Uuno Klami -sävellyskilpailuun jälleen valtava määrä sävellyksiä

Julkaistu 21.02.2024

Järjestyksessään viides Kansainvälinen Uuno Klami -sävellyskilpailu on saavuttanut erittäin suuren osanottajamäärän. Määräaikaan, joulukuun 2023 alkuun mennessä postitettuja sävellyksiä saapui kilpailukansliaan yhteensä liki 230.

Postileimojen perusteella sävellyksiä on lähetetty laajalti ympäri sävellyskilpailualuetta. Osoituksena kilpailun herättämästä erittäin laajasta kansainvälisestä mielenkiinnosta kertoo se, että sävellyksiä on postileimojen perusteella lähetetty peräti 29 eri maasta. Eniten sävellyksiä saapui Italiasta, Suomesta, Saksasta ja Iso-Britanniasta.

Tänä vuonna 20 vuotta täyttävä kilpailu lukeutuu osallistumismäärän perusteella suositumpien sävellyskilpailujen joukkoon maailmassa ja on pitänyt tätä asemaa jo vuosien ajan. Juuri valtaisan osanottajamäärän vuoksi kilpailu on jouduttu pitämään Euroopan laajuisena, jotta tuomariston arviointityö pysyy kohtuullisena.

Kilpailun tuomaristo on vetäytynyt arvioimaan partituureja joulu-maaliskuun väliseksi ajaksi. Tuomaristoon kuuluvat sukupolvensa johtaviin säveltäjiin ja musiikkivaikuttajiin lukeutuvat Kalevi Aho, Magnus Lindberg, Lotta Wennäkoski ja ruotsalainen Mats Larsson Gothe.

Juryn kapellimestarijäsen on vaihtunut: ennakkotiedoista poiketen Anna-Maria Helsingin tilalle on aikatauluhaasteiden vuoksi kiinnitetty Pariisissa asuva espanjalainen Ernest Martínez Izquierdo, jolle on myönnetty mm. Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan ritarimerkki työstään suomalaisen musiikin hyväksi.

Tuomaristo valitsee kilpailun finaaliin 3–5 sävellystä kevään 2024 aikana. Tuomaristo tekee lopullisen päätöksensä kilpailun voittajista marraskuussa 2024 kuultuaan kaikki finaaliteokset kahdessa finaalikonsertissa ja niiden orkesteriharjoituksissa Kouvolassa 14.11. ja Kotkassa 15.11. Kymi Sinfoniettan esittämänä ja Ernest Martínez Izquierdon johtamana.

Ainutlaatuista kilpailussa onkin se, että tuomaristo tekee lopullisen ratkaisunsa vasta finaalikonsertit ja niiden harjoitukset kuultuaan. Juryn jäsenten ohella myös finalistit ovat mukana finaalikonserteissa ja niiden harjoituksissa paikan päällä Kymenlaaksossa.

Kansainvälinen Uuno Klami -sävellyskilpailu on ainoa Suomessa säännönmukaisesti toteutettava kansainvälinen orkesterikokoonpanolle suunnattu sävellyskilpailu.

V Kansainvälinen Uuno Klami -sävellyskilpailu julkistettiin tammikuussa 2023. Osallistujien tuli olla Pohjoismaiden, Euroopan Unionin jonkin jäsenmaan tai seuraavien maiden kansalaisia (myös pysyvä oleskelulupa hyväksyttiin): Albania, Andorra, Bosnia-Hertsegovina, Iso-Britannia, Kosovo, Liechtenstein, Makedonia, Moldova, Monaco, Montenegro, San Marino, Serbia, Sveitsi, Ukraina ja Vatikaanivaltio. Kilpailu saavutti erittäin innostuneen vastaanoton heti julkistamisestaan lähtien, ja kilpailukansliaan saapui runsaasti tiedusteluja myös sävellyskilpailualueen ulkopuolelta, ympäri maailmaa. Sävellyskilpailualuetta jouduttiin supistamaan hiukan tällä kertaa vallitsevan tilanteen vuoksi. Koska myös pysyvä oleskelulupa säännöissä mainituissa maissa hyväksytään, mahdollisti se myös muualta maailmasta muuttaneiden säveltäjien osallistumisen kilpailuun.

www.klamicompetition.fi