Kotkan kaupunginvaltuuston toimintakulttuuri on parantunut

Julkaistu 31.03.2021

Kotkan kaupunginvaltuutetuille tehdyn tuoreen kyselyn mukaan valtuuston toimintakulttuuri on parantunut.

Helmi-maaliskuussa toteutetun kyselyn perusteella merkittäviä muutoksia positiiviseen suuntaan on tapahtunut lähes jokaisessa asiassa.

Kyselyyn vastasi 40 valtuutettua tai varavaltuutettua ja vastausaktiivisuus oli 61,5%. Kyselyn toteutti konsulttiyritys FCG.

Kyselyn perusteella muutokset Kotkan valtuustossa ovat erityisen suuria toimintakulttuuriin liittyvissä asioissa ja verrattuna muiden valtuustojen keskimääräisiin tuloksiin, arviot Kotkassa ovat yleensä positiivisempia.

Suhteellisesti paras tulos oli valtuuston vaikutusmahdollisuuksissa elinvoiman ja elinkeinojen kehittämiseen.
Myönteisestä kehityksestä poikkeuksena koettiin mm. kokousten venyminen ja yhteistyö muiden kuntien kanssa.

69 prosenttia kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että valtuusto on onnistunut kokonaisuutena valtuustokaudella tähän asti melko tai erittäin hyvin.

Kunnioitus toisia kohtaan toimii

Valtuuston toimintakulttuuria arvioitaessa kyselyn parhaat pisteet sai valtuutettujen suhtautuminen kunnioittavasti toisiinsa. Kiitosta tuli myös valtuutettujen sitoutuminen päätöksiin ja siitä, että strategia ohjaa päätöksentekoa. Valtuutetut kokevat myös, että yhteiset pelisäännöt ovat olemassa ja niistä pidetään kiinni.

Kun valtuutetut arvioivat yhteistyön toimivuutta eri osapuolten välillä, niin parhaiten se onnistuu valtuustoryhmien sisällä, mutta hyvin myös johtavien luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden välillä sekä valtuuston ja kaupunginhallituksen välillä. Kiitosta saivat myös yhteistyö valtuustoryhmien puheenjohtajien välillä sekä kaupungin ja median välillä.

Valtuuston vaikutusmahdollisuudet toteutuvat parhaiten talousarvion toiminnallisissa ja taloudellisissa tavoitteissa, asukkaiden hyvinvoinnin edistämisessä sekä palvelujen tuottamisesta ja palveluverkosta päättämisessä.

Ennakkotietoa kaivataan

Kun valtuutetuilta kysyttiin, että mihin työ- ja toimintamuotoihin tulisi erityisesti panostaa, selvästi suurin osa kaipasi asioiden ennakoivaa selostamista ja infotilaisuuksia.
Myös luottamushenkilöiden suunnitelmallista koulutusta peräänkuulutettiin.

Kaupungin viranhaltijoiden työskentelyä arvioitaessa kehuttiin sitä, että päätösehdotukset ovat selkeitä, asioiden esittelyt yleensä moitteettomia ja esittelytekstit hyvin valmisteluja.

Strategia on tulevaisuuteen suuntautunut

Kyselyssä arvioitiin myös nykyisen kaupunkistrategian toimivuutta.

Vastausten mukaan strategia on tulevaisuuteen suuntautunut, arvot, visio ja toiminta-ajatus ovat laajasti hyväksyttyjä, strategia on rakenteeltaan ja sisällöltään selkeä ja johdonmukainen ja strategian tavoitteet on johdettu todellisista tarpeista.

Valtuutettujen mukaan kaupunkistrategia on lisäksi ollut toteuttamiskelpoinen, se on auttanut toiminnan ja kehittämisen suuntaamisessa sekä siitä on viestitty riittävästi organisaatiossa.

Liitteenä: Valtuuston työskentelyn arviointi 2021 (pdf)