SENIORIEN KAVERIKETJU (ID 16)

Julkaistu 25.08.2022

EI JATKOON

Ideassa on kyse kotona asuvien vanhusten välillä toimivasta ystävä-ja avunantoketjusta, jossa kaupungin ohjauksella ja valvonnassa vanhukset tutustuvat toisiinsa ja saavat ainakin yhden ”ketjukaverin” johon pitävät päivittäin yhteyttä sovitusti keskenään ainakin puhelimitse. Näin yksinäiset vanhukset saavat päivittäistä seuraa ja turvallisuutta elämään. Parempikuntoiset vanhukset voivat viedä lievästi liikuntavaivaisen esim. kauppaan, kirjastoon, uimahalliin ja kaupunki tukee tätä toimintaa esim. pääsylippualennuksilla eri paikkoihin. Sosiaalinen eristäytyminen ja yksinäisyys vähenevät. Vanhusten oma-aktiivisuus nousee ja elämänhalu kohenee ja siten terveydenkin taso. Kulut laskevat ja tehokkuus kasvaa.

Idean hyödyt

Kotona asuvien vanhusten elämänlaatu kohenisi sosiaalisten ja fyysistenkin ongelmien vähetessä, ja kotihoidon vähenevät resurssit kohdistuisivat eniten ongelmissa oleviin asiakkaisiin. Vanhusten kotihoidon työntekijät saisivat rauhallisemmin keskittyä laadukkaaseen kotityöhön, kun heidän ei tarvitse nopeasti käydä läpi kaikkia sellaisiakin asiakkaita, jotka selviäisivät kaveriketjun toverin avulla monista asioista päivittäin.

Mahdolliset yhteistyökumppanit

Kaupungin sosiaalitoimi, kotihoidon yksikkö, kirjastotoimi, uimahalli, bussiyhtiöt (alematkat sopimuksella kaupungin kanssa) taksiyrittäjät alematkoin (keskitetyt matkat) ravitsemuspalvelut. Talkootyö perustuu asiakkaitten, seniorien haluun kohottaa vanhusten yhteisöllisyyttä ja ulottaa se myös kotiin, joka on jokaisen turvapaikka mutta mistä tukea ja seuraa nykyään puuttuu.

Idean jätti Martti Nykänen

Vastaus

Kiitos ideastasi ja osallistumisesta Kotkan kaupungin osallistuvaan budjetointiin. Valitettavasti ideasi ei edennyt jatkoon. Kotkan kaupungin asiantuntijat ovat perehtyneet ideaasi ja arvioineet sen Osbun arviointikriteerien perusteella. Arviointikriteerit löytyvät täältä: Arviointikriteerit.

Ehdottamasi toiminta vaatisi jatkuvan koordinoinnin ja työntekijän. Tästä aiheutuvien jatkuvien palkkakustannusten takia ideasi ei voi edetä jatkoon Osbussa.