Osallistu
Kotkan kaupungin 2024 vuoden Osbussa kehitetään yhteistä Kotkaa!
Kotkan kaupungin osallistuva budjetointi, eli Osbu, on pian taas täällä. Osallistuvassa budjetoinnissa varataan 60 000 euroa kotkalaisten kehitysideoille, joilla pyritään lisäämään asukkaiden hyvinvointia ja yhdessä tekemistä, sekä parantamaan ja kehittämään asuinympäristöjä.
Osallistuvan budjetoinnin prosessi kokee tänä vuonna pienen muutoksen. Edellisvuosista poiketen, tänä vuonna ei avata uutta ideahakua, vaan äänestetään sellaisia ehdotuksia, jotka ovat aiempina vuosina päässeet jatkoon, mutta eivät ole edenneet toteutukseen asti. Ehdotuksia on yhteensä 21 ja ne kootaan äänestettäväksi vuosilta 2021, 2022 ja 2023.
Osallistuvan budjetoinnin äänestys avautuu 19.8.
Osallistuvan budjetoinnin äänestys on tänä vuonna auki 19.8.–22.9. Äänestäminen tapahtuu osallisuusalustalla. Äänestämisen lisäksi, osallisuusalustalla voi seurata äänestyksen etenemistä ja ehdotusten käsittelyä, sekä jättää muihin ehdotuksiin kommentteja.
Kaikki 12 vuotta täyttäneet kotkalaiset pääsevät äänestämään omat suosikkinsa toteutettavaksi vuodelle 2025.
Pääset äänestämään ja seuraamaan osallisuusalustaa tästä: https://mpt.link/kotkan-osbu-2024 Avautuu uuteen ikkunaan
Lisätietoja yllä olevasta linkistä!
Halutessasi voit äänestää myös paperilomakkeella seuraavissa paikoissa:
- Kumppanuustalo Viikari (Mariankatu 24, 48100 Kotka, 2.krs.)
- Kotkan Pääkirjasto (Kirkkokatu 24, 48100 Kotka)
- Karhulan kirjasto (Karhulantie 40, 48600 Kotka)
- Karhuvuoren kirjasto (Tarinatie 1, 48350 Kotka)
- Palvelupiste Ruori (Kustaankatu 2, 48100 Kotka)
- Katariinan uimahalli (Puistotie 9-11, 48100 Kotka)
Avautuu uuteen ikkunaanTänä vuonna kuntalaisilla on mahdollisuus kommentoida ehdotuksia ja käydä keskustelua osallisuusalustalla.
Osallisuuskysely on sulkeutunut!
Kiitos kaikille aktiivisille kuntalaisilla osallisuuskyselyyn vastaamisesta! Saimme vastauksia lähes tuhat.
Kysely on sulkeutunut 17.3.2024.
Osallisuuskyselyn tulokset käydään läpi ja uuden osallisuusohjelman työstäminen aloitellaan syksyllä 2024. Mikäli olet ilmoittanut kiinnostuksesi jatkotyöstöön, voit odotella yhteydenottoa siis syksyn kuluessa.
Arvonnat suoritetaan huhtikuun alussa ja voittaneille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.
Osallisuusohjelma
Kotkan ensimmäinen osallisuusohjelma hyväksytty.
Kotkan kaupunginvaltuusto hyväksyi Kotkan osallisuusohjelman vuosille 2021-2025 kokouksessaan 14.2.
Osallisuusohjelman toimenpiteisiin liittyvä työsuunnitelma vuodelle 2021 on valmistelussa ja alkuvuoden aikana on tarkoitus käynnistää Kotkan ensimmäinen osallistuvan budjetoinnin kokeilu.
Kokeilusta tiedotetaan lisää kaupungin verkkosivuilla helmikuun aikana.
Kotkan kaupungin osallisuusohjelma
Miten Kotkassa voi osallistua ja vaikuttaa?
Kotka järjestää asukkailleen tilaisuuksia ajankohtaisiin asioihin liittyen. Tiedotamme tilaisuuksista:
- kaupungin verkkosivuilla
- Facebook-sivuilla
- Twitter-tilillä
- Instagram-tilillä
- YouTube-palvelussa
Osallisuuskysely
Kaikille kotkalaisille suunnattu osallisuuskysely toteutettiin syksyllä 2019.
Kyselyn tuloksia on esitelty mm. neljässä asukastilaisuudessa, vammaisneuvostossa, ikäihmisten neuvostossa, elinvoimalautakunnassa, hyvinvointilautakunnassa sekä kaupunginhallituksessa. Osallisuussuunnitelma tulee päätöksentekoon alkusyksystä.
Kotkan osallisuuskyselyn 2019 tulokset
Kyselyn jakelu oli laaja ja siihen vastasi 1 027 kotkalaista. Vastauksia saatiin kaikista ikäryhmistä ja aktiivisimpia vastaajia olivat 31-60 -vuotiaat naiset. Kotkan kaikista postinumeroalueista saatiin vastauksia, mutta eniten vastattiin Kotkansaarella ja Karhulan keskustassa.
Kaupungin toiminnoista vastaajia kiinnostivat eniten tapahtumat, liikuntapalvelut, kulttuuripalvelut, joukkoliikenne sekä kadut, puisto ja kunnossapito. Lähes 84%:a vastaajista kaupungin tapahtumat, uutiset tai palvelut kiinnostivat kohtalaisesti tai paljon.
Kyselyssä tiedusteltiin millä tavalla asukkaat haluavat osallistua ja vaikuttaa kaupungin asioihin. Vastaukset vaihtelivat ikäryhmittäin, mutta esiin nousivat osallistuminen mobiilisovelluksen kautta, palautteen antaminen sähköisen järjestelmän kautta, kyselyihin vastaaminen, osallistuminen tapahtumiin ja äänestäminen kuntavaaleissa.
Tärkeimpänä osallistumisessa koettiin se, että asukkaat saisivat tiedon osallistumismahdollisuuksistaan juuri heille sopivalla tavalla. Kysyttäessä tavoista, joilla asukkaat toivoisivat heille viestittävän, vaihtelivat ikäryhmittäin. Nuorilla korostuivat erilaiset somekanavat, muissa ikäryhmissä nousivat esiin ilmoittelu Facebookin kautta tai verkkosivuilla, mutta myös ilmoitukset ilmaisjakelulehdissä.
Suurimpana esteenä osallistumiselle nähtiin ajan puute. Toiseksi suurin este oli kokemus siitä, ettei osallistumisella ole väliä. Vuorovaikutustilaisuuksien palautteessa selvisi kokemus asukkaiden pettymyksestä siitä, että ovat vastanneet kyselyyn ja sillä ei ole ollut mitään merkitystä. Tähän asiaan panostetaan myös osallisuussuunnitelman laatimisesta. Suunnitelmassa tuodaan esiin ne keinot, joilla voidaan varmistaa, että asukas saa tiedon miten hänen osallistumisensa on vaikuttanut asiaan. On varmistettava, että myös kaupungin palautejärjestelmä toimii.
Valtuusto verkossa
Kotkan kaupunginvaltuuston kokoukset on striimattu suorina lähetyksinä vuoden 2016 alusta lähtien.
Samasta osoitteesta löytyvät myös tallenteet aikaisemmista valtuuston kokouksista.
Valtuuston kokoukset
Valtuusto kokoontuu pääsääntöisesti kerran kuukaudessa, kokousaikataulusta voit helposti tarkastaa, koska seuraavaksi kannattaa olla livelähetyksen äärellä.
Kaupunginvaltuuston ja muiden toimielinten esityslistat ja pöytäkirjat julkaistaan verkossa.
Pöytäkirja- ja esityslistahaku
Tule vapaaehtoiseksi!
Vapaaehtoistyöllä tehdään yhdessä kotkalaisille parempi arki!
Olet tervetullut vapaaehtoistoimintaan omilla tiedoillasi, taidoillasi ja elämänkokemuksellasi varustettuna. Saat aina tarvittavan koulutuksen tai perehdytyksen ja tukea vapaaehtoistehtävien hoitamiseksi.
Voit tulla vapaaehtoistehtäviin kertaluonteisesti, mutta joissain tehtävissä voidaan vaatia pidempiaikaisempaakin sitoutumista. Erilaisia vapaaehtoistehtäviä löytyy eri puolilta kaupunkia ja tavoitteena on, että kotkalaiset vapaaehtoiset löytäisivät juuri itselleen sopivan tavan tehdä hyvää.
Avoinna olevia vapaaehtoistehtäviä