Kotka hakee uusia puistokummeja ja hoitajia kesälampaille

Julkaistu 18.03.2024

Kotkan kaupunki hakee kesäksi uusia puistokummeja. Tänä vuonna haetaan puistokummeja erityisesti Pionipuistoon, Karhulan Jokipuistoon ja samalla hoitajia Ruonalassa laiduntaville kesälampaille.

 Puistokummitoiminta on kaupungin organisoimaa kaupungin viheralueilla tapahtuvaa vapaaehtoistoimintaa. Toiminnan kautta asukkaat saavat mahdollisuuden vaikuttaa oman lähiympäristönsä viihtyisyyteen.

Puistokummiksi voi ryhtyä kuka tahansa kotkalainen yksityishenkilö. Myös asukasyhdistykset, koulut ja päiväkodit voivat ilmoittautua mukaan. Puistokummien työtehtäviä ovat muun muassa roskien kerääminen, erilaiset hoitotyöt puistoissa ja haitallisten vieraslajien torjuminen.

Tehtäviä varten puistokummit saavat perehdytyksen, jonka jälkeen kummi voi itse vapaasti valita työaikansa oman jaksamisensa mukaan. Kaupunki tarjoaa vapaaehtoisilleen toiminnan ajaksi vakuutuksen, huomioliivin, roskapihdit, työhanskat ja roskapusseja.

Puistokummeja
Puistokummeja pionipuistossa.

Pionipuistossa järjestetään säännöllisesti talkoita, joiden vetäjinä toimivat Pioniseuran Jyrki Karppinen ja Ari Mussalo.

”Pionipuistossa pääsee toteuttamaan puutarhaharrastusta varsin monipuolisesti, sillä pionien hoitotyöt sisältävät muutakin kuin rikkaruohojen kitkentää. Talkoissa on mahdollista asentaa pionitukia tai nimikylttejä, istuttaa uusia taimia sekä leikata pionien varsia syksyllä. Välineet talkoisiin tulee vetäjien puolesta.” kertoo Karppinen.

”Alkukesästä rehevämmän kasvun aikaan tehtävää on paljon pienelle vapaaehtoisryhmällemme, joten uudet talkoolaiset ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!”

Tällä hetkellä rekisteröityneitä puistokummeja on noin 50. Heistä osa toimii vain ns. lammaskummeina. Vuonna 2024 kaupunki ei palkkaa toiminnan vetäjäksi viherympäristön osallisuuskoordinaattoria, vaan vetovastuu on siirtynyt kokonaan puistotoimelle.

Puistokummiasioista vastaa kunnossapidon työnjohtaja Satu Ylämäki. Hän toivoo, että myös tänä vuonna joukkoon saataisiin uusia puistokummeja ja toimintaa näkyvämmäksi. Varsinkin Karhulan Jokipuistoon etsitään ns. aktiivikummeja. Lisäksi kesälampaiden hoitajiksi haetaan muutamaa uutta lammaskummia.

Mukaan puistokummitoimintaan voi ilmoittautua lähettämällä sähköpostia osoitteeseen puistokummi@kotka.fi tai soittamalla numeroon 044 702 4863.

Lue lisää puistokummitoiminnasta.