Virolahti

Suomen itärajalla sijaitseva Virolahti on kuuluisa kivilouhoksistaan, joista ovat peräisin mm. Pietarin Iisakin kirkon kuuluisat monoliitit. Kivityöhön ja paikkakunnan historiaan yleensäkin voi tutustua kotiseutumuseossa, joka sijaitsee Pyterlahden idyllisessä kulttuurimaisemassa. Hevosvetoiset välineet ovat pääosassa Kiessissä ja maatalon elämä kylämuseossa. 1200 kilometriä pitkä Salpalinja alkaa Virolahdelta. Sen historiaan voi perehtyä Bunkkerimuseossa.

Kiessi hevosajoneuvomuseo

Tallitie 19A
49980 Ravijoki

Kiessi harju museo
Kiessi hevosajoneuvomuseo Virolahdella. Kuvaaja Krista Ylinen.

Avoinna

31.5-11.8.2024 ma-su 13.00–19.00
(juhannuksena suljettu)

Opastetut kierrokset Harjussa 2024.

Tiedustelut

044 739 4040

Pääsymaksut

Kahvilan asiakkaille vapaa pääsy.

2 €/hlö (itsenäinen tutustuminen)

Opastetut kierrokset, kesto noin 45 min (etukäteisvarauksella)

Hevosajoneuvomuseo kiessi

Museo sijaitsee Harjun oppimiskeskuksen rakennushistoriallisesti ja maisemallisesti merkittävässä ympäristössä. Museossa pääsee tutustumaan mitä erilaisimpiin hevosvetoisiin ajoneuvoihin. Esillä on niin kyntöauroja ja muita työvälineitä kuin myös hienompia ajelurekiä ja kiesejä. Mutta mikä on pekureki? Entä rillat? Museon tarkoituksena on säilyttää vanhoja arjessa käytettyjä hevosajoneuvoja, välittää tietoa vanhasta hevosmiestaidosta sekä kertoa ajasta, jolloin arjen työt tehtiin hevosvoimin.

Tule tutustumaan museon runsaaseen sataan pyörillä tai jalaksilla kulkevaan laitteeseen.

Virojoen kylämuseo

Uusitie
49900 Virojoki

Avoinna

Suljettu toistaiseksi.

Virolahden bunkkerimuseo

Virolahden Bunkkerimuseo
Yleisnäkymä Virolahden bunkkerimuseon alueesta.
Interiööri Virolahden Bunkkerimuseosta
Interiööri Virolahden bunkkerimuseosta

Vaalimaantie 1318
49960 Ala-Pihlaja

Avoinna

1.6–1.9.2024 ma–su 10.00–20.00
7.–15.9.2024 la–su 10.00–17.00

Tiedustelut

040 710 7339
bunkkerimuseo(at)virolahti.fi

Pääsymaksut

Museokortti, 7 € aikuiset, 4 € lapset (7-16v.) varusmiehet. eläkeläiset, työttömät.
15 € perhelippu (2 aikuista ja alle 16v lapset)

Verkkokauppa: https://kauppa.bunkkerimuseo.fi/

Palvelut

kahvila, myyntipiste, opastus

Virolahden Bunkkerimuseon perusnäyttely kertoo itäisen maarajan linnoitustöistä vuosina 1940−1941 ja 1944 Virolahdella. Museo on osa Salpalinjaa, sodanaikaista puolustusasemaa, joka ulottuu Suomenlahdelta Sallaan ja kenttälinnoitettuna aina Jäämerelle asti.

Perusnäyttely tuo Salpalinjan kävijälle elämyksenä kaikille aisteille. Näyttelytiloissa pääsee kulkemaan pätkän hämyistä yhdyshautaa ja kurkistamaan tervantuoksuisen puukorsun sisälle. Näyttelymateriaali kuljettaa läpi Salpalinjan rakentamisen erilaisten työvaiheiden ja nostaa esille rakentajia erilaisissa töissään. Puolustuslinjan eri osat, kuten erilaiset haudat, esteet ja korsut on esitelty kattavasti näyttelyssä.

Museon näyttely jatkuu ulkomuseoalueelle, jossa kangasmaaston ja suoalueen lomaan sijoittuvia järeitä teräsbetonisia linnoituslaitteita yhdistää opastettu maastoreitti. Maastoon jääneet puiset rakenteet ovat vuosien saatossa lahonneet, mutta teräsbetonikorsut, kallioon louhitut luolat sekä panssarikiviesteet ovat säilyneet hyvin. Tykkipuistossa esitellään sodanaikaista tykistöä.

Museon pihasta lähtee myös kaksi noin 4,5 km mittaista rengasreittiä. Tuntemattoman polku johdattaa kulkijan kuvin ja tutuin lausein läpi uusimman Tuntematon sotilas -elokuvan. Polku nostaa tunnelmallaan tunteitakin pintaan. Erämaan polku taasen vie kulkijansa lotta Lunkreenin matkassa toisenlaiseen puoleen linnoitustöitä: lottien arkeen. Eikä perheen pieniäkään ole unohdettu, vaan heille löytyy noin 300 m mittainen Peikkopolku museon läheisyydestä.

Museon Museoshopista löydät aiheeseen kuuluvat matkamuistot tuliaisiksi. Museon yhteydessä palvelee kahvila, joka tarjoilee suolaista ja makeaa pikkunälkään.

Bunkkerimuseo

Virolahden kotiseutumuseo

Suljettu toistaiseksi.