Santalahden luontopolku

Kotkan kaupungin alueella on Santalahden luontopolku.

Lisätietoa Santalahden luontopoluista: santalahti resort -sivuilta

Santalahden luontopolun opastekyltit on uusittu keväällä 2019. Luontopolun merireitti on maastossa merkitty sinisellä ja metsäreitti oranssilla värillä.

Linkki Santalahden luontopolun karttaan 

Koirien kiinnipidosta

Koiranomistajien on hyvä muistaa, että metsästyslain säätämä koirien kiinnipitoaika on 1.3. – 19.8. Tuona aikana ulkona oleva koira on pidettävä kytkettynä tai siten, että koira on välittömästi kytkettävissä. Ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa koiraa ei saa kuitenkaan pitää muulloinkaan irti toisen alueella eli koira saa olla vapaana ainoastaan luvallisena aikana ja luvallisessa tarkoituksessa. Osa ihmisistä myös pelkää koiria. Santalahden luontopolulla koirat on pidettävä aina kiinni.

Koirien kiinnipidosta säädetään myös järjestyslaissa. Lain mukaan koira on pidettävä taajamissa kytkettyinä. Koiraa voi pitää taajamissa vapaana ainoastaan koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa sekä suljetuilla piha-alueilla. Myös tällöin koirien on oltava omistajansa tai haltijansa valvonnassa. Koiran kanssa voi mennä erikseen merkityille koirahiihtäjille tarkoitetuille laduille, mutta yleiseen käyttöön kunnostetuilla hiihtoladuilla koiraa ei saa ulkoiluttaa. Myös yleiset uimarannat, torit toriaikana, lasten leikkipaikat sekä urheilukentät ovat paikkoja, joissa koiria ei järjestyslain mukaan saa ulkoiluttaa.

Kuvassa on Santalahden luontopolun kiviportaat
Kiviportaat ovat muinaismuistolain suojaamat Syrakin portaan. Nimensä nämä 1800-luvun lopulla rakennetut portaat ovat saaneet rakentajansa Syrak Mussalon mukaan. Kiviä ei saa siirtää!

Santalahden luontopolku sijaitsee pääosin Kotkan kaupungin omistamilla metsämailla ja ranta-alueilla Mussalossa. Reitin yhteispituus on noin 4,5 km ja se sisältää kaksi eri reittivaihtoehtoa. Noin 2,4 kilometriä pitkä metsäinen luontopolku kiertää Mussalon saaren keskiosissa sekä länsirannoilla. Rantapolku taas kulkee kallioisella saaristomeren etelärannalla, josta avautuu mahtavat merimaisemat Suomenlahden saaristoon. Tämän reitin pituus on noin 2,1 kilometriä.
Luontopolku on opastettu puihin maalatuilla merkeillä. Rantareitti on merkattu sinisillä ja metsäreitti oransseilla merkeillä. Reitti kulkee erittäin vaihtelevassa maastossa ja rastit esittelevät karujen kallioiden, metsien, merenrannan ja soiden kasvillisuutta ja eläimistöä. Näköalakallioilla voi ihastella saaristomaisemia ja seurata lintujen elämää.
Polulla on paikoin vaikeakulkuisempia osia, joissa on juurakoita ja kiviä. Reitin varrella on pitkospuita, puiden juuria ja paljaita avokallioita, jotka voivat olla märällä kelillä liukkaita. Sateen jälkeen on etenkin metsäreitillä jonkin verran kuraisia kohtia.

Polulla ei ole talvikunnossapitoa.

Aukioloajat

Avoinna ympäri vuorokauden.

Käyntitiedot

Käyntiosoite

Kipparitie 4, 48310 Kotka

Muut yhteystiedot