Puistokummitoiminta

Puistokummitoiminta aloitettiin Kotkassa 2022 keväällä. Mallia on otettu mm. Helsingistä, jossa puistokummitoimintaa on toteutettu jo 20 vuotta. Pääkaupungissa on noin 800 rekisteröitynyttä Puistokummia, joista 400 on aktiivista toimijaa.

Tavoitteena oli alun perin saada Kotkassa ensimmäisenä vuonna vähintään 10 Puistokummia. Kahdessa kuukaudessa Puistokummeja on kuitenkin jo rekisteröitynyt lähemmäs 40 sekä sen lisäksi useampia yhdistyksiä Puistokummiryhminä, joten tavoitteet on ylitetty jo moninkertaisesti.

Kotkalaiset ovat ylpeitä tunnetuista ja palkituista puistoistaan ja muista viheralueista ja ovat innolla lähteneet nyt luvan kanssa pitämään yhteisöllisesti huolta lähiympäristöistään.

Kotkan kaupunkistrategian mukaiset arvot, Reiluus, rohkeus ja rakkaus toteutuvat monella tasolla tässä uudenlaisessa vapaaehtoistoiminnassa.

Millä alueilla voi toimia?

Puistokummitoimintaa toteutetaan kaikilla Kotkan kaupungin omistamilla viheralueilla, joita ovat siis kaupungin puistot, uimarannat, koirapuistot, leikkipuistot, Redutti ja luontopolut sekä kaikki asuinalueet kadunvarsineen (suosittuja kohteita esim. siivoustalkoita varten.)

Kuka tahansa kotkalainen voi valita jonkun mieleisensä alueen tai kohteen ja toimia siellä Puistokummina joko säännöllisemmin tai sitten osallistua vaikka talkootempauksiin.

Toiminta on loistava yhteisöllinen virkistäytymismahdollisuus raittiissa ulkoilmassa samalla yhteiskunnallisesti parantaen ja kehittäen oman alueensa viihtyisyyttä.

Roskaaminen on yksi tämän aikakauden suurimpia ongelmia. Samoin valitettavasti harmillinen ilkivalta.

Puistokummitoiminnassa voi vaikuttaa tehokkaasti jo pelkällä läsnäolollasi näihin ilmiöihin.

Ainutlaatuisten oranssien Miä❤️Kotka -puistokummiliivien näkyminen maastossa on parantanut tilannetta jo silminnähden. Puistokummit myös raportoivat esim. ilkivallasta ja rikkoontuneista leikkivälineistä, joten ympäristö on viihtyisämpää ja leikkipuistojen turvallisuustaso kohenee.

”Onko sinulla koira? Kaipaako koirapuistosi Puistokummin huolenpitoa tai kehittämis- ja kunnossapitoideoita ja talkoita niiden toteutukseen?”.

”Onko lähistölläsi leikkipuisto? Onko lasten tai lastenlastesi käyttämässä puistossa Puistokummiudelle tarvetta?”.

”Nautit luonnosta ja sinua häiritsee sinne heitetyt roskat. Haluaisitko samalla olla yhteiskunnallisesti hyödyksi ja näyttää loistavaa esimerkkiä muille kanssakulkijoille ja kerätä roskia pois ergonomisesti roskapihtien avulla?”.

”Nautit kukkaloistosta. Kaipaisitko päästä mukaan puutarhahommiin, mutta oma puutarha puuttuu. Haluaisitko päästä mukaan istutustalkoisiin, kitkemishommiin tai haravoimaan?”.

”Osallistuisitko mieluusti joskus talkoisiin ja nautitko yhteisöllisyydestä?”

”Koetko joskus yksinäisyyttä ja haluaisitko osallistua johonkin toimintaan, muttet ole vielä löytänyt sopivaa keinoa?”.

”Haluatko vaikuttaa yhteiskunnallisesti oman elinympäristösi viihtyisyyteen?”.

”Haluaisitko nauttia luonnonrauhasta ja toimia yksin puuhastellen haluamallasi alueella, omien voimavarojesi mukaan juuri silloin kun se itsellesi sopii?”.

Tämä kaikki edellä mainittu on mahdollista, hyvässä saman henkisten seurassa yhteisöllisesti tai sitten omatoimisesti ja omalla ajalla juuri silloin kun se parhaiten itsellesi sopii.

Luonnon, liikunnan ja yhteisöllisyyden terveys- ja hyvinvointivaikutukset ovat huomattavia niin yksilö kuin yhteiskunnallisesti mitattuina.

Kotkan kaupunki tosiaan tarjoaa vapaaehtoistoimijoilleen vakuutuksen, huomioliivit, viiltosuojahanskat, roskapihdit ja perehdyttävän koulutuksen toimintaan, jonka jälkeen voi omatoimisesti omalla haluamallaan ajankohdalla toimia Puistokummin tehtävissä.

Talkoina osallistuvat, esim. yhdistyksen jäsenet saavat talkooaikana myös kaupungilta vakuutuksen ja tarvittaessa opastuksen sekä lainaksi tarvittavia työvälineitä.

Ja kerran vuodessa keväällä kohdataan kaikki yhdessä juhlimaan Puistokummiutta Katariinan Meripuistossa!

Liitteenä olevat lomakkeet voi joko skannata ja lähettää viherympäristön osallisuuskoordinaattori Inka Setälälle (inka.setala @ kotka.fi) tai sitten toimittaa Kotkansaaren tai Karhulan kirjastoon tai Asiakaspalvelupiste Ruoriin.

Sosiaalisessa mediassa puistokummitoimintaa voi seurata Puistojen Kotka facebook- ja Instagram-sivuilla.

Puistokummeille ja Ruonalaan tuleville vuoden 2022 lampaiden hoitajille on myös omat yksityiset FB-ryhmät, joilla tiedotetaan ajankohtaisista asioista ja saadaan vertaistukea ja iloa toimintaan.

Puistokummi-ilmoittautumislomake 

Puistokummitoiminnan flyer

Kuvassa on puistokummit siivoamassa uimarantaa