Kuvataide

Washed Ashore. Johanna Sandinin valokuvia.
1.9.-1.11.2020

Johanna Sandin. Washed Ashore
Johanna Sandinin kuvataidenäyttely Washed Ashore Merikeskus Vellamossa.

Kulkiessani viime vuosina pitkin Hangon rantoja kameran kanssa olen tullut yhä tietoisemmaksi muovista ja muusta rannalta löytyvästä roskasta. Yhä useammin olen joutunut keräämään värikkäitä muovikappaleita muuten niin kauniista maisemasta. Nykyään kannankin aina mukanani pussia, jotta voin kerätä roskat mukaani. Ajatus luoda jotain muovista syntyi ja vahvistui. Vuoden 2018 aikana keräsin roskia Hangon rannoilta, lajittelin, pesin muovin ja tein testikuvia. Myös tutut ja tuntemattomat toivat minulle paljon muovia vuoden aikana. Materiaali lisääntyi ja niin myös luovuus ja ideat. Fantastinen ja kauhea muovi näyttää hyvältä kuvissa, ainoastaan aika ja mielikuvitus asettavat rajat.

Tästä kaikesta seurasi valokuvanäyttely, Washed Ashore. Näyttelyn kaikki muovit on kerätty Hangon rannoilta.

Tarkoitus on lisätä tietoisuutta maailman merien, Itämeren ja omien rantojemme muoviongelmasta. Haluan inspiroida ihmisiä keräämään roskia, sekä omia että muiden, mutta ennen kaikkea olemaan roskaamatta.

– Johanna Sandin

Hankolainen Johanna Sandin valmistui luontokuvaajaksi ammattioppilaitos Axxellista vuonna 2017. Hän pitää valokuvauskursseja Hangon ruotsinkielisellä kesäyliopistolla (Hangö Sommaruni) ja kouluttaa myös yksityisesti pieniä ryhmiä ja yksittäisiä henkilöitä. Hän on yksi Hanko Fotofestivalin perustajista. Sandinilla on ollut yksityisnäyttelyitä Suomessa ja Italiassa, ja yhteisnäyttelyihin hän on osallistunut Suomen lisäksi myös Ruotsissa ja Yhdysvalloissa.

Maasta tullut

11.9.-29.11.2020

Kun katsot kyljen kaaria, mitä näet? Tunturin ja revontulia, ihohuokosia ja luiden muotoja?

Maasta tullut.

ANTOcollectiven Maasta tullut -näyttelyssä tarkastellaan ihmiskehoa ja etsitään siitä maisemallisuutta ja abstrakteja muotoja. Kuvat, videot ja äänimaisema muodostavat oman todellisuutensa, jossa ihmiskeho voi toisaalta olla kokonainen maailma ja toisaalta sulautua ympäröivään maisemaan kuin kivi, puunrunko tai lehvästö.

ANTOcollective on kotkalainen, valokuvaaja Tommi Mattilan ja esitystaiteilija Annuska Hannulan vuonna 2018 perustama visuaalisen taiteen kollektiivi, jonka ensimmäinen näyttely Maasta tullut on. Näyttelyn työryhmään kuuluu myös valosuunnittelija Essi Santala.

Maasta tullut -näyttelyä ovat tukeneet SKR Kymenlaakso, Kotkan kaupunki, Taiteen edistämiskeskus ja Finnfoto ry.