Tuki opiskelun eri vaiheissa

Opintojen alussa
Erityisopettaja esittäytyy lukio-opinnot aloittaville opiskelijoille heti lukuvuoden alussa ja tiedottaa lukiossa saatavilla olevista opiskelun tukitoimista. Huoltajat saavat tietoa tukitoimista ja erityisjärjestelyistä lukioiden huoltajailloissa ja koulujen Pedanet-sivuilta. Aineenopettaja kertoo oman oppiaineensa tukitoimista oppitunneilla.
Mikäli olet saanut tukea opiskeluusi perusopetuksessa, ja sinulle on asiantuntijalausuntoja (kuten lukilausunto tai psykologin lausunto), toimita ne lukion erityisopettajalle heti lukuvuoden alussa.
Kaikille lukio-opinnot aloittaville opiskelijoille tehdään lukiseulatesti sekä tarvittaessa laajempi yksilötestaus. Tämän lisäksi myös aineenopettajat saattavat tehdä lähtötaitotasoa selvittäviä testejä. Oppimisen tuen tarvetta arvioivat aineenopettaja, opinto-ohjaaja ja erityisopettaja koko lukio-opintojen ajan.
Edellä mainittujen tietojen ja tulosten pohjalta tukitoimien tarvetta arvioidaan yhteistyössä opiskelijan, ryhmänohjaajien, aineopettajien, erityisopettajan ja tarvittaessa huoltajien ja muun henkilöstön kanssa. Opiskelun tukitoimia ja mahdolliset erityisjärjestelyt kirjataan pedagogisen tuen suunnitelmaan, joka on osa henkilökohtaista opintosuunnitelmaa.
Perusasioita kertaavat opintojaksot
ÄI20 Äidinkielen valmiudet lukiokuntoon
S212 Suomi toisena kielenä startti lukio-opintoihin
RUB18 Ruotsin lähtötaso
ENA09 Englannin kielen starttikurssi
MAB11 Matematiikan johdanto
Huom! Opintojaksotarjonta voi vaihdella lukioissa vuosittain.
Kotkan kaupungin opetussuunnitelma nuorten lukiokoulutus LOPS2021
Poikkeava opiskeluaika ja tehostettu opinto-ohjaus
Opinto-ohjaajasi auttaa sinua lukio-opintojen suunnittelussa ja ainevalintojen ja niiden muutosten tekemisessä. Mikäli opintosi eivät jostain syystä etene tai harkitset siirtyväsi 3½ vuoden tai 4 vuoden opinto-ohjelmaan, ole yhteydessä opinto-ohjaajaasi. Saat opinto-ohjaajaltasi ohjausta myös jatko-opintojen ja tulevaisuuden suunnitteluun.
Ryhmänohjaajan oppitunnit ja tuki
Ryhmänohjaajan tunneilla saat tietoa lukio-opiskelun liittyvistä yleisistä asioista. Ryhmänohjaajasi haastattelee jokaisen ryhmänsä opiskelijan. Haastattelussa kannattaa kertoa ryhmänohjaajalle, jos olet aiemmin saanut ja tarvinnut tukea opiskeluun. Mikäli olet opiskellut S2-opintoja peruskoulussa ja koet tarvitsevasi tukea suomen kielen opiskeluun, on tämä hyvä kertoa ryhmänohjaajallesi.
Opintojen aikana
Aineenopettajasi järjestää tukiopetusta eri muodoissa. Pyydä tukiopetusta rohkeasti ja riittävän ajoissa aineenopettajaltasi. Oppimisen tukea ei ole suunnattu tilanteisiin, jossa opiskelija omavalintaisten tai luvattomien poissaolojen vuoksi jää jälkeen opinnoissaan.
Molemmissa lukioissa toimii opiskelukahvila, johon opettaja pääsääntöisesti ohjaa opiskelijan tekemään kesken jääneitä tehtäviä tai saamaan tukiopetusta. Opiskelija voi myös itse hakeutua opiskelukahvilaan, mikäli hän haluaa tukiopetusta eri oppiaineissa. Opiskelukahvilan tarkempi aikataulu selviää oppilaitosten omista tiedotteista.
Aineenopettaja tukee opiskelijaa oppiaineensa opiskelussa. Hän ohjaa opiskelijoita oikeanlaisen opiskelutekniikan löytämisessä, eriyttää opetusta ja antaa vinkkejä kokeisiin valmistautumisessa. Opiskelija voi pyytää aineenopettajalta tukiopetusta. Aineenopettaja seuraa opiskelijoiden opintomenestystä, keskustelee huomioistaan opiskelijan kanssa ja ohjaa tarvittaessa erityisopettajan tai yksilökohtaisen opiskeluhuollon palvelujen piiriin.
Erityisopettaja ohjaa sinua opiskelutapojen harjoittelussa, jotta löydät itsellesi sopivimman tavan opiskella. Erityisopettajan kanssa voit harjoitella opiskelutekniikkaa, tehdä lukusuunnitelmia ja harjoitella aikataulutusta.
Opinto-ohjaajalta saat tukea ainevalintojen suunnittelussa ja tekemisessä. Mikäli haluat vaihtaa pitkän matematiikan opinnot lyhyeen tai siirtyä pidennettyyn opintosuunnitelmaan, saat apua muutoksen tekemiseen opinto-ohjaajaltasi. Hän ohjaa sinua myös ylioppilastutkintosuunnitelman laatimisessa sekä jatko-opintojen suunnittelussa.
Opintopistekertymätaulukko
Taulukosta ilmenee, montako opintopistettä tulisi olla hyväksytysti suoritettuna kolmen, kolmen ja puolen vuoden tai neljän vuoden lukiosuunnitelman mukaan.
Kuraattori- ja psykologipalvelut auttavat oppilaita ja opiskelijoita voimaan hyvin, oppimaan ja käymään koulua tai opiskelemaan. Palveluiden tavoite on edistää kaikkien hyvinvointia yhteistyössä oppilaiden, opiskelijoiden, koulun henkilökunnan, vanhempien ja muiden mahdollisten tahojen kanssa.
Yhteisöllinen työ tarkoittaa esimerkiksi koulun ympäristön ja ilmapiirin parantamista ja turvallisuuden tunteen vahvistamista, vuorovaikutustaitojen tukemista, kiusaamisen ja väkivallan ehkäisemistä. Kuraattori ja psykologi osallistuvat yhteistyössä koulun henkilökunnan ja muiden toimijoiden kanssa hyvinvointia tukevien ryhmien, luokkatyöskentelyjen ja teematapahtumien suunnitteluun ja toteuttamiseen. Työhön kuuluu myös osallistuminen opiskeluhuoltoryhmiin ja moniammatilliseen yhteistyöhön.
Kuraattorit ja psykologit tarjoavat yksilöllistä tukea ja tekevät yhteistyötä perheiden, opettajien ja muiden kanssa tilanteen ja tarpeen mukaan. Alussa kartoitetaan oppilaan tai opiskelijan tilanne ja tuen tarve ja sovitaan mahdollisista tukitapaamisista. Oppilaita ja opiskelijoita tuetaan esimerkiksi koulunkäynnissä, mielenterveydessä ja sosiaalisissa suhteissa. Kuraattorit ja psykologit voivat osallistua monialaiseen asiantuntijaryhmään, joka etsii yhdessä sopivia tukitapoja. Tarvittaessa kuraattori tai psykologi ohjaa asiakkaan muihin palveluihin. Palvelut ovat maksuttomia ja vapaaehtoisia.
Kuraattori tai psykologi tukee oppilaita ja opiskelijoita esimerkiksi seuraavissa asioissa:
- Sosiaaliset suhteet
- Perhesuhteet
- Kaverisuhteet
- Ryhmässä toimiminen
- Mielenterveys ja tunne-elämä: alakuloisuus, ahdistuneisuus, stressi, jännitys
- Koulunkäynti tai opiskelu: oppimisen vaikeudet, poissaolot, motivaatio ja keskittymisen vaikeudet
- Elämänhallinta: elämänkriisit, itsenäistymisen tuki, päihteet, ajankäytön hallinta
- Muut asiat, joissa kaipaat keskustelutukea
Vanhemmat voivat saada ohjausta ja neuvontaa esimerkiksi koulunkäyntiin, opiskeluun, vanhemmuuteen ja kasvatukseen liittyen.
Oppilas tai opiskelija voi varata ajan kuraattorille tai psykologille kasvokkain, tekstiviestillä, soittamalla tai sähköpostilla. Toisen asteen opiskelija voi varata ajan digitaalisen ajanvarauksen kautta Oma Kymenlaakso-sovelluksessa. Myös huoltajat voivat varata ajan alaikäisen oppilaan tai opiskelijan puolesta. Koulun henkilökunta tai yhteistyötaho voi ohjata oppilaan tai opiskelijan kuraattorille tai psykologille.
Ennen ylioppilaskirjoituksia
Ylioppilaskokeisiin kannattaa osallistua niissä aineissa, joissa oma osaaminen on vahvinta ja jotka tukevat jatko-opintotoiveitasi. Ylioppilaskokeet laaditaan pakollisten ja valtakunnallisten valinnaisten opintojaksojen perusteella. Huolehdi, että olet suorittanut sekä pakolliset että valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot niissä aineissa, jotka aiot kirjoittaa. Lukiokohtaiset ylioppilaskokeisiin valmentavat opintojaksot tukevat ylioppilaskokeissa menestymistä. Opinto-ohjauksen oppitunneilla täytät ylioppilaskirjoitussuunnitelman Wilmaan. Voit muokata ja täydentää suunnitelmaa yhdessä opinto-ohjaajasi kanssa.
Mieti, tarvitsetko ylioppilaskokeisiin erityisjärjestelyitä, kuten esimerkiksi lisäaikaa. Tähän sinulla on oikeus, mikäli yksilökohtaisessa lukitestissä sinulla on todettu keskivaikea tai vaikea lukivaikeus ja opiskelun tukitoimet ovat olleet sinulla käytössä lukio-opintojesi aikana. Kerro tukitarpeistasi erityisopettajallesi hyvissä ajoin eli viimeistään noin puoli vuotta ennen ensimmäistä kirjoituskertaasi.
Ilmoittaudu ylioppilaskokeisiin opinto-ohjaajaltasi saamiesi ohjeiden mukaisesti ja osallistu lukiosi oppiainekohtaisiin kertaaviin opintojaksoihin.
Lisätietoa löydät täältä:
Ylioppilastutkinto.fi
Kokelas voi sairauden, vamman, lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeuden, vieraskielisyyden taikka muun niihin rinnastettavan syyn vuoksi suorittaa ylioppilastutkinnon kokeet poikkeavasti. Edellä mainitut syyt eivät automaattisesti oikeuta erityisjärjestelyiden käyttöön, vaan edellytyksenä on, että syy estää kokelasta suorittamasta koetta samalla tavoin kuin muut kokelaat.
Ylioppilaskokeisiin anotaan samoja erityisjärjestelyjä, joita opiskelijan tueksi on käytetty lukio-opinnoissa. Kokelas tekee vieraskielisyysanomuksen yhdessä S2-opettajan kanssa. Muut erityisjärjestelyanomukset kokelas tekee erityisopettajan kanssa. Rehtori toimittaa erityisjärjestelyhakemukset ylioppilastutkintolautakuntaan ennen kuin kokelas ensimmäisen kerran ilmoittautuu tutkintoon. Kevään tutkinnon osalta hakemus liitteineen on toimitettava lautakuntaan viimeistään 30.11. Syksyn tutkinnon osalta hakemuksen ja liitteiden viimeinen palautuspäivä on 30.4. Kokelas saa päätöksen hänelle myönnetyistä erityisjärjestelyistä kirjeitse kotiinsa hyvissä ajoin ennen kokeiden alkamista.
Lisätietoa löydät täältä:
Ylioppilastutkinnon erityisjärjestelyt
ÄI12 Kielenhuolto
RUB19 Ruotsin abikertaus
RUB110 Ruotsin kirjoittaminen ja kuullun ymmärtäminen
ENA10 Abikertaus
MAA13 Pitkän matematiikan kertaus
MAB10 Lyhyen matematiikan kertaus
BI07 Biologian kertausta abeille
TE04 Terveysosaaminen ja terveyden ajankohtaiset ilmiöt
FY09 Fysiikan kertaus
KE07 Kemian kertaus
GE05 Maantieteen kertausta abeille
PS08 Psykologian kertaus
HI08 Ajankohtainen maailma
YH05 Yksityisoikeus
YH06 Ajankohtainen yhteiskunta
EAB39 Abikertaus
VEA09 Abikertaus
RAB29/RAB311 Abikertaus
SAB29/SAB311 Abikertaus
VEB29/VEB311 Abikertaus
Huom! Opintojaksotarjonta voi vaihdella lukioissa vuosittain.
Kotkan kaupungin opetussuunnitelma nuorten lukiokoulutus LOPS2021
Lisätietoa löydät täältä:
ylioppilastutkinto.fi
Karhulan lukion Pedanet
Kotkan lyseon Pedanet
Opintojen jälkeen
Syksyn 2019 tutkinnosta lähtien hyväksytyn kokeen saa uusia ilman rajoitusta (L 502/2019, 16 §). Tämä koskee kaikkia kokelaita riippumatta siitä, milloin koe on suoritettu. Hyväksytysti suoritetun kokeen uusiminen on maksullista.
Hylätyn kokeen saa uusia kolme kertaa välittömästi seuraavien kolmen tutkintokerran aikana. Tutkinnon suorittanut henkilö saa uusia hylätyn kokeen niin monta kertaa kuin haluaa. Hylätyn kokeen uusiminen on maksutonta, jos koe on alun perin ollut kokelaalle maksuton.
Kun uusit hylätyn kokeen, voit halutessasi vaihtaa vaativamman tason kokeen lyhyemmän oppimäärän kokeeseen. Tason vaihtaminen edellyttää, että tutkintoosi vaadittavaan viiteen kokeeseen sisältyy edelleen yksi pitkän oppimäärän koe. Jos määräaika kuluu umpeen tai et selviydy kolmannellakaan uusimiskerralla, sinun on suoritettava koko tutkinto uudelleen. Kokelas voi sisällyttää hylättyyn tutkintoon sisältyneet hyväksytyt kokeet uuteen tutkintoon kolmen vuoden ajan aiemmin suoritetun kokeen hyväksymisestä.
Tutkinnon täydentäminen uusilla kokeilla on mahdollista sen jälkeen, kun olet suorittanut tutkinnon. Täydentämisen ajankohdan voit valita itse. Voit myös täydentää tutkintoa jo suorittamasi oppiaineen eritasoisella kokeella. Saat erillisen todistuksen näistä uusista hyväksytyistä kokeista. Voit uusia kokeen niin monta kertaa kuin haluat.
Lisätietoa löydät täältä:
Ylioppilaskokeiden uusiminen
Ylioppilastutkinto tietoa kokelaalle
Yliopisto-opinnot ovat akateemisia opintoja, jotka tarjoavat syvällistä tietoa ja asiantuntemusta eri tieteenaloilla. Opinnot jakautuvat yleensä kandidaatin tutkintoon (alempi korkeakoulututkinto) ja maisterin tutkintoon (ylempi korkeakoulututkinto). Lisäksi on mahdollista jatkaa tohtoriopintoihin. Opinnot sisältävät luentoja, seminaareja, itsenäistä opiskelua ja usein myös käytännön harjoittelua. Yliopistoissa korostetaan kriittistä ajattelua, tutkimustaitoja ja itsenäistä työskentelyä.
Lisätietoa löydät täältä:
Opintopolku Ylioppilastutkinnot
Yliopistokoulutus
Ammattikorkeakouluopinnot ovat käytännönläheisiä korkeakouluopintoja, jotka yhdistävät teoriaa ja työelämälähtöistä oppimista. Opinnot johtavat ammattikorkeakoulututkintoon tai ylempään AMK-tutkintoon. Ammattikorkeakouluopinnot sisältävät muun muassa työelämäprojekteja, harjoitteluja ja tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa. Opetusmenetelmiin kuuluvat luennot, ryhmätyöt ja käytännön harjoitukset. Opinnoissa painotetaan työelämässä tarvittavia taitoja ja valmiuksia.
Lisätietoa löydät täältä:
Opintopolku Ammattikorkeakoulututkinnot
Ammattikorkeakoulutus
Ammatillisessa koulutuksessa voit opiskella eri alojen perustutkintoja, ammattitutkintoja sekä erikoisammattitutkintoja. Opinnot koostuvat lähiopetuksesta, työpaikalla oppimisesta ja itsenäisestä opiskelusta. Keskeisiä ovat käytännön harjoitukset ja työelämälähtöisyys. Ammatillisen koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuksella.
Lisätietoa löydät täältä:
Opintopolku Ammatillinen koulutus
Ammattikoulutus
Avoimen yliopiston opintoja suorittamalla voit tutustua yliopisto-opintoihin ja opiskelutapoihin, kehittää osaamistasi ja hankkia yleissivistystä. Avoimessa yliopistossa voit suorittaa yliopisto-opintoja ilman pääsyvaatimuksia. Kun olet suorittanut riittävän määrän avoimen yliopiston opintoja, on sinun mahdollista hakeutua tutkinto-opiskelijaksi useisiin tutkinto-ohjelmiin avoimen väylän kautta. Hakuohjeet kannattaa tarkistaa suoraan yliopistosta. Opiskelu avoimessa yliopistossa on maksullista, eikä siihen voi saada opintotukea.
Lisätietoa löydät täältä:
Opintopolku Avoin yliopisto
Avoimenfoorumi
Avoin ammattikorkeakoulu on hyvä opiskeluvaihtoehto, kun suunnittelet hakeutuvasi ammattikorkeakouluopintoihin tai ylempiin ammattikorkeakouluopintoihin. Avoimessa ammattikorkeakoulussa voit suorittaa niin sanottuja polkuopintoja, jotka tehtyäsi voit hakea erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi. Mikäli sinut valitaan tutkinto-opiskelijaksi, polkuopinnot hyväksiluetaan osaksi tutkinto-opintoja. Avoimen ammattikorkeakoulun opinnot ovat maksullisia.
Lisätietoa löydät täältä:
Opintopolku Avoin ammattikorkeakoulutus
Kansanopistoissa ja kesäyliopistoissa järjestetään avointa korkeakouluopetusta, työelämäkoulutusta, yleissivistävää koulutusta sekä kursseja abeille ja lukiolaisille.
Aikuislukioissa on mahdollista kerrata lukion oppiaineiden sisältöjä ja valmistautua esimerkiksi valintakokeisiin tai ylioppilastutkinnon arvosanojen korottamiseen. Opintotarjonta vaihtelee aikuislukioittain.
Lisätietoa löydät täältä:
Kesäyliopistot.fi
Kansanopistot.fi
Kotkan aikuislukio
Avoin ammattikorkeakoulu on hyvä opiskeluvaihtoehto, kun suunnittelet hakeutuvasi ammattikorkeakouluopintoihin tai ylempiin ammattikorkeakouluopintoihin. Avoimessa ammattikorkeakoulussa voit suorittaa niin sanottuja polkuopintoja, jotka tehtyäsi voit hakea erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi. Mikäli sinut valitaan tutkinto-opiskelijaksi, polkuopinnot hyväksiluetaan osaksi tutkinto-opintoja. Avoimen ammattikorkeakoulun opinnot ovat maksullisia.
Lisätietoa löydät täältä:
Opintopolku Opiskelu ulkomailla
Studentum.fi
Nuorisovaihto.fi
Mikäli et ole saanut opiskelu- tai työpaikkaa opintojesi päättyessä, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi Työmarkkinatorin verkkopalvelussa. Työmarkkinatorin Asiointi-osion kautta voit pitää yhteyttä työvoima-asiantuntijaasi, jolta saat apua työnhakuun liittyvissä asioissa.
Etelä-Kymenlaakson työllisyysalueen palveluista ja avoimista työpaikoista saat lisätietoa sivulta Työmarkkinatori.fi
Lukion toisen vuosiluokan kutsuntavelvolliset opiskelijat osallistuvat kutsuntatarkastukseen kevään aikana. Lukion terveydenhoitaja lähettää opiskelijoille kutsun tarkastukseen, jonka suorittavat lääkäri ja terveydenhoitaja. Puolustusvoimat lähettävät postitse kutsuntavelvolliselle opiskelijalle esitietolomakkeen, joka palautetaan täytettynä terveydenhoitajalle kutsuntatarkastuksen yhteydessä.
Kutsuntatarkastus on kutsuntavelvollisille pakollinen. Kun tarkastus toteutetaan opiskelijaterveydenhuollossa, on se kutsuntavelvolliselle maksutonta. Mikäli opiskelija ei saavu terveydenhoitajan varaamalle ajalle, on hänen hoidettava kutsuntatarkastus perusterveydenhuollon kautta, jolloin se on maksullista.
Lisätietoa löydät täältä:
Puolustusvoimat
Intti.fi
Siviilipalvelus
Ohjaamo on maksuton ja luottamuksellinen matalan kynnyksen palvelu 15-29-vuotiaille. Ohjaamossa voit pohtia esimerkiksi työelämään, koulutukseen tai asumiseen liittyviä asioita. Ohjaamosta saat apua ja tukea myös mielenterveys- ja päihdeasioihin, raha-asioihin sekä vapaa-ajan viettämiseen. Palvelu toimii ilman ajanvarausta.
Lisätietoa löydät täältä:
Ohjaamot.fi
Etsivän nuorisotyön tehtävänä on auttaa niitä alle 29-vuotiaita nuoria, jotka ovat koulutuksen tai työmarkkinoiden ulkopuolella ja jotka tarvitsevat tukea tavoittaakseen julkisen sektorin palvelut tai jotka tarvitsevat tukea pysyäkseen tai kiinnittyäkseen tarjolla olevaan palveluun tai jotka ovat vaarassa syrjäytyä. Etsivän nuorisotyön avulla tukea tarvitsevat nuoret saatetaan niiden palvelujen piiriin, jotka parantavat nuorten arjenhallintataitoja ja valmiuksia hakeutua koulutukseen tai työhön ja joilla tuetaan nuoria suuntaamaan elämäänsä.
Lisätietoa löydät täältä:
Etsivä nuorisotyö