Esinekokoelmat

Göran Hongellin cocktail-karahvi
Göran Hongellin cocktail-karahvi

Kymenlaakson museon kokoelmissa on tällä hetkellä noin 40 000 erilaista esinettä. Koostumuksessa näkyy selkeästi Kotkalle ja Kymenlaaksolle ominainen teollisuusperinne: menneen ajan työstä kertovat niin ahtaajien järeät työkalut kuin yli 3 000 lasiesineen kokonaisuus Karhulan lasitehtaan tuotantoakin. Toki muukin elämä näkyy museossa: talteen on otettu niin veneitä ja pesukoneita kuin jäätelöpakkauksia ja tuuripoletteja.

Pääasiassa kokoelmat koostuvat 1900-luvun esineistä. Eräs omaperäinen kokonaisuus ovat Ruotsinsalmen taistelualueelta 1900-luvun alkupuolella nostetut hylynosat ja löydöt.

Noin kymmenesosa esinekokoelmista on jatkuvasti esillä eri näyttelyissä merikeskus Vellamossa ja muissa tiloissa. Näyttelyiden vaihtuessa esillä olevien esineidenkin joukko suurimmaksi osaksi vaihtuu.

Esinekokoelmilla on omat tilansa Metsolan kaupunginosassa sijaitsevassa kokoelmakeskuksessa, jossa työskentelevät kokoelmaintendentti sekä konservaattori. Kokoelmat ovat muodostuneet valtaosaltaan yksityishenkilöiden aktiivisuuden ja lahjoitusten ansiosta. Kokoelmia kartutetaan jatkuvasti ja museoon otetaan nykypäivänkin esineitä.

Tarkastele kokoelmia digitaalisesti Finnassa:

Finna tunnus