Perhe Kotkassa

Avioliitto

Suomen lain mukaan avioliitto on kahden ihmisen laissa säädetty suhde. Avioliitto solmitaan vihkimisellä. Ennen vihkimistä tulee pyytää avioliiton esteiden tutkintaa. Tutkinnalla varmistetaan, ettei avioliitolle ole Suomen avioliittolain mukaisia esteitä. Tällaisia esteitä on alaikäisyys, voimassa oleva avioliitto tai liian läheinen sukulaisuussuhde. Ilman esteiden tutkintaa avioliittoon vihkiminen ei ole mahdollista.  Esteiden tutkinta tehdään Digi- ja väestötietovirastossa.

Avioliiton esteiden tutkinta
Digi- ja väestötietovirasto Kotka 

Avioero

Avioeroa voi hakea puolisot yhdessä tai vain toinen puolisoista. Avioerohakemuksen voi viedä tai lähettää jommankumman puolison kotikunnan käräjäoikeuteen postissa tai sähköpostilla. Kymenlaakson käräjäoikeuden kanslia sijaitsee Kouvolassa. Eron syytä ei tarvitse ilmoittaa. Erohakemuksen jättämisestä alkaa harkinta-aika.

Kymenlaakson käräjäoikeus 

Taloudellista tukea perheille

Lapsen syntyessä ja kasvaessa vanhemmilla on oikeus perhevapaisiin sekä erilaisiin Kelan maksamiin etuuksiin.  Kelan toimipisteessa opastetaan ja neuvotaan kaikissa Kelan etuuksiin liittyvissä asioissa.  KELAn toimipisteen osoite Kotkassa on Keskuskatu 7.

Kelan tuet lapsiperheelle

Päivähoito

Alle kouluikäisten lasten vanhemmille on tarjolla erilaisia päivähoito- ja kerhotoimintamahdollisuuksia.  Päivähoitoa järjestetään kunnallisissa ja yksityisissä päiväkodeissa sekä perhepäivähoidossa. Kotkassa on useita päiväkoteja. Päiväkodit ovat avoinna 6.30–17.00 ja tarvittaessa 6.00–18.00. Osa päiväkodeista tarjoaa myös ilta- ja viikonloppuhoitoa.

Perhepäivähoito on perhepäivähoitajan omassa kodissa toteutuvaa varhaiskasvatusta. Perhepäivähoidossa lapsiryhmän koko on enintään neljä lasta.

Päivähoitopaikkaa päiväkodista haetaan ensisijaisesti sähköisesti.

Kotkan päiväkodit ja perhepäivähoito
Kotkan varhaiskasvatus

Lapsen hoitaminen kotona

Omia lapsia voi hoitaa myös kotona. Jos sinulla on oikeus kotihoidon tukeen, voit hakea sitä Kelasta. Hakemuksen voi tehdä myös verkossa. Lisää tietoa saat Kelan sivuilta.

Kotihoidon tuki

Avoin varhaiskasvatus

Avointa varhaiskasvatusta ja kerhotoimintaa on kaikille kotkalaisille perheille Länsi-Kotkassa Velhon päiväkodissa, Kotkansaarella Katariinan päiväkodissa ja Karhulassa Raitin päiväkodissa erikseen ilmoitettavan aikataulun mukaisesti.

Yhteystiedot

Ikäihmiset

Kotkassa on erityisesti vanhoille ihmisille tarkoitettuja palveluja. Niistä saat tietoa Kymenlaakson hyvinvointialueen sivuilta

Ikääntyneiden palvelut

Maahanmuuttajataustaisille tarkoitettu Kotona täälläkin -toiminta auttaa ikääntyviä maahanmuuttajia Kotkassa.

Yhteystiedot