Sapokan Vesipuisto

Keidas keskellä Kotkaa

Sapokanlahti Tallinnankadun varrella työntyy merestä muodostaen merellisen poukaman Kotkansaareen. Sapokan Vesipuisto on kaupunkilaisille ja matkailijoille tärkeä paikka, jossa viihdytään ympäri vuoden. Puistossa on sovitettu luontevasti yhteen rakennettu ympäristö ja ympäröivä luonto. Suomen palkituimmassa puistossa riittää nähtävää kaikkina vuodenaikoina.

Puiston kunnostaminen aloitettiin vuonna 1990. Neljä vuotta myöhemmin puisto valmistui kaupunkilaisten iloksi ja virkistykseksi.

Puiston pääsuunnittelija on Kotkan kaupungin entinen pitkäaikainen kaupunginpuutarhuri puutarhaneuvos Heikki Laaksonen. Tämän, kuten muidenkin Kotkan puistojen rakennustöiden päävastuu on ollut kaupungin puistotoimella.

Kuvassa on Sapokan vesiputous

Vesi, kivi, valaistus

Sapokan Vesipuiston suunnittelun keskeiset elementit runsaan ja monipuolisen kasvillisuuden lisäksi ovat vesi, kivi ja valaistus.

Uloimmalta aallonmurtajalta puolen kilometrin pituisessa putkessa johdettu merivesi syöksyy lahdelmaan noin 20 metriä korkeasta putouksesta. Putouksen valaistusta muutetaan ajoittain eri teemaväreillä.

Vedenkierto puhdistaa Sapokanlahden

Merivesi solisee myös purossa. Vesiputous ja puro toimivat lahden vedenkierto- ja hapetusjärjestelmänä, jota säädellään tarpeen mukaan. Lahteen istutetut karpit pitävät omalta osaltaan huolen veden puhtaudesta.

Kiveä on käytetty ja kierrätetty monessa muodossa. Putouksen ylätasanteella on kivinäyttely, jossa voi tutustua suomalaisiin kaupallisesti saatavilla oleviin kivilajeihin ja kiven eri työstömahdollisuuksiin.

Sapokan vesipuisto

Monipuolinen kasvillisuus

Monet puiston kasveista on merkitty nimikyltein (suomi, ruotsi, latina). Puiston kasvupaikat ovat pienilmastoltaan hyvinkin vaihtelevia, paikkansa ovat löytäneet varjossa, paahteessa tai kosteassa viihtyvät kasvit.

Sapokan Vesipuistoa kannattaa tulla katsomaan kaikkina vuodenaikoina. Keväällä ihastuttavat kymmenet tuhannet sipulikukat ja alkukesällä kukoistavat alppiruusut sekä atsaleat.

Lue lisää Sapokan puuvartisista erikoiskasveista.

Vuodenajat muuttavat maisemaa

Koko kasvukauden puistossa hehkuvat lukuisat perennat. Syksy tuo puistoon ruskan värit ja talvi luo ympäristöön aivan uudenlaisen tunnelman.

Valaistus tuo mielenkiintoisen lisänsä maisemaan ympäri vuoden. Alueella on toistasataa pienoisvalonheitintä, jotka valaisevat valittuja yksityiskohtia.

Eläinveistokset yllättävät

Hyvä puisto vaihtelevine elementteineen on taidetta. Sapokan Vesipuistossa on esillä myös veistostaidetta.

Puistoon on sijoitettu toistakymmentä kuvanveistäjä Hannele Kylänpään pronssista eläinveistosta kuten pupu, fasaani, kärppä, ankka, kissa, harakka ja käki. Mitä muita eläinhahmoja löydät puistosta?

Suomen palkituin puisto:

  • Paras ulkovalaistuskohde 1993
  • Vuoden Ympäristörakenne 1994
  • Suomen paras Kivirakenne 1996
  • Green Flag Award -tunnus 2019, 2020, 2021, 2022 ja 2023