Muutto Kotkaan

Lupa-asiat

Jos haluat muuttaa Suomeen, tarvitset yleensä oleskeluluvan. Maahanmuuttovirasto hoitaa kaikki oleskelulupa-asiat, Euroopan unionin kansalaisen rekisteröinnin ja kansalaisuushakemukset.

Voit hakea oleskelulupia ja EU-rekisteröintiä verkossa Enter Finland – palvelussa.  Voit myös tehdä hakemuksen paperilla ja toimittaa sen Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen. Oleskelulupahakemuksen voi tulostaa maahanmuuttoviraston sivuilta. Palvelupisteeseen kannattaa aina varata aika etukäteen. Voit varata ajan Maahanmuuttoviraston ajanvarauspalvelussa. Huomaa, että palvelupisteessä ei voida antaa lupa-asioihin liittyvää neuvontaa. Lähimmät palvelupisteet ovat Lappeenrannassa, Helsingissä ja Lahdessa.

Enter Finland -sähköinen palvelu
Maahanmuuttoviraston ajanvarauspalvelu

Jos tarvitset apua lomakkeiden täyttämisessä, ajanvarauksessa, lisäselvityksien antamisessa voit tulla Virkaneuvoon, jossa palveluneuvojat auttavat sinua.

Rekisteröityminen asukkaaksi

Kun muutat vakinaisesti asumaan Kotkaan, sinun täytyy rekisteröityä kunnan asukkaaksi. Voit tehdä rekisteröinnin Digi- ja väestötietovirastossa (ent. maistraatti).

Kotkan Digi- ja väestötietoviraston yhteystiedot

Muuttoilmoitus

Kun muutat Kotkaan muualta Suomesta tai Kotkan sisällä pysyvästi toiseen asuntoon, sinun tulee tehdä muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastoon tai postiin. Muuttoilmoituksen voi tehdä internetissä sähköisessä asiointipalvelussa. Muuttoilmoituksen voit tehdä myös lomakkeella, jonka saat postista tai Digi- ja väestötietovirastossa.

Sähköinen muuttoilmoitus
Tietoa muuttoilmoituksesta

Suomen sosiaaliturva

Sosiaaliturva tarjoaa perustoimeentulon niissä tilanteissa, joissa henkilö ei pysty siitä itse vastaamaan. Pääsääntö on, että jos asut Suomessa vakinaisesti, voit saada Kelan etuuksia. Laki määrittelee, mitä tarkoittaa vakinainen asuminen. Myös työnteko Suomessa voi antaa sinulle oikeuden Kelan etuuksiin.

Kela

Kela-kortti

Kela-kortti on maksuton, ja se lähetetään automaattisesti kaikille Suomen sairausvakuutuksen piiriin kuuluville. Kela-kortti lähetetään vastasyntyneelle, kun Kela saa nimitiedon Digi- ja väestötietovirastosta. Jos taas muutat ulkomailta Suomeen tai aloitat työskentelyn Suomessa, voit hakea Kela-korttia lomakkeella SV 157. Postita lomake Kelaan, ja täytä lisäksi liite Y 77 Muutto Suomeen.

Lomake SV157
Liite Y 77 Muutto Suomeen