Työtä ja elinvoimaa

Julkaistu 06.10.2023 Kirjoittajalta Tea Aho

(Kirjoittaja: Tea Aho, projektipäällikkö)

Työn merkitys ihmiselle on moninainen, työ tuo taloudellista turvaa, merkityksellisyyden ja onnistumisen kokemuksia sekä kuulumisen tunnetta. Kunnille, kaupungeille ja alueille työ merkitsee vetovoimaa, pitovoimaa, investointeja ja verotuloja. Työttömyydellä tai sen uhalla on puolestaan vaikutuksia sekä yksilön arkeen että laajemmin alueiden tilanteeseen. Lähiaikoina Kotkasta on kantautunut synkkiä uutisia toisensa jälkeen, kun isot toimijat, jotka ovat kaupunkimme työllistämisen kivijalka, ovat joutuneet sopeuttamaan toimiaan. Samalla kuitenkin alueemme on lähtenyt yhdessä, Kotka etujoukoissa, kehittämään uutta ja turvaamaan työpaikkojen säilymistä alueella jatkossakin.

Tällä hetkellä tapahtuvissa isoissa työllisyyteen liittyvissä muutoksissa sekä yksilön että alueen tukena on valtion toimintana järjestettävät julkiset työvoima- ja elinkeinopalvelut. TE-palvelut vastaavat sekä yksilön että yritysten tarpeisiin työttömyyden uhatessa ja myös työvoiman tarpeen kysymyksissä. Vuoden 2025 alussa julkiset työvoimapalvelut siirretään kuntien, tai kuntien muodostamien yhteistoiminta-alueiden järjestämisvastuulle ja valtiolliset TE-toimistot lakkautetaan. Tavoitteena uudistuksessa on luoda tehokkaat, alueiden tarpeisiin vastaavat työvoimapalvelut. Etelä-Kymenlaaksossa työvoimapalvelut tullaan järjestämään Kotkan, Haminan, Pyhtään, Virolahden ja Miehikkälän yhteistyönä siten, että Kotkan kaupunki toimii vastuukuntana ja vastaa palveluiden järjestämisestä koko alueelle.

TE-palveluiden siirto kunnille tuo Kotkaan merkittävän uuden lakisääteisen tehtävän. Kyseessä on laaja kokonaisuus, johon sisältyy yli sata lakisääteistä tehtävää. Etelä-Kymenlaaksossa valmistelemme uudistusta haastavassa tilanteessa, jossa suhdanteet näyttävät heikentyvän kautta linjan. On tärkeää, että pystymme tarjoamaan oikea-aikaisia, sekä henkilö- että työnantaja-asiakkaiden tarpeisiin vastaavia palveluita vuoden 2025 alusta alkaen. Tulevaisuudessa häämöttää myös isoja työvoimatarpeita liittyen akkuteollisuuden tarpeisiin. Meidän on pystyttävä huolehtimaan alueen veto- ja pitovoimasta, jotta osaajat eivät karkaa Etelä-Kymenlaaksosta. Tämä vaatii meiltä monien toimijoiden tiivistä alueellista yhteistyötä.

Uudistuksen yhteydessä Kotkan kaupungille siirtyy valtion palveluksesta, nykyisestä TE-toimistosta ja ELY-keskuksesta, arvioiden mukaan noin 80 työntekijää. Uudistuksen valmistelussa ja toimeenpanossa on erityisen tärkeää, että otamme työntekijät lämmöllä vastaan Kotkan organisaatioon. Heidän mukanaan saamme paljon osaamista ja kokemusta työllisyyden hoitoon liittyen. Yhdessä huolehdimme siitä, että julkiset työvoimapalvelut vastaavat jatkossakin työmarkkinoiden, yksilön ja työnantajien tarpeisiin. Samalla turvaamme alueemme elinvoimaa, sekä mahdollisimman monen Etelä-Kymenlaakson asukkaan mahdollisuuksia pysyä mukana työelämässä ja kokea työn merkityksellisyyttä.

 

Tea Aho toimii TE24-projektipäällikkönä Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluyksikössä.