Esimies – miten jaksat johtaa?

Julkaistu 08.04.2020 Kirjoittajalta Anna Vanhala

Oletko joskus ollut väsyneen ja kuormittuneen henkilön johdettavana?

Itse olen. Uskon, että monella muullakin on vastaava kokemus.

Nykytilanteesta tiedän sen, että nämä kokemukset lisääntyvät.

Kun lähijohtaja alkaa uupua, tilanne ei ole helppo. Johdettavan roolissa tilanteeseen on hankalaa vaikuttaa. Monessa organisaatiossa tämä on kuitenkin arkipäivää. Juuri esimiehet (lähijohtajat) ja muut avainhenkilöt ovat niitä, joiden ajankäyttö ja sitä myötä jaksaminen ovat eniten koetuksella. Tämän hetkisessä tilanteessa jaksaminen korostuu entisestään. Tukea haetaan muista, ja kaikkien jaksamista tarvitaan. Johtamisen kysyntä ei ole vähentynyt.

Pelkään, että esimiehen jaksaminen on ollut pitkään organisaatioissa laiminlyöty aihe. Puhumme enemmän työkyvystä siitä näkökulmasta, että esimies huolehtii johdettavistaan. Se on totta, mutta unohtaa tärkeän aspektin organisaation työkyvyn kannalta – hänet, kenen tulisi huolehtia muista. Olen sitä mieltä, että organisaatioiden olisi hyvä huomioida erityisesti johtajiensa jaksaminen. Tämä saattaa kuulostaa hiukan oudolta, mutta argumenttini on seuraava:

Esimiehen oma hyvinvointi on johdettavien hyvinvoinnin pullonkaula.

Johtamisroolissa jaksaminen on olennaista, koska sen hyvä hoitaminen turvaa muiden jaksamista.

Itse asiassa uskon, että minkä tahansa yrityksen pitäisi kiinnittää erityishuomiota johtamistyötä tekevien jaksamiseen. Se on eettisesti oikein, koska pahoinvointi leviää esimiehistä kaikkein tehokkaimmin, ja suuntaa on vaikea kääntää. Avainhenkilön uupumisen seuraukset alkavat poikkeuksetta tuottaa muiden uupumista. Uupuneelta on hankala vaatia muista huolehtimista.

Kun kysymys on ihmisten johtamisessa läheltä, muiden hyvinvointi on lähijohtajan hyvinvoinnin armoilla. Tämä johtuu yksinkertaisesta seikasta: kun väsymme, johtamiselle olennaiset kyvyt kärsivät eniten. Esimiestyöllä on nimittäin erityisiä vaatimuksia energiatasolle ja vireelle. Jos et usko, niin kokeile seuraavaa. Ole päivä syömättä ja yö nukkumatta. Yritä sen jälkeen johtaa. Väsyneenä et osaa esimerkiksi käsitellä ja välittää tunteita, tehdä päätöksiä, saati kuunnella muita.

Mieti hetki, ovatko esimerkiksi tunnekäsittely, kuuntelu ja päätösten tekeminen tärkeitä, kun ollaan kriisitilanteessa. Ymmärrät nopeasti, miksi sinun muistaa myös oma jaksamisesi. Jos et esimiehenä voi hyvin, alkaa muidenkin hyvinvointi heikentyä nopeasti. Kuormituksesi siirtyy tiimiin. Tämä tapahtuu käytännön työn ongelmatilanteiden sekä vallalla olevan tunneilmaston kautta.

Johtajana toimivan tulee tunnistaa tämä vaikutussuhde:

Muiden ihmisten hyvinvointi on riippuvainen sinun hyvinvoinnistasi.

Lue yllä oleva lause uudelleen.

Saatoit huomata, että se pätee kaikkiin meihin työyhteisössä.

Muiden hyvinvointi on aina sidoksissa omaamme.

Täysin riippumatta tehtävästi tai asemastasi on totta, että hyvinvointisi välittyy muihin. Se näkyy ja tuntuu yhteistyössä. Muista, hyvinvointisi turvaaminen ei ole itsekästä. Pidät omasta jaksamisestasi huolta myös muiden takia – niin työyhteisössä kuin lähipiirissäkin.

Muista myös kysyä omalta esimieheltäsi: Miten jaksat tänään? Miten voit?

Jaksetaan tässäkin vaikeassa tilanteessa johtaa sekä esimiehinä että työyhteisön jäseninä.
Hyvää johtamistyötä tarvitaan – etenkin nyt.

Energiaa toivottaen,

Kalle Honkanen

 

Kirjoituksen on kirjoittanut Kalle Honkanen

kalle@parempiote.com

+3584420209916

www.parempiote.com