Merikaupunki Kotka hurmasi kotiseutuihmiset

Julkaistu 10.09.2023

Kotkassa järjestetyt Valtakunnalliset Kotiseutupäivät olivat kaikin puolin menestys.

Päivien retkikohteita pidettiin kiinnostavina ja oppaita hyvinä ja asiantuntevina. Kaikkiaan retkille eri puolelle Kotkaa ja sen ympäristöön osallistui noin 300 henkilöä. Lisäksi keskustelukammareissa oli mukavasti osallistujia, runsaat toistasataa ja niissä käytiin innostavia keskusteluja.

”Olen saanut palautetta niin kotiseutupäivien konkareilta kuin myös ensikertalaisilta, että Kotkassa järjestettiin aivan loistava tapahtuma, jossa Satama Areenan ja Merikeskus Vellamon muodostama kokonaisuus toimi hyvin. Parasta täällä Kotkassa ovat kävijöiden mukaan olleet mm. uudet ideat, joita voi ottaa konkreettisesti käyttöön omassa toiminnassa”, kertoo Suomen Kotiseutuliiton järjestöpäällikkö Marika Punamäki.

”Varsinkin Satama Areena kiinnosti yleisöä. Tapahtuman näkökulmasta se toimi hyvin; ohjelma, kotiseutumarkkinat ja ruokailu olivat kaikki kompaktisti saavutettavissa ja paikka on visuaalisesti näyttävä. Voin lämpimästi suositella Areenaa myös muiden valtakunnallisten järjestöjen vuosikokouspaikaksi, jossa on hyvä tekniikka ja avulias henkilökunta”, Punamäki suitsuttaa.
Satama Areenalla kävi kolmen päivän aikana 3760 ihmistä.

Myös kotiseutupäivien juhlagaalan pitopaikkaa, Kotkan konserttitaloa kehuttiin.

”Gaalan paikkana entinen työväentalo oli mitä sopivin, kun lauantaina vietettiin sopivasti valtakunnallista seurantalopäivää. Ja Kotkan ruususta puhuttiin vielä aamullakin, oli sykähdyttävä numero”, Punamäki ylisti laulaja Marika Huomolinin, kitaristi Erkki Melan ja tanssijoiden Kari Kiisken ja Tiina Päivärinnan esitystä.

Julkilausuma seurantalojen puolesta

Sunilan Pirtti
Kuva: Sunilan Sisu / Timo Vesterinen

Kotiseutuliiton vuosikokous päätti lauantaina antaa julkilausuman, jossa liitto toteaa, että seurantalojen tulevaisuus on turvattava ja että seurantalojen korjaamisen tukeminen on yhteiskunnalle sekä edullinen että tehokas tapa tukea paikallista elinvoimaa, osallisuutta ja hyvinvointia.

Julkilausumassa muistutetaan, että seurantalot ovat kansalaisyhteiskunnan mittaamattoman arvokasta omaisuutta. Suomessa on yli 2000 seurantaloa sekä maaseudulla että kaupungeissa. Ne ovat erilaisten yhteisöjen ylläpitämiä, kaikille avoimia kokoontumistiloja. Seurantalojen elävänä pitäminen lisää alueellista tasa-arvoisuutta, tukee demokratiaa ja lisää harrastustoiminnan mahdollisuuksia.

Ensi vuonna Vantaalla

Seuraavan kerran Valtakunnalliset Kotiseutupäivät järjestetään Vantaalla 30.8-1.9.2024. Samalla juhlitaan Vantaan kaupungin 50-vuotisjuhlia ja Suomen Kotiseutuliiton 75-vuotista taivalta.