Ilmanlaatu

Kartasta voit seurata Kotkan mittausasemien tuloksia haluamallasi ajanjaksolla. Valitse seurattava yhdiste kartan oikeasta sarakkeesta. Saat tarkemmat tiedot yhdisteestä esille, kun klikkaat mittauspaikan pyöreän mallista kuvaketta tai kirjoitat mittauspaikan nimen hakulaatikkoon. Mikäli mittauspaikan kuvaketta ei näy, kyseistä yhdistettä ei Kotkassa mitata.

Kartta lähialueella sijaitsevista ilmanlaadun mittauspaikoista. Lähde: Ilmatieteen laitos.

Kotkassa on ilmansuojelun kannalta useita erilaisia päästölähteitä; energian- ja lämmöntuotantolaitoksia, sellu- ja paperitehtaita, lasikuitu- ja valimoteollisuutta. Myös satamat ovat laivaliikenteen osalta huomattavia epäpuhtauksien päästölähteitä. Näiden lisäksi liikenteen suorat ja epäsuorat päästöt ovat vilkkaammin liikennöidyillä taajama-alueilla merkittäviä ilmanlaatua määrittäviä tekijöitä. Myös puun pienpolttoa pidetään nykyisin huomattavana ilmanlaatuun vaikuttavana tekijänä erityisesti taajaan rakennetuilla pientaloalueilla.

Katso tästä, miten hiukkaspitoisuuksien (PM10) viikko- ja kuukausikeskiarvot ovat viime vuosina kehittyneet Kotkan Rauhalan mittausasemalla. Palvelun on tehnyt Zero Gravity Oy osana Cursor Oy:n koordinoimaa hanketta: https://kotka-dashboard.zerogravity.fi