Luonnonlaidunpäivä valtaa Kyminlinnan

Julkaistu 02.04.2024

Valtakunnallista luonnonlaidunpäivää vietetään Kyminlinnassa lauantaina 15.6. klo 11 alkavalla tapahtumalla, jossa esitellään luonnonlaidunnuksen hyötyjä, sekä laiduneläinten hoitoa mm. tasatunnein alkavilla kierroksilla. Kierroksille on ennakkoilmoittautuminen ja ne ovat osallistujille maksuttomia.

”Tänä vuonna tutustutaan Kyminlinnan luonnon- ja kulttuuriperintöön. Opastetuilla kierroksilla kuljetaan linnan portin sisäpuolella alueilla, jonne yleisöllä ei yleensä ole pääsyä”, sanoo toiminnanjohtaja Jenni Kunnaala Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisista.

Luonnonlaidunpäivää juhlitaan vuosittain juhannusta edeltävänä lauantaina. Sen tavoite on nostaa esille luonnonlaitumia, niiden hoitajia sekä laiduntavia eläimiä. Tilat ympäri Suomen pitävät avoimia ovia ja järjestävät tapahtumia. Mukana olevat ravintolat tarjoavat luonnonlaidunlihaa.

Perinnebiotooppeja uhkaa umpeenkasvu

Perinnebiotoopit ovat perinteisen karjatalouden muovaamia runsaslajisia elinympäristöjä. Ne tarjoavat kodin muun muassa monille eri kasvi-, perhos-, ja kuoriaislajeille.

Perinnebiotoopit ovat perinteisen karjatalouden muovaamia runsaslajisia elinympäristöjä. Ne tarjoavat kodin muun muassa monille eri kasvi-, perhos-, ja kuoriaislajeille. Perinteisen laidunnuksen vähennyttyä näitä elinympäristöjä uhkaa umpeenkasvu. Perinnebiotoopeista on hävinnyt jo yli 90 prosenttia 60-luvulta nykypäivään tultaessa.

”Luonnonlaitumilla laiduntavat eläimet huolehtivat jäljellä olevista perinnebiotoopeista. Ne turvaavat monien lajien elinmahdollisuudet ja ylläpitävät tärkeitä perinnemaisemia”, sanoo maisema-asiantuntija Hanna Eronen Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisista.

Kyminlinnan Luonnonlaidunpäivän ohjelma

Luonnonlaidunpäivä Kyminlinnassa järjestetään siis lauantaina 15.6. klo 11–15. Linnoituksen ulkopuolella on kaikille avoin tilaisuus, missä on tarjolla erilaista opastusta, maistatuksia ja tuotteiden myyntiä.
Muurien sisäpuolelle pääsee tutustumaan tasatunnein opastetuilla kierroksilla, joista kolme on kulttuuriympäristöön keskittyvää, ja kaksi luontoon sekä laiduntaviin eläimiin keskittyvää. Opastuksille on ennakkoilmoittautuminen.
Kulku on esteetöntä Kyminlinnan muurien ulkopuolella. Muurien sisäpuolella tapahtuvat ohjatut kierrokset eivät ole esteettömiä. Tapahtumapaikalla ei ole yleisö-WC:tä.

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu Kymenlaakson kierroksille 10.6. mennessä tapahtumasivulla: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/tapahtumat/kyminlinnan-luonnonlaidunpaiva

Saapuminen paikan päälle onnistuu helposti pyörällä, kävellen tai autolla. Huomioithan, että parkkipaikkoja on rajoitetusti.

Järjestäjät

Tapahtuman järjestävät Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset yhteistyössä Kotkan kaupungin, Kalliomäen tilan ja Taunolan pientilan kanssa. Tapahtuman järjestämistä tukee Opetushallitus.

Valtakunnallisen luonnonlaidunpäivän järjestävät yhteistyössä Luonnonlaidunlihan tuottajat ry, Luonnon- ja riistanhoitosäätiö, WWF, Metsähallitus, Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria ja Ruokavirasto. Täältä löydät koko Suomen tapahtumat: https://luonnonlaidunlihantuottajat.fi/luonnonlaidunpaiva/