Tietoa Kotkasta

Merikaupunki Kotka

Kotka on maakuntansa Kymenlaakson toiseksi suurin, noin 52 000 asukkaan kaupunki reilun tunnin matkan päässä pääkaupunkiseudulta. Se sijaitsee Suomenlahden rannikolla, Kymijoen suistossa.

Kotka on tunnettu meri- ja jokiympäristöistä, satamasta, Meripäivistä sekä palkituista puistoistaan. Kotka on myös monipuolinen koulu- ja kulttuurikaupunki. Kotka investoi tulevina vuosina merkittävästi uusiin kouluihin ja palveluihin perheille ja asukkaille.

Kaupunki tarjoaa parhaat puitteet elämiselle ja mm. etätyölle: upean urbaanin asumisympäristön aktiviteetteineen, väljää ja laadukasta asumista kohtuuhintaan hyvin liikenneyhteyksien päässä.

Kaupungin keskustaan, Kantasatamaan valmistuu vuonna 2023 uusi ammattikorkeakoulukampus ja huikea tapahtumakeskus, Satama Areena. Kaupungin työpaikkakehitys on viime aikoina ollut positiivinen ja Kotkaan on suunnitteilla useita merkittäviä työllisyyteen vaikuttavia investointeja.

Kotka pähkinänkuoressa

  • Kaupunkioikeudet 16.7.1879
  • Kokonaispinta-ala 950 km²
  • Maapinta-ala 272 km²
  • Kaksi keskustaa: Kotkansaari ja Karhula
  • Luonto: Suomenlahti ja Kymijoki
  • Etäisyys Helsinkiin 136 km ja Pietariin 279 km
  • Suomen suurin yleissatama
  • Rantaviivan pituus 170 km
  • Saaria 400 kpl

Väkiluku 31.12.2020: 51 668, josta miehiä 25 539 (49,4 %) ja naisia 26 129 (50,6 %) (lähde: Tilastokeskus 6.4.2021)

 

Kotkan ystävyyskaupungit 

Ystävyyskaupunkiyhteistyö on osa Kotkan kaupungin kansainvälistä toimintaa, jonka kehittäminen hallintosäännön mukaan kuuluu kaupunkikehitys- ja viestintäyksikön vastuulle. Kansainvälistä toimintaa toteutetaan yhdessä kaupungin muiden vastuualueiden ja yksiköiden, sekä kaupunkikonserniin kuuluvien yhtiöiden ja muiden paikallisten ja seudullisten yhteistyökumppanien kanssa.

Ystävyyskaupunkitoiminta Suomessa alkoi jo talvisodan aikana vuonna 1940, jolloin solmittiin Suomen ja Ruotsin kaupunkien välillä ensimmäiset sopimukset. Ruotsalaiset kaupungit ja kunnat päättivät avustaa suomalaisia sodan jaloissa olevia kaupunkeja ja kuntia. Landskrona valitsi kummikaupungikseen Kotkan.  Näiden suhteiden avulla sotaa käyvä Suomi sai siviiliväestölleen aineellista apua Ruotsilta ja ystävyystoiminta laajeni pian muihinkin Pohjoismaihin. Myöhemmin uusia ystävyyskaupunkisuhteita solmittiin muiden Itämeren alueen kaupunkien kanssa.

Kotkalla on kymmenen ystävyyskaupunkia, joista yhdeksän sijaitsee Itämeren alueen maissa. Näiden lisäksi Kotkalla on ystävyyskaupunki Kiinassa:

Landskrona, Ruotsi, 1940                                              www.landskrona.se/

Glostrup, Tanska, 1947                                                 www.glostrup.dk/borger

Fredrikstad, Norja, 1950                                                www.fredrikstad.kommune.no/

Tallinna, Viro, 1955                                                        www.tallinn.ee/

Greifswald, Saksa, 1959                                                www.greifswald.de/           (tietoa englanniksi)

Gdynia, Puola, 1961                                                      www.gdynia.pl/

Lyypekki, Saksa, 1969                                                  www.luebeck.de/

Kronstadt, Venäjä, 1993                                                www.gov.spb.ru/

Klaipeda, Liettua, 1994                                                  www.klaipeda.lt/en

Taizhou, Kiina, 2001                                                      http://en.zjtz.gov.cn/

Lisätietoja ystävyyskaupunkitoiminnasta: Kaupunkikehitys ja viestintä, Nina Rauhala, p. 040 585 0254, nina.rauhala at kotka.fi