Waltti-koulumatkatukiliput toisen asteen opiskelijoille

Oppivelvollisuuslaki uudistui 1.8.2021 siten, että toisen asteen opinnoista tuli maksuttomia opiskelijoille, jotka ovat syntyneet 2004 tai sen jälkeen JA ovat päättäneet peruskoulun 2021 tai sen jälkeen.

Koulumatkatuki muuttui kaikilla opiskelijoilla 1.8.2021 alkaen. Maksuttomaan koulutukseen oikeutetut toisen asteen opiskelijat (ks. edelllä) saavat koulumatkatukea erilaisilla ehdoilla kuin muut opiskelijat. Elokuusta alkaen voit saada koulumatkatukea, jos sinulla on vähintään 10 matkapäivää kalenterikuukaudessa. Lisäksi koulumatkasi tulee olla vähintään 7 kilometriä, josta joukkoliikenteellä kuljettu matka vähintään 5 kilometriä, jos olet oikeutettu maksuttomaan koulutukseen. Jos et ole oikeutettu maksuttomaan koulutukseen, koulumatkasi tulee olla vähintään 10 kilometriä, jotta voit saada koulumatkatukea.

Riippumatta siitä, oletko oikeutettu maksuttomaan toisen asteen opetukseen vai et, koulumatkatukea haetaan seuraavasti (ohjeet ovat Kotkan seudun joukkoliikenteen – Kotka, Hamina ja Pyhtää – Waltti-liikennettä käyttäville):

 • Täytä ja tulosta Kelan verkkosivuilta hakemuslomake Koulumatkatuki, KM1 ja jätä se oppilaitokseesi.
  • Koulumatkatukea ei voi hakea OmaKelassa.
 • Oppilaitos tarkastaa hakemuksesi tiedot. Jos käytät Kotkan seudun Waltti-liikennettä, saat oppilaitoksestasi ostotodistuksen ja ohjeet koulumatkatuetun lipun hankkimiseen.
  • Alkusyksyllä 2021 todistus oli paperinen, jatkossa todistus sähköinen, jolloin todistus toimii kun esität henkilöllisyytesi.
 • Käy hankkimassa lippu Watti-nettikaupasta tai Kotkan seudun Waltti-palvelupisteistä joko Kotkan asiakaspalvelupiste Ruorissa, Haminan uimahallin kahviossa tai Pyhtään kirjastossa
  • Waltti-nettikaupasta ostoohje erikseen täällä Waltti-kaupan UKK-osiossa
  • Ks. Waltti-pisteistä lisää täältä
  • Karhulan R-kioskin Waltti-palvelupisteessä osto ei onnistu
  • Jos sinulla on jo Waltti-kortti, voit ladata koulumatkalipun siihen.
  • Jos sinulla ei ole ennestään Waltti-matkakorttia, saat uuden korttipohjan
  • maksuttomaan koulumatkatukilippuun oikeutettu saa uuden korttipohjan veloituksetta
   • normaalisti uudesta korttipohjasta peritään 5 euron korttimaksu (jos kortti häviää, uudesta kortista normaali 5 euron maksu)
 • Muista, että lippu tulee ladata kuukausittain!
  • Waltti-koulumatkatukituotteita voi ladata em. asiakaspalvelupisteissä mutta ei busseissa eikä Karhulan R-Kioskilla.
  • Nettilataus on tulossa mahdolliseksi mahdollisimman pian (Waltti-kaupan kautta)
 • Seuraavan kuun etuus on mahdollista ladata aikaisintaan 14 päivää ennen kuun vaihdetta.
  • Voit siis käydä lataamassa korttiasi jo ennen kuin edellinen kausi on päättynyt.
 • Kelan päätös myönnetystä koulumatkatuesta tulee postissa kotiisi.
 • Voit saada koulumatkatukea aikaisintaan hakemiskuukautta edeltävän kuukauden alusta alkaen.
  • Jos esimerkiksi haluat saada tukea elokuun alusta alkaen, sinun täytyy jättää hakemus oppilaitokseesi syyskuun loppuun mennessä.

Lisää tietoa koulumatkatuen hakemisesta löydät Kelan sivuilta osoitteesta https://www.kela.fi/koulumatkatuki.

Jos sinulla ei ole oikeutta Kelan maksamaan koulumatkatukeen mutta olet toisen asteen opiskelija, voit ostaa joko juniorikortin (7-16 vuotta) 30 vuorokauden kausilipun tai opiskelijoiden 30 vuorokauden kausilipun.

Kaupunki/kunta ei ole velvollinen järjestämään toisen asteen opiskelijoille kuljetuksia, mutta olemassa olevaa joukkoliikennettä on mahdollista hyödyntää. Jos joukkoliikenteen käyttö koulumatkalla ei ole mahdollista, Kelalta on mahdollista saada tukea myös omaan matkustustapaan.

Mikäli käytät myös muuta joukkoliikennettä kuin Kotkan seudun Waltti-liikennettä, kannattaa tarkistaa mahdollisuus käyttää Matkahuollon koulumatkakortti – ks lisää https://www.matkahuolto.fi/matkustajat/koulumatkatukilippu

 

Toisen asteen opiskelijoiden Waltti-liput ja hinnat

 

Lippu on henkilökohtainen ja sillä on rajaton matkustusoikeus niillä vyöhykkeillä, joille lippu on hankittu. Ensimmäinen lippu tulee hankkia jostakin seuraavasta Waltti-palvelupisteestä: Kotkan asiakaspalvelupiste Ruori, Haminan uimahallin kahvio sekä Pyhtään kirjasto.

Oikeus maksuttomaan opiskeluun, oikeus koulumatkatukeen

Lippu on voimassa 30 vuorokautta. Hinta on 0 euroa (myös ensimmäinen korttipohja ilmainen )

Ei oikeutta maksuttomaan opiskeluun, oikeus koulumatkatukeen

Lippu on voimassa 30 vuorokautta, lipun hinta on 38 euroa, riippumatta vyöhykkeistä (ensimmäinen korttipohja on ilmainen).

Ei oikeutta koulumatkatukeen

Lippu on voimassa 30 vuorokautta, hinta riippuu vyöhykkeistä ja asiakasryhmästä. Hinnat löytyvät osoitteesta: https://www.kotka.fi/asuminen-ja-ymparisto/kadut-ja-liikkuminen/joukkoliikenne/matkaliput-ja-hinnat/

 

Laajennetusta oppivelvollisuudesta ja koulumatkatuesta löytyy lisätietoja Kelan sivuilta osoitteesta https://www.kela.fi/oppivelvollisuus-laajenee.

Usein kysyttyjä kysymyksiä ja niiden vastauksia liittyen oppivelvollisuuteen ja koulumatkatukeen löydät Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta osoitteesta https://minedu.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-oppivelvollisuudesta.