Osallistuvan budjetoinnin 2023 äänestys käynnistyi

Julkaistu 06.11.2023

Kotkan kaupungin osallistuvan budjetoinnin äänestys avautui 6.11. ja päättyy 30.11.
Jokaisella kuntalaisella on käytettävissään kaksi ääntä jokaista aluetta kohden, yhteensä kahdeksan ääntä. Äänestäminen vaatii kirjautumisen osallisuusalustalle. Äänestys tapahtuu pääosin osallisuusalustalla https://mpt.link/osallistu_kotka, mutta mahdollisuus on myös jättää omat äänet Kotkan kaikissa kirjastoissa, Ruorissa, Kumppanuustalo Viikarissa sekä Kotkan uimahalleilla.

Osallisuusalustalta pääsee katsomaan julkaistut ehdotukset, jotka menevät äänestykseen. Kun painaa ehdotuskortin auki, näkee mitkä ideat on sisällytetty ehdotukseen. Ehdotuksia voi selata osallisuusalustan pääsivulta olevasta ruudukosta sekä niitä voi mm. hakea kaupunginosittain tai erilaisilla hakusanoilla. Äänestystulokset julkaistaan 7.12. osallisuusalustalle sekä Osbun nettisivuille.

Osbu, osallistuva budjetointi 2023 rakennettiin ensimmäistä kertaa osallisuusalustalle. Alustalle on mahdollista luoda kyselyitä, ladata materiaalia, rakentaa sivuja, luoda ideoita ja ehdotuksia sekä tarkastella tilastoja. Osallisuusalustasta sai näyttävän ja toimivan, alusta sopi mainiosti Osbu-käyttöön. Osbu 2023 -vuoden budjettina 60 000 €, 15 000€/alue.

Prosessi alkoi kuntalaisten ideoita keräämällä 14.8. ja päättyi 10.9. Ideat jätettiin osallisuusalustalle sähköisesti sekä myös paperille. Ideahakupisteinä toimivat Kotkan kirjastot, Ruori sekä Karhulan uimahalli. Ideahaun päätyttyä alkoi työstövaihe Kotkan kaupungin asiantuntijoiden kanssa. Ideat määriteltiin hyväksytyksi tai hylätyksi arviointikriteerien pohjalta. Ideoita tuli yhteensä noin 300.

Kuntalaiset mukana ehdotuksia työstämässä

Työpajat polkaistiin käyntiin, kun ideat oli määritelty. Kuntalaiset saivat ilmoittautua mukaan mihin tahansa työpajaan. Kaupungilta asiantuntijoita osallistui liikunnalta, kulttuurilta, nuorisotoimelta, kaavoituksesta ja puistotoimelta.
Ensimmäinen työpaja oli 10.10. Karhulassa, Karhulan nuorisotilalla, 12.10. Kotkansaarella, Viikarissa, 17.10. Länsi-Kotkassa, Karhuvuoren nuorisotilalla sekä 19.10. Koko Kotka, kaupungintalolla. Osallistujia oli yhteensä noin 20. Yhdessä kuntalaisten ja kaupungin asiantuntijoiden kanssa niputettiin samanlaisia ideoita yhteen ja pohdittiin, mitä lähdetään toteuttamaan. Työpajojen jälkeen luotiin ehdotuskortit osallisuusalustalle. Ehdotuksia päätyi äänestykseen 39.
Äänestyksen voittaneiden ehdotusten toteuttamisen suunnittelu aloitetaan tulosten ratkettua.