Pyhtää

Pyhtää mainitaan itsenäisenä seurakuntana jo vuonna 1380. Turun rauhassa 1743 valtakunnan raja piirrettiin Kymijoen läntisimpään haaraan ja osa Kaakkois-Suomea liitettiin Venäjään. Tällöin Pyhtään Ruotsin puolelle jääneestä osasta muodostettiin Ruotsinpyhtää ja Venäjän puolelle jääneestä osasta Venäjän Pyhtää. Norjalaisten perustaman Stockforsin puuhiomon alueella sijaitsevassa Pakkausmuseossa voi ihastella 1900-luvun pakkaus- ja paperituotteita.

Elfbrandtin talo

Avoinna

Suljettu toistaiseksi.

Tiedustelut

040 058 7911 ja 050 530 8507

Pääsymaksu

Vapaa pääsy

Pyhtaanmuseo

Palvelut

Löydät punaisen talomme Pyhtään kirkonkylästä, kirkon vierestä, mutta siltatien toiselta puolen.
Auton suosittelemme jättämään kirkon parkkipaikalle ja tutustumaan samalla pitäjämme keskiaikaiseen kivikirkkoon.

Pyhtää on yksi itäisen Suomenlahden suurpitäjistä Kuninkaantien varrella. Kymijoen haaroittaman pitäjän menneisyyteen liittyvät meri ja maanviljelys, teollisuus- ja maaseutukulttuuri, sota- ja rauha, aiemmat valtakuntien rajat sekä kaksikielisyys, mitkä ilmiöinä kulkevat yhdessä ihmisten elämän kanssa. Näistä aineksista syntyy Elfbrandtin talon kesänäyttely nyt jo toista kertaa.

Elfbrandtin talo on jäljellä oleva osa Pyhtään kirkonkylän jokivarteen syntynyttä rivikyläkokonaisuutta. Lisäksi talon vieressä sijaitsee Pyhtään toiseksi vanhin rakennus, 1800-luvun alusta peräisin oleva parviaitta. Museo on hyvin pelkistetty, mutta sijaintinsa vuoksi kirkonkylän palvelut ovat kävelymatkan päässä.

Kaunissaaren Saaristolaismuseo

Avoinna

1.6–1.9.2024 ma–su 10.00–20.00
7.–15.9.2024 la–su 10.00–17.00

Tiedustelut

0400 705 808

Pääsymaksu

Aikuiset 6 €
Lapset 3 €
Perhelippu 15 €

Maksut käteisellä tai mobiilisti.

saaristolaismuseo.fi

Kaunissaaren Saaristolaismuseo toimii 1200-luvulla asutetun kalastajakylän satama-alueella vanhassa venevajassa. Kattoa myöten täynnä olevassa museossa on esillä kyläyhteisöä ja sen saaristolaiskotien arkea kuvaavaa esineistöä. Runsauden keskeltä erottautuvat kalastukseen, hylkeenpyyntiin, käsitöihin ja saaren kyläkouluun liittyvät esineet, sekä kiertävän saaristolaiskätilön välineet. Menneinä vuosisatoina Kaunissaaressa on rakennettu veneitä ja purjealuksia sekä käyty kauppaa Suomenlahden rannikkokaupunkien kanssa. Nykyisin kalastajakylä rakennuksineen on valtakunnallisesti suojeltua perinnemaisemaa.

Kaunissaaren Saaristolaismuseossa on tarinoita ja esineistöä saarelaiselämästä ja vähän muustakin sekä jännää katsottavaa myös lapsille. Tervetuloa vierailemaan!