Tapahtumakeskus Satama Areenan työmaalla muurattiin peruskivi

Julkaistu 02.12.2021

Kotkan tapahtumakeskus Satama Areenan peruskivi muurattiin torstaina 2. joulukuuta.
SRV:n toteuttama hanke rakentuu Kotkan Kantasatamaan ja valmistuu kesällä 2023. Tapahtumakeskuksen kantavassa rungossa tullaan käyttämään paljon puuta ja katon rakenteessa tullaan toteuttamaan pohjoismaiden suurin roikkuva puurakenne. Valmistuessaan tapahtumakeskus on energia- ja vesitehokas, käyttäjät huomioiva rakennus.

Merikeskus Vellamon ja Kotkan kantakaupungin väliin sijoittuvan Satama Areenan rakennuttaa Backstaff Oy ja sen toiminnoista vastaa Kotkan tapahtumakeskus Oy. Satama Areenan rakennustyöt alkoivat heinäkuussa 2021, ja ne valmistuvat kesällä 2023.

Parhaillaan työmaalla on käynnissä maanrakennustyöt, perustustyöt ja betonielementtiasennukset. Työmaalla työskentelee tällä hetkellä noin 30 henkeä, ja
parhaimmillaan vahvuus tulee olemaan noin 100 henkeä. Areenan laajuus on noin 7 700 bruttoneliömetriä.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pasi Hirvonen ja Satama Areenan toimitusjohtaja Minna Nyman laittoivat peruskiveen metallisen lieriön, johon tulivat muun muassa päivän lehdet ja kolikot sekä yhteiskunnan nykyistä tilaa osuvasti kuvaava esine, kirurginen kasvomaski.

Peruskiveen muurattiin perinteisesti muun muassa päivän lehdet ja kolikot, yhteiskunnan nykyistä tilaa osuvasti kuvaava esine, joka kaupunkilaisten ideakilpailun tuloksena oli kirurginen kasvomaski.
”Satama Areena on meille erittäin mielenkiintoinen hanke sen elinkaariviisaiden materiaali- ja energiaratkaisujen sekä hankkeen erityisten puurakenteiden vuoksi. Meillä on hankkeeseen soveltuvaa hyvää kokemusta vastaavista vaativista puurakentamisen kokonaisuuksista ja näyttävistä
areenahankkeista”, kertoo SRV:n toimitilarakentamisesta vastaava johtaja Jouni Forsman.

Puuta tullaan käyttämään hankkeessa materiaalina kokonaisvaltaisesti rakenteista sisäosiin saakka. Seinät ja välipohjat valmistetaan pääosin CLT-levystä. Osa puusta jää näkyviin seinissä ja välipohjien alapinnoissa. Aulan ja salin rakenteissa käytetään myös liimapuupilareita ja palkkeja. Vesikattoelementit
valmistetaan LVL-levyistä. Kantavien rakenteiden lisäksi puuta käytetään paljon myös sisäverhoiluissa.
Kaikki puutuotteet valmistetaan pohjoismaisesta PEFC-sertifioidusta kuusesta. LVL-materiaali tulee Stora Enson Varkauden tehtaalta, liimapuut Versowoodin Heinolan tehtaalta, ja CLT-levyt Stora Enson Ruotsin Gruvönin tehtaalta.

Kohteen suunnittelussa ja materiaaleissa on kiinnitetty erityistä huomiota ekologisuuteen ja elinkaariviisauteen. Kantavissa rakenteissa käytettävät noin 1400 kuutiota puutuotteita sitovat yhteensä arviolta noin 970 tonnia enemmän hiilidioksidia, kuin niiden valmistuksessa syntyy päästöjä.
Satama Areenaan tulee myös maalämpöratkaisu ja lisäksi rakennuksen katolle asennetaan 600 neliötä viherkattoa helpottamaan hulevesien hallintaa ja tukemaan luonnon monimuotoisuutta. Hankkeelle haetaankin Very Good -tason BREEAM -ympäristösertifiointia. Vaatimukset on huomioitu suunnitteluvaiheessa muun muassa kattavilla energiamittauksilla, vähäpäästöisillä materiaalivalinnoilla ja toteutusvaiheessa esimerkiksi vähentämällä syntyvää jätettä ja kasvattamalla jätteiden kierrätysastetta.

”Arkkitehtisuunnittelun ja rakentamisen lähtökohtina ovat olleet muun muassa kestävyys, materiaalitehokkuus, vähähiiliset rakenteet ja kestävät energiaratkaisut. Ne yhdistettynä rakennuksen erinomaiseen toiminnallisuuteen antavat hyvät lähtökohdat monipuoliselle tapahtumatoiminnalle Satama Areenalla”, kertoo Kotkan tapahtumakeskus Oy:n toimitusjohtaja Minna Nyman.
”Hankkeen käynnistäminen on vaatinut päättäjiltä rohkeaa ja ennakkoluulotonta toimintaa. Satama Areena tulee valmistuttuaan tukemaan tapahtuma- ja matkailuelinkeinon kasvua Kotkan seudulla sekä lisäämään kaupungin houkuttelevuutta, elinvoimaisuutta ja hyvinvointia,” kommentoi Backstaff Oy:n hallituksen puheenjohtaja Tapio Lepistö.

Voit katsoa tallenteen peruskiven muurauksesta Satama Areenan YouTube-kanavalta