Kotkansaari

Kotkan kaupungin kaupallinen ja hallinnollinen keskusta sijaitsee meren ympäröimänä Kotkansaarella. Kotkansaari on kaupunginosista urbaanein, suurten kaupunkitalojen muodostama vilkas ydin kauppoineen ja kulttuuripalveluineen. Saarella asuu nykyisin noin 10 000 kotkalaista ja asukkaiden keskuudessa nimikin usein lyhentyy pelkäksi ”saareksi”.

Kotkan kaupunki sai alkunsa 1800-luvun puolivälissä, kun Ruotsinsalmen linnoituskaupungin raunioille alkoi kasvaa vilkas puunjalostusteollisuudesta elantonsa saava yhdyskunta. Rannoille ja lähisaariin nousi lukuisia sahoja, jotka rouskuttivat Kymijoen kuljettamaa puuta. Laivoihin sahatavara lastattiin Kotkansaaren pohjoiskärkeen rakennetussa satamassa.

Kantasataman alueella toimii nykyisinkin monialainen puunjalostustehdas sekä osa Kotkan satamasta. Alueen ilme on kuitenkin muuttunut sinne nousseiden merikeskus Vellamon sekä Suomen Puuvenekeskuksen myötä. Lähitulevaisuuden uusia avauksia alueelle tuo sinne suunnitteilla olevat tapahtumakeskus, ammattikorkeakoulun uusi kampus sekä hotelli.

Kotkalaiselle elämänkulttuurille ominaista on vahva historian, meren ja sataman läsnäolo. Elämää saarella kehystävät Ruotsinsalmen linnoituskaupungin rauniot, merelliset asuinalueet sekä tietysti upeat kansainvälisesti palkitut puistot.

Kotkansaaresta sanottua

”Kotoa on näkymät kuin linnuilla, kaunista taivasta, puunlatvoja, ilmavuutta ja kun ulos astuu on luonnon äärellä. Haukkavuoren ihastuttava pieni metsä ja kivenheitto meren äärelle.”

”Puistot, ravintolat, teatteri, konserttitalo, kaupat. Kaikki kävelyetäisyydellä.”

”Kotkansaarella on kaikki lähellä, ja mahtavat puistot.”

”Paljon korkeita kallioita, joilla voi hengittää ja josta upeat maisemat.”

”Merellinen tunnelma. Kotkansaarta ympäröi meri, se näkyy monista paikoista, sen tunnelma on koko Kotkansaarella. Veneet, lokit, Merimuseo, Maretarium.”

Piilotetut helmet

”Haukkavuoren näkötornin parkkipaikan läheisyydestä lähtevä polku, jonka varrella pitkospuut eli ihankuin eri maailma.”

”Kuusinen, Tervaleppälehto ja Redutti ovat paikkoja, joihin turistit eivät välttämättä löydä.”

 

Kotkansaaren ja Katariinan kartta