Merivoimat juhlii vuosipäiväänsä Kotkan Kantasatamassa

Julkaistu 18.03.2024

Kotkan Kantasatamassa järjestetään 8.–10. heinäkuuta merellinen tapahtuma, joka muodostuu 9.7. järjestettävästä Suomen merivoimien vuosipäivän pääjuhlasta ja Tall Ships Races -alusten vierailusta Kotkaan.

Merivoimien vuosipäivä tuo Kantasatamaan lukuisia sota-aluksia maanantaista 8.7. keskiviikkoon 10.7. Varsinaista juhlapäivää vietetään 9.-10.7.1790 käydyn toisen Ruotsinsalmen meritaistelun muistoksi.
Satamassa nähdään mm. miinalaiva Hämeenmaa, Kotkan kaupungin kummialus, miinantorjunta-alus MHC Vahterpää sekä ohjusveneet Pori ja Naantali.

Alusten lisäksi satamassa on laaja kalustonäyttely, johon yleisö pääsee tutustumaan – samoin kun aluksiinkin. Vuosipäivän teemana tänä vuonna on ”Merivoimat on aktiivisesti läsnä itäisellä Suomenlahdella – perinteitään kunnioittaen”.

Merivoimien alusten lisäksi Kantasatamassa nähdään muutamia purjealuksia, jotka osallistuvat Itämerellä kesällä järjestettävään Tall Ships Races -tapahtumaan. Kotkassa käyvät purjealukset ovat matkalla Helsingistä Tallinnaan ja osallistuvat ns. Cruise-in-Company-siirtymäpurjehdukseen.

Alukset avoinna yleisölle

Merivoimien alukset saapuvat Kantasatamaan pääosin maanantaina 8. heinäkuuta, mutta varsinaiset juhlallisuudet ja ohjelmanumerot järjestetään itse juhlapäivänä 9.7.

Päivä alkaa Kantasatamassa lipunnostolla tiistaina klo 8 ja klo 9 on vuorossa seppeleenlasku Kotkan sankarihaudoilla. Kello 10 palataan Kantasatamaan, jossa järjestetään paraatikatselmus.

Klo 11–18 Merivoimien alukset ovat avoinna yleisölle ja samaan aikaan kiinnostuneet pääsevät tutustumaan Merivoimien muuhun kalustoon Merikeskus Vellamon viereen sijoittuvalla näyttelyalueella.

Kantasataman ns. banaanilaiturissa on esillä aluksia ja veneitä mm. Merivoimien Hamina-, Hämeenmaa-, Katanpää-, Rauma- ja Utö-luokista. Lisäksi mukana on kalustoa Siniseltä Reserviltä sekä Jehu- ja Jurmo-luokkien veneitä, joiden kanssa pyritään järjestämään päivän aikana yleisöajeluita.

Tiistaina puoliltapäivin alkaa Laivaston soittokunnan konsertti Kauppatorin lavalla.

Keskiviikkona 10.7. aamu alkaa Kantasatamassa jälleen klo 8 lipunnostolla ja klo 9 Merivoimien alukset irrottavat köydet ja jättävät Kotkan.

Kantasatamassa vierailee myös muutamia purjealuksia

Heinäkuun alun merelliseen tapahtumaan Kantasatamaan odotetaan myös joitakin purjealuksia, jotka osallistuvat Itämerellä järjestettävään Tall Ships Races -tapahtumaan. Alukset ovat matkalla Helsingistä Tallinnaan ns. Cruise in Company -matkapurjehdusetapilla, jonka aikana ne voivat poiketa haluamiinsa satamiin Suomenlahdella.

Kotkaan ovat tulossa mm. Suomen Purjelaivasäätiön alukset Vahine ja kuunari Helena ja laituripaikkaa Kantasatamasta on tiedustellut myös yli 100 metriä pitkä puolalaisalus Dar Mlodziezy.

Puolalainen kaunotar Dar Mlodziezy on yksi niistä Tall Ships Races -aluksista, jotka ovat kertoneet halukkuutensa tulla heinäkuussa Kotkaan. (Kuva: Sail Training International)