Ruonala ja Räski

Ruonalan omakotitaloalue sijaitsee länsi-Kotkassa meren rannalla, johon kuuluu myös kylämäinen Munsaari. Alue on rakentunut 1950-luvulta alkaen ja sen uusi vaihe Ruonalan ranta, viimeisten vuosien aikana. Kivikkoinen ranta, runsas kasvillisuus, tiiviit katutilat, ja arkkitehtuuriltaan sopusuhtaiset rakennukset luovat alueelle sen omaleimanisen ja viehättävän ilmeen.

Räskin pientaloalue sijaitsee länsi-Kotkassa merenrannan ja Tiiliruukin pienvenesataman tuntumassa lähellä naapurikunnan Pyhtään rajaa. Alueella on tarjolla erilaisia pien- ja rivitalotontteja.

Karhuvuoren kuntorata sivuaa aluetta ja suuresta osasta tontteja on mahdollisuus liittyä kuntoradalle omalta pihalta. Ruonalan ja Räskin väliin jää Tiiliruukin venesatama. Ruonalaa ja Räskiä palvelevat kaupan palveluiden lisäksi oma koulu, päiväkoti sekä tennis- ja urheiluhallit.

Ruonalasta sanottua

”Munsaarta ympäröi meri, lähes joka paikasta saarta näkee meren. Vanha venelaituri ja sileät rantakalliot, kivikkoiset sahaniemen rannat ja vanhan tehdasalueen sammaloituneet jäänteet. Talvella saaren ympäri aurattu jääpolku. Kiemurtelevat hiekkatiet ja vanhat pihat omenapuineen. Kylämäinen idylli.”

”Rauhallinen, hienosti vaatimaton, luonnonläheinen, kiireetön sekä kulttuurihistoriallinen rakennuskanta.”

”Historian havinaa, kylän tuntu niin lähellä palveluja, merellisyys.”

”Vanhaa ja kaunista meren äärellä.”

”Kaunis, vehreä ja rauhallinen. Hyvät uimapaikat.”

Räskistä sanottua

”Luonnonläheisyys; kallioiset metsät, meri vieressä, vähän kauempaa kuuluu kurkien soidin. Erinomaiset ulkoilumahdollisuudet, rauhaa ja väljyyttä. Lähellä kuitenkin kattavat palvelut, koulut ja julkinen liikenne. Ihanteellinen lapsiperheille, joita alueella asuukin.”

”Ihania polkuja risteilee mäntymetsissä. Välistä löytyy kallioita. Luonto ja eläimet tulevat lähelle. Luonnonystävälle riittää katseltavaa, kuunneltavaa, haisteltavaa ja maisteltavaa.”

”Meri, uimarannat, talvella ajettu latu vieressä, kesällä lenkkipolut.”

 

Kartta Ruonalan ja Räskin alueista