Vuoden 2023 tuulet

Julkaistu 05.04.2024 Kirjoittajalta Minna Uusitalo

(kirjoittaja: Minna Uusitalo, henkilöstöjohtaja)

Kotkan kaupunki on vetovoimainen ja pitovoimainen työnantaja. Emme pysty kilpailemaan suurilla palkankorotuksilla tai mittavilla arvolahjoilla, mutta Kotkan kaupungin työnantajakulttuurissa on kuitenkin jotakin erittäin merkityksellistä. Inhimillisyys, välittäminen ja toisista huolehtiminen ovat seikkoja, jotka näkyvät. Ne luovat organisaatioon turvallisia työpaikkoja, joissa iso osa ihmisistä viihtyy vuosia, jopa vuosikymmeniä.

Edellä esitettyyn, melko vahvaankin väitteeseen, antaa taustaa syksyllä 2023 tehty esihenkilöiden työhyvinvointikysely. Kyselyn mukaan kaupungin esihenkilöt voivat verrattain hyvin. Tulosten mukaan Kotkassa on hyvät edellytykset tehdä esihenkilötyötä ja esihenkilöt ovat vahvasti sitoutunut nykyiseen työhönsä. Innostuneisuus työstä ja työn ilo sekä myös oman työhyvinvoinnin kokemus ovat korkealla tasolla. Esihenkilöistä lähes 90 % suosittelisi työpaikkaansa tuttavilleen. Tulos on huikea! Kriittisimmät keskiarvot esihenkilöt antoivat väittämistä, jotka koskivat oman osaamisen kehittämiseen jäävään aikaan, työnantajan palkitsemiskäytäntöjen palkitsevuuteen ja työkuormituksen määrään.

Vuoden aikana päivitettiin kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat. Päivitykseen liittyen keväällä 2023 toteutettiin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely. Iso osa kyselyn tuloksista oli varsin positiivisia. Suurin osa vastanneista työntekijöistä oli tyytyväisiä tasa-arvon tilanteeseen eikä ollut kohdannut syrjintää tai epätasa-arvoa työssä. Pieni osa nosti esiin myös työpaikan haasteita. Näihin seikkoihin pyrittiin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman päivityksessä vastamaan ja rakentamaan suunnitelmaan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta lisääviä toimenpiteitä.

Rekrytointien haasteellisuus näkyi edelleen vuonna 2023. Hakijamäärät ovat muutamana vuonna laskeneet. On paljon aloja, joihin ei enää riitä kelpoisia hakijoita. Vuonna 2023 avointen työpaikkojen hakijamäärät kuitenkin jo hieman nousivat. Entistä enemmän meidän pitää uskoa siihen, että olemme vahva ja hyvä työnantaja ja pystymme kilpailemaan hyvistä työntekijöistä. Työnantajakuvan nostaminen näkyväksi on erittäin ajankohtaista. Meidän on vaalittava sitä hyvää työnantajakuvaa, mikä Kotkan kaupungilla jo on ja samalla kehittyä entistä paremmaksi ja kehitettävä uusia toimivia keinoja houkutella hakijoita. Hyvää työnantajakuvaa rakentaa jokainen organisaation jäsen, joka ikinen päivä.

Talouden tasapainottaminen oli vallitseva teema jälleen vuonna 2023. Vuoden aikana jouduimme tekemään talouden säästötoimenpiteitä sekä vuoden 2023 osalta että talousarviota 2024 laadittaessa. Tiukka taloustilanne tuo tulevinakin vuosian haasteita. Toistaiseksi on kuitenkin vältytty henkilöstön vähennystoimenpiteiltä ja henkilöstökulujen leikkauksilta. Vuoden aikana kaupungin organisaatiosta ovat siirtyneet liikkeen luovutuksella pois eläinlääkärit sekä maahanmuuttajapalveluista tulkkikeskus, vastaanottokeskus ja ryhmäkoti. Siirrot toteutettiin hallitusti ja hyvässä yhteistoiminnassa.

Keväällä 2023 oli jaossa iso joukko erilaisia paikallisia järjestelyeriä ja myös kaupungin oma määräraha, palkankorotuksiin kohdennettu palkkaohjelmaerä. Kevään neuvottelut pääluottamusmiesten kanssa suunniteltiin hyvin, ja lopputulos edisti kaupungin palkkojen kehitystä hieman isommalla askeleella. Neuvottelut osoittivat sen, että Kotkassa on hyvä keskusteluyhteys työnantajan ja pääluottamusmiesten kesken. Yksimielisyys on helppo saavuttaa, kun tavoitteet ovat saman suuntaiset ja on yhteistä tahtotilaa tehdä hyvää yhteistyötä.

TE-palvelut 2024 -uudistuksen valmistelut etenivät vauhdilla. Perussopimuksista päästiin yksimielisyyteen Etelä-Kymenlaakson kuntien kanssa ja uuden toiminnan suunnittelua on tehty monialaisesti. Vuosi 2024 tehdään vielä tiivistä valmistelutyötä, ja olemme valmiit vastaanottamaan uuden palvelumuodon Kotkan kaupungille 1.1.2025 alkaen.

Työhyvinvointijohtamisen ja henkilökunnan työhyvinvoinnin edistämisen osalta jatkettiin tiivistä ja vahvaa toimintaa. Sairauspoissaolot saatiin käännettyä laskusuuntaiseksi rankan korona-ajan jälkeen. Vuonna 2023 sairauspoissaoloja oli 18,7 päivää/työntekijä, laskua edelliseen vuoteen oli 3,6 päivää. Uusia kehittämistuulia ja lisää työkykyjohtamisen keinoja haettiin Kevan koordinoimasta Kestävää työelämää -hankkeesta. Hankkeen tavoitteena on tukea julkisen alan työpaikkoja selviytymään työkyvyttömyysriskien kasvusta ja pandemia-ajan työkyvylle tuomasta kuormituksesta. Vuonna 2023 kilpailutettiin myös työterveyden palvelut edellisen sopimuskauden päätyttyä. Uudeksi työterveyden toimijaksi saimme Pihlajalinnan. Kaupungilla on paljon hyviä elementtejä kehittää henkilökunnan työhyvinvointia entistä paremmin.

Tästä eteenpäin on hyvä jatkaa reilusti, rohkeasti ja rakkaudella kohti seuraavan vuoden haasteita!

 

Kirjoittaja Minna Uusitalo on Kotkan kaupungin henkilöstöjohtaja