessä ainoa hankekohde, jolle suunnitellaan pelkkää tuulivoimaa. Puiston nimellisteho on 250-300 megawattia. Hanketta toteutetaan yhdessä Metsähallituksen kanssa. Hankealueen koko on kaikkiaan noin 5 500 hehtaaria, josta noin 1 000 hehtaaria on Neovan entisiä turvetuotantoalueita.

Keskimäärin tuulivoimapuistot tuottavat runsaan kolmanneksen nimellistehostaan energiaa, eli esimerkiksi Konnunsuon tuulivoimahanke tuottaisi vuodessa sähköä arviolta 840 gigawattituntia, joka vastaa noin 44 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista sähköntarvetta.

Tuulivoimaloiden luvitus on pitkästä prosessista johtuen huomattavasti hitaampaa kuin aurinkovoimaloiden. Alanen arvioi, että ensimmäiset tuulivoimakohteet voisivat olla toteuttavissa vuodesta 2025 alkaen.

Tuuli- ja aurinkovoimahankkeissa hyödynnetään Neovan turvetuotannosta poistuneita maa-alueita sekä muuta soveltuvaa lähiympäristöä. Tuuli- ja aurinkoenergia soveltuvat erinomaisesti monille vanhoille turvetuotantoalueille, sillä alueet sijaitsevat usein etäällä asutuksesta ja niissä on jo valmiina hyvä tieverkosto. Kohteet ovat myös muokatun maankäytön alueita, jolloin rakentamisen ympäristövaikutukset ovat pienempiä kuin toteutettaessa vastaavaa hanketta pelkästään metsätalousmaalle. Vanhat turvetuotantoalueet ovat yleensä erittäin hyviä alueita rakentaa aurinkovoimaa, sillä ne ovat laajoja aukeita ja tasaisia alueita.

Neova aloitti tuulivoimakehityksen noin kaksi vuotta sitten. Edellä mainittujen julkistettujen hankkeiden lisäksi Neovalla on selvitys- ja valmisteluvaiheessa useita muitakin hankekohteita. Neovan tuulivoimatiimi on kasvanut nopeasti ja tällä hetkellä tuuli- ja aurinkovoimaa kehittää noin kymmenen työntekijän tiimi, jonka tukena ovat Neovan omat asiantuntijapalvelut.