COOL KOTKA -hanke hakee energian käytön vähentämistä edistäviä luovia pilottihankkeita

Julkaistu 02.05.2024

Kotkan kaupunki, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk ja Cursor Oy käynnistävät toukokuun ajaksi avoimen haun taiteilijoille ja muille luovien alojen toimijoille. Tavoitteena on löytää ja valita kuntalaisten kanssa toteutettavaksi hankkeita, jotka luovat uusia lähestymistapoja energiankulutukseen liittyvään ajattelutapaan ja asenteisiin sekä energiankulutuksen vähentämiseksi.

”Emme suinkaan pyydä taiteilijoita tai muita luovia tekijöitä luomaan valmista teknistä ratkaisua energiankulutusasiaan, vaan toivomme heidän edistävän uusien lähestymistapojen luomista yhdessä kansalaisten kanssa,” kertoo Kotkan kulttuurijohtaja Tomi Purovaara.

”Etsimme työprosessia, jossa luovia menetelmiä ja toimintatapoja hyödynnetään yhteistyössä kuntalaisten kanssa. Lopputulos saa meidät parhaimmillaan ajattelemaan ihan uudella tavalla. Lopputulos voi olla vaikkapa videon, installaation, sarjakuvan, tarinan tai jossakin muussa muodossa. Pilotit toimivat sitten esimerkkeinä tavoista, joissa taiteen ja luovien menetelmien kautta ja yhdessä asukkaiden kanssa löydetään uusia näkökulmia energiankulutuksen vähentämiseksi”, Purovaara kuvailee.

COOL KOTKA-pilottien hakuaika on 2.–31.5.2024. Hakemusten perusteella valitaan 2–4 hanketta, joille kullekin myönnetään enintään 10 000 euron suuruinen tuki. Valintaraati koostuu Kotkan kaupungin, Xamkin ja Cursor Oy:n asiantuntijoista. Toukokuun aikana hakijoita johdatetaan aihepiiriin siihen liittyvillä koulutustilaisuuksilla.

COOL KOTKA -toiminta on osa kansainvälistä CCI4Change-hanketta, jonka tavoitteena on kansalaisten energiankulutuskäyttäytymisen muutoksen edistäminen Itämeren alueen kaupungeissa ja kunnissa. CCI4 Change-hankkeen kokonaisbudjetti on 470 000 euroa, josta 80 % eli 380 000 euroa tulee EU:n Interreg Baltic Sea Region -ohjelmasta, ja loput 20 % kumppanitahoilta.  Ohjelman päätavoitteena on tukea toimia, suunnitelmia ja ratkaisuja Itämeren alueen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen sekä energiatehokkaiden ja uusiutuvista energialähteistä riippuvaisten tuotantomallien edistämiseen.

CCI4Change-hankkeen suomalaispartnereita ovat Kotkan kaupunki, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk ja Cursor Oy. Kotkan kaupungin lisäksi hankkeessa ovat mukana Latviasta Northern Dimension Partnership on Culture sekä Jurmalan kaupunki ja Ruotsista Skånen alue ja STPLN. COOL KOTKA -toimintaa Kotkan kaupungin yksiköistä toimintaa toteuttavat kaupunkikehitys, kulttuuri- ja tapahtumapalvelut sekä ympäristöpalvelut.

 

Lisätietoja COOL Kotkasta:

  • Kotkan kaupunki, kulttuurijohtaja Tomi Purovaara, puh. 040 668 27 47
  • Xamk, TKI-asiantuntija Anu Vainio, puh. 044 702 8724
  • Cursor Oy, projektipäällikkö Marja Holopainen, puh. 040 190 2514

Lue lisää

CCI4Change-hanke