Pääkirjoitus

Arvattavan arvaamatonta

Meistä jokainen on käynyt jossakin elämänsä vaiheessa koulua, osallistunut opetukseen ja hankkinut erilaisia taitoja ja kerännyt tietoa monelta erilaiselta alalta. Muistamme kuinka koulunpenkkiä kuluttaessamme saatoimme kyseenalaistaa joidenkin oppiaineiden tärkeyden ja merkityksen. Kenties tokaisimme naapurillemme, että näitä taitoja tai tietoja emme tule enää koskaan tarvitsemaan. Teimme valintoja, jotka määrittivät tulevaisuuttamme ja johtivat juuri tähän hetkeen.

Jotkut meistä oppivat myöhemmin lieventämään vakaita mielipiteitään ja katsomaan asioita toisin. Toiset saattoivat valitettavasti jäädä lähtöviivalle kaivamaansa poteroon, eivätkä ole vieläkään osanneet muuttua parhaaksi versioksi itsestään. ”Minä 1.0” ei välttämättä ole enää paras käyttöjärjestelmä, eikä se sovi yhteen uusien vaatimusten kanssa.

”Miksi tuhlaisit aikaasi ongelmiin, joita et voi koskaan ratkaista, ja opiskelisit kuolleiden ihmisten ajatuksia”, sanoi vanhempi opiskelukaverini muinoin, kun pohdin filosofian ottamista yhdeksi sivuaneekseni. Se kommentti venytti päätöksen tekemistä pariksi vuodeksi. Lopulta marssin yliopiston kirjastoon ja hain ensimmäiset filosofian tenttikirjat ja aloitin pitkän matkan. Olen yhä samalla tiellä, enkä todennäköisesti ole yhtään viisaampi kuin vuosikymmeniä sitten, mutta ainakin yritän yhä kehittyä edes pienin askelin.

Vuosi 2020 ja kenties myös 2021 jäävät mieliimme erikoisena ajanjaksona, mutta historian kokonaiskuvassa se on vain pieni pyrähdys. Meille näillä kokemuksilla on suuri merkitys, mutta emme tiedä, miten ne tulevat vaikuttamaan yhteiseen tulevaisuuteemme. Meidän jälkeemme syntyvät viisaat ajattelijat luovat myöhemmin tulkinnan, mutta me elämme tässä ajassa ja me kuljemme eteenpäin.

”Tärkeintä, mitä filosofia voi opettaa, on miten on elettävä vailla varmuutta antautumatta epäröinnin lamaannuttamaksi”, kirjoitti brittiläinen filosofi Bertrand Russell. Mieti omalta kohdaltasi, miten toimit nykyisessä tilanteessa: käperrytkö itseesi vai yritätkö nousta sohvalta, ottaa maailmasta niskaotteen ja hyödyntää lukuisia mahdollisuuksia, jotka ovat sinulle avautuneet?

Me olemme luoneet sinulle satoja vaihtoehtoja tulla paremmaksi versioksi itsestäsi. Kukaan meistä ei tiedä varmasti, mitä syksy tullessaan ja mitä tapahtuu seuraavina kuukausina, mutta me emme halua jättää sinua yksin. Vaikka siirtyisimme jälleen lähiopetuksesta uudemman kerran etäopetukseen, olemme nyt valmiimpia auttamaan sinua opinnoissasi. Todennäköisesti myös sinä olet valmiimpi.

Me olemme sinua varten. Tutustu opetustarjontaamme, josta löydät paljon uusia työkaluja, joiden avulla pääset osallistumaan opetukseen, vaikka joutuisit opiskelemaan etäyhteyden varassa.

Kyllä me tämän yhdessä selätämme!

Mika Kempas
rehtori