Karhula ja Helilä

Karhula on Kotkan kaupungin pohjoinen keskus. Kaupunkimaisesti rakentunut Karhula ja sen pohjoinen osa Helilä toimivat lähipalveluiden ja kaupan keskuksena noin 20 000 kotkalaiselle.

Karhulan sydän on tori, joka kahdesti viikossa täyttyy myyjistä sekä paikkakuntalaisista ostoksille tai vain tuttuja tapaamaan ja tietysti kahville ja possolle. Karhulan eteläisimmässä osassa, Kymijoen suulla sijaitsee merkittävä työpaikka-alue – yksi maamme merkittävimmistä monialaisista teollisuuskeskittymistä. Teollisuusaluetta ympäröivät tehtaankartano sekä eri-ikäiset rakennuskulttuurikannalta erittäin arvokkaat asuinalueet.

Keskustan pohjoispuolella puistomaisessa ympäristössä hiekkaharjun päällä kohoaa Kymin kirkko. Kirkon ympärillä oleva Heligby-nimi muuttui kansan suussa Heliläksi.

Helilän ja Karhulan asuinalueiden liikenneyhteydet ja palveluiden kirjo ovat erinomaisia. Tarjolla on kauppaa, julkisia palveluita, terveyspalveluita ja kouluja aina lukioon ja ammatillisiin kouluihin saakka sekä lisäksi erinomaiset liikuntapalvelut ja virkistysmahdollisuudet. Karhulassa ja Helilässä voit asua Kymijoen Korkeakosken äärellä kansallisesti arvokkaassa maisemassa 1800-luvun paanupintaisessa puutalossa, tai uudessa kaupunkikerrostalossa.

Karhulasta sanottua

”Karhula on Kotkan pikkukeskus. Sieltä on lyhyet matkat ja hyvät yhteydet kaikkialle. Minulle tärkeän Karhulasta tekee se, että olen käynyt siellä nuoruuteni koulut sekä löytänyt nykyisen kotini. Parasta Karhulassa on luonnon ja palvelujen läheisyys.”

”Kolkkalassa asuu ”tekemisen meininki”.”

”Ei ole liikaa väkeä, mutta sopivasti. Olen asunut jo 40 vuotta ja pidän näistä ihmisistä, koska voi keskustelun aloittaa tuntemattomankin kanssa. Ihastuin tänne muuttaessa näihin rannikon käkkärämäntyihin.”

”Aktiiviset liikkeenharjoittajat, joki- ja merimaisemien läheisyys.”

”Upeat jokimaisemat kymijoen rantakallioilta. Esimerkiksi Keskuskentän kallio ja Laajakoskentien alkupäässä olevat rantakalliot.”

Helilästä sanottua

”Hiljainen, rauhallinen, vihreä paikka, mukavalla infrastruktuurilla.”

”Pienet puistikko tai metsäalueet, Helilän koulun läheisyydessä oleva pieni kaareva puusilta.”

Mistä Helilä tunnetaan?

”Ihmisten keskustessa varmaankin Karhulan tori nousee päällimmäisenä mieleen, keskiviikkoisin ja lauantaisin haetaan Reittisen rieskaa ja Leistin possot! Yleisesti varmaankin keskuskenttä ja Jokipuisto, sekä maamerkkinä vesitorni ja Eagle-talo.”

Kartta Karhulasta, Helilästä ja Rauhalasta