Ympäristöterveydenhuolto

Ympäristöterveydenhuolto tähtää ympäristön aiheuttamien terveysriskien ehkäisemiseen, vähentämiseen ja poistamiseen. Ympäristöterveydenhuollon tehtäväkenttään lukeutuvat  elintarvikevalvonta, terveydensuojelu, tupakka- ja lääkelakien mukainen valvonta sekä lisäksi eläinten terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen.

Kotkan ympäristöterveydenhuollon palveluyksikkö tekee valvontaa Kotkan kaupungin ja Pyhtään kunnan alueilla. Toimivaltaisena viranomaisena toimii Kotkan ympäristölautakunta. Ympäristöterveydenhuollon palveluyksikön toiminta perustuu valtakunnallisten valvontaohjelmien perusteella laadittuihin valvontasuunnitelmiin. Ilmoitusten ja hakemusten käsittelystä sekä suunnitelmallisesta valvonnasta peritään maksut taksan mukaisesti.

Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma

Ympäristöterveydenhuollon taksa

Ympäristöterveydenhuollon palveluyksikkö on osa ympäristöpalveluiden toimintayksikköä.

Ympäristöpalveluiden toimintayksikön verkkosivut

Ajankohtaista

Valtakunnalliset sairastumis- ja haittaepäilyilmoitukset on otettu käyttöön

Sähköisessä ilmoituspalvelussa on mahdollista ilmoittaa erilaisista ympäristöterveydenhuollon tehtäväkenttään kuuluvista sairastumisista ja haittaepäilyistä. Ilmoitukset on erikseen kuluttajille toiminnanharjoittajille.

Kuluttajat voivat tehdä ilmoituksen ympäristöterveydenhuoltoon, mikäli heillä on epäily elintarvikkeen, juomaveden tai uimaveden aiheuttamasta sairastumisesta tai muusta haitasta. Myös elintarvikkeeseen tai veteen liittyvistä, normaalista poikkeavista havainnoista on hyvä ilmoittaa. Tällainen havainto voi olla esimerkiksi sinilevä uimarannalla. Ilmoitus kannattaa osoittaa aina siihen kuntaan jossa epäilty sairastuminen tai havainto on tehty.

Toiminnanharjoittajilla on velvollisuus ilmoittaa välittömästi ympäristöterveydenhuoltoon, jos he saavat tietoonsa asiakkailleen aiheutuneita sairastumisia. Sairastuminen tai muu haitta voi olla elintarvikevälitteinen tai välittäjänä on voinut toimia talousvesi tai uimavesi.

ilppa-ilmoituspalvelu

Ilmoitukset ja hakemukset on päivitetty

Ympäristöterveydenhuollon ilmoituksia (useimpien elintarvike- ja terveydensuojelualan toimintojen aloittamisesta, olennaisesta muuttumisesta, lopettamisesta tai yrittäjän vaihtumisesta) on mahdollista tehdä valtakunnallisessa ilmoituspalvelu ilpassa. Ilmoituspalvelua täydentää lisäksi Valviran selainpohjainen myyntilupahakemus tupakkatuotteille.

Ilmoituspalvelu ja tupakkatuotteiden myyntilupahakemus eivät kata kuitenkaan kaikkia ilmoitettavia asioita, joten olemme ottaneet käyttöön e-lomakkeet. Lähes kaikki e-lomakkeemme vaativat vahvan tunnistautumisen ja ne löytyvät ympäristöterveydenhuollon alasivuilta aiheen mukaan. e-lomakkeiden käyttöönoton myötä olemme poistaneet ympäristöterveydenhuollon internetsivuilta kaikki pdf-muotoiset lomakkeet. Mikäli et pysty tekemään ilmoitusta tai hakemusta sähköisesti eli tarvitset paperilomakkeen tai tarvitset apua, ole yhteydessä valvojiin.

Juttusarja

Julkaisemme vuoden 2022 aikana joka kuukausi ympäristöterveydenhuoltoon liittyvän lyhyen kirjoituksen. Toiveena on että tehtäväkenttämme tulisi tutummaksi kuntalaisille sekä ehkä myös herättää ajatuksia. Jutut julkaistaan kaupungin verkkosivujen etusivulla.

TAMMIKUU – TALOUSVESI

Helmikuu – ravintoloiden valvonta

Maaliskuu – Rotta

Huhtikuu – Savuttomuus

Toukokuu – Eläinsuojelu

kesäkuu- uimarannat

heinäkuu – marjamyynti

Elokuu – radon

SYYSKUU – JÄTELAKI

LOKAKUU – KAUNEUSHOITOLAT

marraskuu – terveellinen energian säästäminen