Merivoimien vuosipäivä 9.7.

Kotkan Kantasatamassa järjestetään 8.–10. heinäkuuta merellinen tapahtuma, joka muodostuu 9.7. järjestettävästä Suomen merivoimien vuosipäivän pääjuhlasta ja Tall Ships Races -alusten vierailusta Kotkaan.

Merivoimien vuosipäivä tuo Kantasatamaan lukuisia sota-aluksia maanantaista 8.7. keskiviikkoon 10.7.

Varsinaista juhlapäivää vietetään 9.-10.7.1790 käydyn toisen Ruotsinsalmen meritaistelun muistoksi.
Satamassa nähdään mm. miinalaiva Hämeenmaa, Kotkan kaupungin kummialus, miinantorjunta-alus MHC Vahterpää sekä ohjusveneet Pori ja Naantali.

Alusten lisäksi satamassa on laaja kalustonäyttely, johon yleisö pääsee tutustumaan – samoin kun aluksiinkin. Vuosipäivän teemana tänä vuonna on ”Merivoimat on aktiivisesti läsnä itäisellä Suomenlahdella – perinteitään kunnioittaen”.

Merivoimien alusten lisäksi Kantasatamaan odotetaan muutamia purjealuksia, jotka osallistuvat Itämerellä kesällä järjestettävään Tall Ships Races -tapahtumaan.

Kotkaan saapuvat purjealukset ovat matkalla Helsingistä Tallinnaan ja osallistuvat ns. Cruise-in-Company-siirtymäpurjehdukseen.

Alukset avoinna yleisölle

Merivoimien alukset saapuvat Kantasatamaan pääosin maanantaina 8. heinäkuuta, mutta varsinaiset juhlallisuudet ja ohjelmanumerot järjestetään itse juhlapäivänä 9.7.

Päivä alkaa Kantasatamassa lipunnostolla tiistaina klo 8 ja klo 9 on vuorossa seppeleenlasku Kotkan sankarihaudoilla. Kello 10 palataan Kantasatamaan, jossa järjestetään paraatikatselmus.

Klo 11–18 Merivoimien alukset ovat avoinna yleisölle ja samaan aikaan kiinnostuneet pääsevät tutustumaan Merivoimien muuhun kalustoon Merikeskus Vellamon viereen sijoittuvalla näyttelyalueella.

Kantasataman ns. banaanilaiturissa on esillä aluksia ja veneitä mm. Merivoimien Hamina-, Hämeenmaa-, Katanpää-, Rauma- ja Utö-luokista. Lisäksi mukana on kalustoa Siniseltä Reserviltä sekä Jehu- ja Jurmo-luokkien veneitä, joiden kanssa pyritään järjestämään päivän aikana yleisöajeluita.

Tiistaina vielä klo 11.30 on vuorossa Kotkan Rannikkopatteriston muistolaatan paljastaminen Kotkan virastotalolla ja puoliltapäivin alkaa Laivaston soittokunnan konsertti Kauppatorin lavalla.

Keskiviikkona 10.7. aamu alkaa Kantasatamassa jälleen klo 8 lipunnostolla ja klo 9 Merivoimien alukset irrottavat köydet ja jättävät Kotkan.

Tall Ships Races -aluksia Kotkaan seitsemän vuoden tauon jälkeen

Heinäkuun alun merelliseen tapahtumaan Kantasatamaan odotetaan myös muutamia purjealuksia, jotka osallistuvat Itämerellä järjestettävään Tall Ships Races -tapahtumaan.

Alukset ovat matkalla Helsingistä Tallinnaan ns. Cruise in Company -matkapurjehdusetapilla, jonka aikana ne voivat poiketa haluamiinsa satamiin Suomenlahdella.

Kotkaan ovat tulossa mm. Suomen Purjelaivasäätiön alukset Vahine ja kuunari Helena ja laituripaikkaa Kantasatamasta on tiedustellut myös yli 100 metriä pitkä puolalaisalus Dar Mlodziezy .

Puolalainen kaunotar Dar Mlodziezy on yksi niistä Tall Ships Races -aluksista, jotka ovat kertoneet halukkuutensa tulla heinäkuussa Kotkaan.

Kiinnostaako sinua tai yritystäsi kansijuhla tai päiväpurjehdus Kotkan edustalla upealla purjealuksella?

Haluaisitko kutsua liikekumppaneitasi tai muita sidosryhmiäsi merelliseen tapahtumaan Kotkan Kantasatamaan tulevana kesänä?
Tai tarjota omalle henkilökunnallesi ikimuistoinen päiväretki purjealuksen kannella Kotkan edustalla?

Kotkan Kantasatamaan saapuu Tall Ships Races -aluksia maanantaina 8. heinäkuuta ja alukset ovat yritysten käytettävissä joko 8. tai 9.7.

Yrityksillä on mahdollisuus järjestää aluksen kannella tai muissa tiloissa joko ns. kansijuhla eli deck party tai sitten vuokrata alus muutaman tunnin päiväristeilylle Kotkan edustalla. Vuokrattavan tilan lisäksi vieraille järjestettävät tarjoilut voi tilata joko aluksen omasta keittiöstä tai käyttää omaa cateringpalvelua.

Alusten vuokrauksissa apunasi toimii tapahtuman järjestäjä, Kotkan kaupunkikehitys- ja viestintäyksikkö.

Jos Sinua kiinnostaa mahdollisuus järjestää mukava, kesäinen tapahtuma yrityksesi vieraille tai esimerkiksi omalle henkilökunnallesi, pyydämme ottamaan jo nyt lähettämään viestiä osoitteeseen viestinta@kotka.fi

Kuunari Helena (Kuva: Suomen Purjelaivasäätiö).