Miehikkälä

Vajaan 2000 asukkaan Miehikkälässä voi tutustua Suomen historian suurimpaan rakennushankkeeseen – Salpalinjaan. Sitä oli aikanaan rakentamassa kenttäarmeijan lisäksi jopa 35 000 siviilirakentajaa. Suur-Miehikkälästä puolestaan löytyy kylämuseo.

Miehikkälän Salpalinja-museo

Säästöpirtintie 70
49700 Miehikkälä

Avoinna

Tammi-maaliskuu pe klo 12–14
Huhtikuu: ke–su klo 10–16
Toukokuu: ke–su klo 10–18
Kesä–elokuu: joka päivä klo 10–18
Syyskuu: ke–su klo 10–18
Lokakuu: ke–su klo 10–16
Marras–joulukuu: pe klo 12–14

Tiedustelut

044 383 5091

Pääsymaksut

8/5 €, 16 € perhelippu (2 aikuista ja alle 16-v. lapset), 12/7,5 € kausilippu. Hinnat ovat voimassa museoaukioloaikoina, jolloin pääsylipun hintaan kuuluu myös opastettu museokierros.

Palvelut

kahvila, lounasbuffet, tilausravintola ja -sauna, museokauppa, kokoustilat, opastus aukioloaikana ja tilauksesta, vuokrattavia retkeilyvälineitä, kuivaava pesukone.

SALPALINJAMUSEO.FI

Suomen kaakkoisrajalla sijaitsevan Miehikkälän metsien kätköissä kulkee maamme itärajan turvaksi vuosina 1940–1941 ja 1944 rakennettu Salpalinja. Miehikkälän Salpalinja-museo sijaitsee keskellä Salpalinjan vahvimmin linnoitettua pääasemaa. Nykyinen museoalue on osa alun perin vahvennetun komppanian puolustuskeskusta, ja sen tarkoituksena oli estää vihollisen eteneminen tärkeäksi arvioidun tien suunnassa. Suomenlahdelta Savukoskelle ja sieltä kenttälinnoitettuna aina Jäämerelle saakka ulottuvan puolustusaseman syntysanat lausuttiin talvisodan päätyttyä ja ylipäällikkö Mannerheim antoi sille kesän 1944 torjuntataistelujen keskellä symbolisen nimen Suomen Salpa. Salpalinja oli sotilaallisista syistä salainen 1980-luvulle saakka.

Viime sotien historia ja Suomen itsenäisyyden ajan suurimman rakennustyön vaiheet tulevat mieleenpainuvalla tavalla eläviksi Salpalinja-museon näyttelyissä, multimediaesityksissä ja jylhän kallioisen ulkomuseoalueen opastetuilla linnoitusreiteillä. Museoalueella polveilevat taistelu- ja yhteyshaudat kulkevat syvälle kallioon louhitulta teräsbetonikorsulta toiselle. Museomäen laella sijaitsevan näkötornin lintuperspektiivistä kaakkoisrajan metsät muodostavat katkeamattoman vihreän vyöhykkeen, jonka takana häämöttää nykyinen valtakunnan raja.

Salpalinja-museossa on nähtävillä vuonna 2022 avattu Salpalinja kuvissa -valokuvanäyttely. Se on ensimmäinen, pelkästään Salpalinjan rakennusaikaisista kuvista koottu valokuvanäyttely Suomessa. Näyttelyssä on nähtävillä reilut 130 valokuvaa Salpalinjan koko matkalta, Suomenlahdelta Sallaan. Kuvat kertovat Salpalinjan linnoitteista, linnoitustyömaista, rakentamisesta ja linnoittajien ja lottien vapaa-ajan vietosta. Osa valokuvista on ennen julkaisemattomia, peräisin yksityisten ihmisten valokuva-albumeista.

Alueen erikoislaatuinen miljöö houkuttelee viipymään museolla pidempäänkin. Monipuolisesta museomyymälästä löytyvät persoonalliset lahjatavarat. Museo muodostaa myös uniikin ympäristön kokous- ja juhlapalveluille – erikoisuutena 14 hengen korsukabinetti autenttisessa sodan ajan tulenjohtokorsussa syvällä maan alla. Tilausravintola ja -sauna palvelevat museon ryhmäasiakkaita ympäri vuoden. Ravintolan yhteydessä oleva nostalginen Salpamaja mahdollistaa kesäaikana tilauksesta suurempienkin yksityistapahtumien järjestämisen.

Salpalinja-museolla on retkeilijöille tarjolla telttapaikkoja, tulentekopaikka, esteetön käymälä, vesipiste sekä kuivaava pesukone ja kahvilapalvelut museon aukioloaikoina. Mahdollisuus vuokrata myös puolijoukkueteltta, tentsilejä, fatbikeja ja armeijan polkupyöriä.

Luonto- ja historiakokonaisuutta täydentää museoaluetta halkova 50 km:n mittainen Salpapolku-retkeilyreitti, jonka lähimmät linnoitushistorialliset tutustumiskohteet ja levähdyspaikat löytyvät museoalueen lähituntumasta.

Suur-Miehikkälän kylämuseo

Riiheläntie 54
49760 Suur-Miehikkälä

Avoinna

Suljettu kesän 2023 remontin vuoksi.

Tiedustelut

050 592 8389

www.miehikkala.fi

Suur-Miehikkälän kylämuseo on Taneli Eliaanpoika Heiton 1880-luvulla rakentamaan torppaan perustettu interiöörimuseo. Museon huoneiden sisustus on aiemman asukkaan muistikuvien perusteella palautettu mahdollisimman lähelle 1920-luvun ulkoasua.

Torpan on lahjoittanut Miehikkälän kunnalle vuonna 1963 kauppaneuvos Juho Heitto. Kylämuseo on Miehikkälän kotiseutu- ja matkailuyhdistys ry:n omistuksessa ja hoidossa.