Kymi Sinfonietta 25 vuotta

Julkaistu 04.01.2024

Kymenlaakson oma orkesteri Kymi Sinfonietta täyttää 25 vuotta!

Merkkipäivän kunniaksi Kotkaan ja Kouvolaan saapuu ensi viikolla odotettu vieras: orkesterin taiteellisena johtajana vuosina 2007–2014 toiminut japanilainen Yasuo Shinozaki, joka on kapellimestarina kevätkauden juhlavissa avajaiskonserteissa keskiviikkona 10.1. Kotkan konserttitalolla ja torstaina 11.1. Kuusankoskitalolla.

Tuomisinaan hänellä on yksi sinfoniakirjallisuuden tunnetuimmista teoksista, Beethovenin Eroica-sinfonia. Eurooppaan siltoja Japanista rakentaa kaksi teosta: japanilaisesta ja ranskalaisesta musiikkiperinteestä vaikutteita saaneen Akira Miyoshin marimbakonsertto ja palkitun suomalaisen musiikin ystävän Toshi Ichiyanagin Concertino kahdelle lyömäsoittajalle.

Ennen konsertteja järjestetään taiteilijatapaamiset Kotkan konserttitalon ravintola Vaustin kabinetissa ja Kuusankoskitalon Hirvelä-salissa. Tapaamisissa käydään läpi orkesterin vaiheita 25 vuoden ajalta.

Yasuo Shinozaki on viimeksi vieraillut Kymenlaaksossa vuonna 2019 ja hän odottaa innolla paluuta entisen ”kotiorkesterinsa” eteen. Shinozakin ura lähti nousukiitoon hänen menestyttyään vuoden 2000 Sibelius-kapellimestarikilpailussa sekä työskenneltyään 2000-luvun alussa Los Angelesin filharmonikoissa Esa-Pekka Salosen avustavana kapellimestarina.

Juhlakonserttien solistina on japanilaissyntyinen Kuniko Kato, jonka elegantin viimeistelty soittotapa on vedonnut kuulijoihin, kapellimestareihin ja säveltäjiin ympäri maailmaa. Soittoparina hänellä on orkesterin omista rivistöistä tuttu lyömäsoittaja Vladimir Belov.

Kymi Sinfonietta aloitti toimintansa 1.1.1999 kun Kotkan ja Kouvolan kaupunginorkesterit yhdistettiin vuoden 1998 lopussa. Tällä hetkellä kokoonpanossa on kaikkiaan 33 muusikkoa. Orkesterin ylläpitäjä on Kymenlaakson Orkesteri Oy, jonka omistavat Kotkan ja Kouvolan kaupungit.

Tämän valtakunnallisestikin ainutlaatuisen kahden kaupungin orkesterin toiminta on monipuolista ja aktiivista. Kymi Sinfoniettan laaja, kiitosta saanut ohjelmisto ja korkeatasoinen taiteellinen toiminta suomalaisten ja kansainvälisten huipputaiteilijoiden kanssa ovat keränneet vankan kuulijakunnan 25 vuoden aikana ja nyt on aika juhlistaa orkesterin upeaa historiaa.

Kuvassa Yasuo Shinozaki.
Yasuo Shinozaki toimii kapellimestarina kevätkauden juhlavissa avajaiskonserteissa.
Kuvassa Kuniko Kato.
Juhlakonserttien solistina nähdään Kuniko Kato.

Lisätiedot ja liput Kymi Sinfoniettan verkkosivuilta Kymisinfonietta.fi.