Kotkan kaupunki hakee puistokummeja – tavoitteena pitää yhdessä huolta elinympäristöstä

Julkaistu 11.04.2022

Kotkan kaupunki lähtee suunnittelemaan ja toteuttamaan puistokummitoimintaa.

”Kotkalaiset rakastavat puistojamme ja nyt annamme mahdollisuuden lähteä mukaan parantamaan elinympäristöämme entisestään ja ihan uudella tavalla”, perustelee hanketta kaupunginpuutarhuri Mari Nenonen.

Inka Setälä
Kohtaamisia Kotkassa -tapahtumista tuttu Inka Setälä mahdollistaa kohtaamisia nyt entistä laajemmin Kotkan kaupungin viherympäristön osallisuuskoordinaattorina.

Kaupunki on palkannut viherympäristön osallisuuskoordinaattoriksi Inka Setälän, joka lähtee hahmottamaan, millainen kokonaisuudessaan puistokummius voisi olla Kotkassa.
Useat kaupungit ovat jo toteuttaneet vuosia puistokummitoimintaa ja nyt haetaan Kotkassa sopivaa tapaa toteuttaa osallisuutta.

Kotkan kaupunki on kaupunkistrategiassaan Kotka 2025 asettanut tavoitteet kotkalaisten yhteisöllisyyden ja osallisuuden edistämiseksi.
”Tavoitteena on, että kaunis Pohjolan puistopääkaupunkimme on kaikkien Yhteinen Kotka, jossa halutaan elää ja voida hyvin. Näin puistokummitoiminta tukee voimakkaasti kaupungin strategiaa”, Nenonen sanoo.

”Meillä ei ole Kotkassa valmista sabluunaa vielä osallisuusmallista, mutta kevään ja kesän aika sellainen on tarkoitus luoda. Siksi kaipaamme asukkailta tulevan kolmen kuukauden aikana palautetta ja aktiivista osallistumista”, Inka Setälä kertoo.

Jokaisen alueen asukasyhdistykset voivat myös kootusti lähestyä koordinaattoria.

”Ideoita ja ajatuksia on todella paljon, joten meillä on oikeastaan suurin työ miettiä, miten perusrunko lähtee toteutumaan. Ensimmäisen kesän pääsuunta on kuitenkin kevätsiivouksessa ja vieraslajien hävittämisessä. Tarkoituksena järjestää talkoita ympäri Kotkaa ja lanseerata puistokummitoimintaa. Toiminnassa on myöskin olennaista se, että kummit toimivat itsenäisesti haluamaan ajankohtana kaupungin ohjeiden mukaisesti”, kaupunginpuutarhuri Nenonen toteaa.

Mukana kummitoiminnan toteuttamisessa on myös kotkalainen asukasaktiivi Erika Taima-Liljeström, joka on mm. ideoinut osallistuvan budjetoinnin yhteydessä idean ekopuistosta Keikkaheikin leikkipuistoon Metsolassa.

”On erinomaista saada mukaan toimintaa ideoimaan aktiivinen asukas, jolle elinympäristömme viihtyisyys on sydämen asia. Meidän kolmen yhteistyöllä, mukaan lukien puistotoimen työntekijät, pyritään luomaan ihan uudenlainen positiivinen lähestyminen asukkaiden ja kaupungin välille”, Inka Setälä hehkuttaa.

Puistokummitoimintaa esitellään Kotkan pääkirjastossa tiistaina 26.4 klo 17-18.30 järjestettävässä kaupungin vapaaehtoistoiminnan infotilaisuudessa.

Lisäksi toiminnasta voi kysyä puhelimitse tai sähköpostilla joko kaupunginpuutarhuri Nenoselta tai viherympäristön osallisuuskoordinaattori Setälältä.