Kotkan kaupunki perustaa luonnonsuojelualueen Mussaloon

Julkaistu 18.04.2024
Metso-kohteet Mussalossa.

Kotkan kaupunki on kaupunginvaltuuston 2021 tekemän päätöksen mukaisesti hakenut omistamiaan, soveltuvia metsäalueita suojeltavaksi METSO-ohjelmaan. Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on esittänyt ensimmäiseksi muodostettavaksi kohteeksi Mussalon kaupunginosassa sijaitsevaa metsäalueiden kokonaisuutta. ELY-keskus on tehnyt kaupungille luonnonsuojelukäyttöön siirtämisestä tarjouksen, jonka kaupunki on hyväksynyt. Alueen pinta-ala on yhteensä 50,5 hehtaaria.

Suojeltava alue sisältää muun muassa suositun Mussalon luontopolun alueen ja rannan nuotiopaikan, joka tulee säilymään kaupunkilaisten käytössä muokkaamattomana, suojeltuna rantametsäalueena. Mussalon METSO-kohteen alueet ovat pääasiassa luonnon monimuotoisuudelle merkittävää kangasmetsää.

”Kaupungin omistamat potentiaaliset METSO-kohteet on saatettu kaikki ELY-keskukseen muodostettaviksi luonnonsuojelualueiksi. Mussalon jälkeen seuraava kohde on tiettävästi Jumalniemen rantametsä. Tämän jälkeen tulevien kohteiden toteutuksessa menee todennäköisesti vähän pidempään. ELY ottaa aikanaan tarkemmin kantaa, täyttävätkö kaikki alueet METSO-kriteerit. Ensimmäisinä muodostettavat alueet ovat laajoja ja luontoarvoiltaan rikkaita. Kotkan asukkaille tärkeä asia on, että alueet säilyvät edelleen virkistyskäytössä. Mussalon luontoalueesta käyvät nauttimassa monet muutkin kuin lähialueen asukkaat”, kertoo kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannonen.

ELY-keskus on asettanut metsäalueelle käyttörajoitusten lisäksi sallittuja toimenpiteitä, joihin kuuluvat mm. voimansiirto- ja sähkölinjojen kunnossapitoon ja johtokatujen raivaamiseen liittyvät työt, osayleiskaavassa esitetyt voimajohdon reittivarausten mukaiset rakennustyöt, olemassa olevan voimansiirtolinjan leventäminen sekä töihin liittyvä välttämätön moottoriajoneuvoilla liikkuminen.

Kertakaikkisena korvauksena ELY-keskus on esittänyt Kotkan kaupungille maksettavaksi rauhoitusmääräyksistä aiheutuvista taloudellisista menetyksistä yhteensä 104 000 euroa, mikä on 35 % alueen käyvästä metsätalousarvosta. Ulkoilu- ja virkistyskäytössä olevasta Mussalon luontopolun alueesta ei maksettaisi korvausta. Lopullisen päätöksen korvauksen maksamisesta tekee ympäristöministeriö.

METSO-ohjelma

Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma 2014–2025, eli METSO yhdistää metsien suojelun ja talouskäytön. Sen tavoitteena on pysäyttää metsäisten luontotyyppien ja metsälajien taantuminen ja vakiinnuttaa luonnon monimuotoisuuden suotuisa kehitys. Ohjelmaa toteutetaan vapaaehtoisilla, ekologisesti tehokkailla keinoilla.

METSO-ohjelmassa suojelu perustuu maanomistajien vapaaehtoisuuteen ja sitä toteutetaan pysyvin ja määräaikaisin keinoin. Vapaaehtoisella suojelulla turvataan puuston rakennepiirteiltä edustavia ja lajistoltaan monimuotoisia metsäluonnon elinympäristöjä. Valtioneuvosto hyväksyi ohjelman kesäkuussa 2014. Ohjelma jatkuu vuoden 2025 loppuun.