Korkeakoski, Kierikkala ja Laajakoski

Korkeakoski, Kierikkala ja Laajakoski sijaitsevat Karhulan keskustan pohjoispuolella Kymijoen Korkeakosken jokihaaran äärellä. Korkeakoski on saanut nimensä 12 metrisestä Kymijoen putouksesta. Putouksen äärellä oli Kyminkartanon vesisaha jo 1500-luvulla. Nykyisin Korkeakoskella on 1800-luvun lopulle juurensa juontava voimala ja kartonkitehdas. Jylhän jokiympäristön sekä historiallisesti arvokkaan vanhan teollisuusympäristön maisemissa sijaitsevat myös vehreät pientaloista muodostuvat asuinalueet.

Jokihaaran länsipuolella sijaitsee Kierikkalan idyllinen pientaloalue. Paitsi kapeista kujistaan, tunnetaan Kierikkala myös kalastusmatkailustaan. Suomen parhaisiin lohijokiin kuuluvan Kymijoen laitureilla voi jokainen kokeilla kalaonneaan. Kala jatkaa matkaansa myös yläjuoksulle paikalle rakennetun uuden kalaportaan ansiosta.

Korkeakoskelta hieman ylävirtaan sijaitsevat tiivis Veikkolan pientaloalue sekä pohjoisempana kylänraitin varteen ryhmittynyt Laajakosken alue. Maaseutumaista Laajakosken kylää sivuava Kymijoki luo maiseman koko alueelle. Korkeakosken, Kierikkalan ja Laajakosken asuinalueiden palvelutarjontaa täydentää mm. päiväkoti ja vastavalmistunut peruskoulun ala-aste.

Korkeakoskesta sanottua

”Rauhallista asua, oma tupa, työpaikka lähellä ja ihan mahtavat ulkoilumaastot.”

”Näyttäisin Korkeakoskelta lentokentän maastot, kosken ja koulun lähiliikuntapaikan.”

”Leppoisa, maalaistunnelma, kuiteskii ahkerat viljelijät, istuttajat.”

Kierikkalasta sanottua

”Ihanaa maalaisidylliä, hiekkateitä, peltoja, kukko kiekuu naapurissa. 12 vuotta täällä asuneena olen viettänyt ihania vuosia pienessä mummonmökissä. Ja mikä parasta, vaikka ”maalla” asiaankin, palvelut ovat kuitenkin suht helposti saavutettavissa.”

”Tampsan tanssit ja uimapaikka ovat vieressä. Kymijoki kiven heiton päässä, oma kyläyhdistys, lenkkipolut ihan nurkan takana ja samoin talvella hiihtoreitit. Perheen kanssa on monesti kiivetty Äijänvuoren näkötornille evästerkelle ja hienoja maisemia tähyilemään. Sieltä näkyy kyllä pitkälle!”

”Perinteinen, elävä, rauhallinen.”

”Idyllinen, rauhallinen, unelias, ystävällinen, arvoja kunnioittava.”

Laajakoskesta sanottua

”Kaunis luonto, Kymijoki, saa asua lähellä luontoa.”

”Rauhallinen maalaiskylä.”

Kartta Korkeskosken ja Kierikkalan alueesta