Lohisoiton pääteemana on Ruotsinsalmen meritaistelut

Julkaistu 27.02.2020

Etelä-Kymenlaaksossa, etupäässä Kotkan seudulla vuosittain kesäkuun alussa järjestettävän Kymijoen Lohisoitto -festivaalin teemana on tänä vuonna Ruotsinsalmen meritaistelut.

Klassisesta musiikista populaarimusiikin mielenkiintoisimpiin ilmiöihin ulottuva viisipäiväinen tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1996. Festivaali järjestetään täysin talkoovoimin ja se tarjoaa maksullisten konserttien lisäksi myös maksutonta ohjelmaa.

Festivaaliohjelmisto tarjoaa tänäkin vuonna ainutlaatuisia ja unohtumattomia musiikillisia elämyksiä laaja-alaisesti moneen makuun – luvassa on korkeatasoisia musiikkinautintoja ulottuen mm. jazzista ja klassisesta musiikista rockiin ja bluesiin.

Festivaalin esiintyjäkaarti koostuu paitsi kotimaisista tyylilajiensa huipuista, myös ulkomaisista esiintyjistä. Tapahtumaorganisaatiolla onkin tiiviit yhteydet myös kansainvälisiin musiikkialan toimijoihin, näitä kontakteja on hyödynnetty varsinkin viime vuosien Lohisoitto-tapahtumissa, joissa on nähty huippukaartin muusikoita mm. Virosta, Venäjältä, Unkarista ja Japanista asti.

Kesäkuussa 2020 järjestetään jo 25. Kymijoen Lohisoitto, joten kyseessä on juhlafestivaali. Festivaalin periaatteena on uusiutua jatkuvasti ja tuoda innovatiivisia, uusia elementtejä tapahtumaan joka vuosi, eikä tämäkään kerta tee poikkeusta.
Lohisoitto-festivaalin ohjelma sisältää perinteisesti noin kymmenen maksullisen konsertin lisäksi vajaat kymmenen ilmaistapahtumaa, niin myös tällä kertaa.

Atso Almila säveltää juhlateoksen

Lohisoitto-festivaalin pääteemana on 25-vuotisjuhlallisuuksien lisäksi Ruotsinsalmen meritaistelut ja sitä kautta myös aluetta hallitsevien vesistöjen, Itämeren, Kymijoen ja saariston merkityksen esille nostaminen kymenlaaksolaisessa ja samalla ekologisessa kontekstissa.
Koko festivaaliohjelman suunnittelun lähtökohtana on ollut nostaa esille tavalla tai toisella näitä teemoja joko konsertteihin valittavan musiikin, esiintyjävalintojen tai konserttipaikkojen kautta.

Yksi suurimmista panostuksista vuoden 2020 Lohisoiton ohjelmistossa on keskiviikkona 3.6 Kotkan konserttitalolla yhteistyössä Kymi Sinfoniettan ja Merikeskus Vellamon kanssa järjestettävä festivaalin avajaiskonsertti, jonka kantavana teemana on Ruotsinsalmen meritaistelut.
Ne käytiin Kotkan kaakkoispuolella Kuutsalon ja Tiutisen saarten välisessä Ruotsinsalmessa – ensimmäisen taistelun vuonna 1789 voitti Venäjä ja toisen Ruotsi vuonna 1790, joten tänä vuonna Ruotsinsalmen toisesta meritaistelusta tulee kuluneeksi siis 230 vuotta.

Lähtökohtana on Merikeskus Vellamossa Kotkassa järjestettävä mittava ja pitkäaikainen näyttely, jonka Museovirasto, Suomen merimuseo ja Kymenlaakson museo toteuttavat Ruotsinsalmen meritaisteluihin liittyen. Merikeskus Vellamon toiveena oli, että Ruotsinsalmi-teema ulottuisi myös laajemmalle kotkalaisessa kulttuurikentässä ja lähestyi Lohisoittoa aiheen tiimoilta.

Kymijoen Lohisoiton yhteydessä järjestettävään juhlakonserttiin (avajaiskonsertti) on luvassa konserttiohjelma, jonka teema ja sisältö rakentuvat Ruotsinsalmen taisteluiden ympärille.
Konserttia varten Lohisoitto on tilannut tunnetulta suomalaiselta kapellimestari-säveltäjältä Atso Almilalta uuden, noin 30-minuuttisen Ruotsinsalmi-teemaisen teoksen, jossa Kymi Sinfoniettan orkesterikokoonpanon lisäksi esiintyy laulusolisti, baritoni Markus Nieminen.
Tilausteoksen rahoittajina ovat toimineet Landbon yhteiset aliset kosket ja Korkeakosken osakaskunnan yhteiset maa-alueet. Yhteistyökumppanina on myös Merikeskus Vellamo. Lisäksi konsertissa juhlitaan musiikin keinoin säveltäjä-akateemikko Uuno Klamia, jonka syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 120 vuotta.

Historiateema jatkuu myös Langinkosken keisarillisella kalastusmajalla. Langinkosken kuohujen äärellä nautitaan jälleen torstaina 4.6. harvinaislaatuisesta musiikillisesta hetkestä, lumoavasta kamarimusiikista ja keisarillisen historian havinasta. Esiintyjiksi on kutsuttu kotkalaislähtöinen pianisti Esa Ylönen ja tšekkiläinen viulisti Bohuslav Matoušek, joka on tämän hetken tunnetuimpia instrumenttinsa huippuja kotimaassaan.

Lohisoiton torstai-illassa 4.6 on luvassa rakastetun näyttelijän Seela Sellan, pianisti Kristian Attilan ja sopraano Pia Freundin vierailu Merikeskus Vellamossa.
”Tänä yönä en pelkää kulkea yli pimeän” -konsertti kertoo sanoin ja sävelin ihmiskohtaloista itsenäisen Suomen historian ajalta.

Lohisoiton perjantain 5.6. ohjelmassa on Suomalaisen barokkiorkesterin konsertti Pyhtään keskiaikaisessa kivikirkossa. Orkesterin kanssa toteutettava yhteistyö perustuu pitkän aikavälin yhteistyösuunnitelmaan. Tämän kertaisen konserttiohjelman teemana on Tukholman hovimusiikki 1600- ja 1700-luvuilla linkittyen ajallisesti myös Ruotsinsalmi-teemaan.

Lohisoiton jazz- ja soul-illat ovat esitelleet genren huippunimiä niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Perjantain 5.6. Vellamo soul -illan esiintyjä Merikeskus Vellamon venehallissa on laulaja Nina Mya, joka konsertoi genren kotimaisten ykkösnimien kanssa.
Myaa on kutsuttu uuden ja vanhan vokaalijazzin sillanrakentajaksi, ja hänet on valittu Pori Jazz -tapahtuman vuoden taiteilijaksi vuonna 2012. Hän sekoittelee soul-musiikkiin kallellaan olevaan repertuaariinsa hyvin persoonallisella tavalla myös jazzin ja gospelin hippusia.

Lohisoitto on antanut panoksensa myös ajankohtaiseen, musiikin ja hyvinvoinnin välisiä yhteyksiä käsittelevään keskusteluun neljänä aikaisempana vuonna Merikeskus Vellamossa järjestetyissä luentotilaisuuksissa ja työpajoissa.
Musiikki ja hyvinvointi -teemalla jatketaan myös perjantaina 5.6. Tutkimusjohtaja Mari Tervaniemi Helsingin yliopistosta kertoo puheenvuorossaan musiikin kuuntelun ja harrastamisen monipuolisista vaikutuksista oppimiseen, hyvinvointiin ja kuntoutumiseen sekä aivojen toimintaan.

FT, dosentti Susanna Välimäen ja FT, dosentti Juha Torvisen aiheena on “Hiiohoi ja apua: Itämeri, musikki ja ympäristöhuoli”.
Meri on innoittanut musiikin tekijöitä aina sinfonioista merimieslauluihin. Merellinen musiikki soi elämän peruskysymyksiä ja ihmisen luontosuhdetta – mutta nykypäivänä myös huolta ympäristöstä. Miten Itämeri kuuluu ja näkyy musiikissa? Luennolla pohditaan näitä kysymyksiä sekä ylipäätään musiikin merkitystä ympäristökriisin aikakaudella.

Lohisoitto tarjoaa myös ohjelmaa lapsille ja lapsiperheille. Vuoden 2018 Lohisoitossa käynnistettiin yhteistyöprojekti paikallisen musiikkikoulun Muskatin kanssa, se jatkui menestyksekkäästi vuonna 2019. Näihin kokemuksiin perustuen yhteistyötä tullaan jatkamaan tänäkin vuonna paitsi Muskatin myös mm. Kotkan lasten kulttuurikeskus LAKUn kanssa Lasten Lohisoitto -tapahtuman muodossa lauantaina 6.6 Yhteisötalo Messissä.
Kyseessä on kaikille ilmainen ja avoin kulttuuripitoinen tapahtuma, jossa lapsille on luvassa monipuolisia ja kehittäviä aktiviteetteja musiikkiin liittyen sekä korkeatasoista lastenmusiikkia live-esityksinä.

Jo kahtena peräkkäisenä vuonna järjestetyt kirkonkellokonsertit Pyhän Nikolaoksen kirkolla ovat saaneet suuren joukon ihmisiä liikkeelle Kotkan Isopuistoon. Kirkonkellojen soittoon erikoistunut lyömäsoittaja Vladimir Belov ystävineen soittaa jälleen lauantaina 6.6 muunnelmia perinteisistä ortodoksisista kirkonkellosävelmistä Pyhän Nikolaoksen kirkon kelloilla ja lisäkelloilla.
Tällä kertaa luvassa on erittäin mielenkiintoinen sukellus Venäjän Karjalan Kizhin saaren kirkonkellosoittoperinteeseen.

Haapasaaren idyllisessä puukirkossa lauantaina 6.6. pidettävässä konsertissa päästään nauttimaan ruotsalaisen Haga Duon vierailusta, soittajina duossa ovat huilisti Sareidah Hildebrand ja kitaristi Joakim Lundström. Nämä omien soittimiensa virtuoosit yhdistelevät eri maiden kansanmusiikkiperinteitä klassiseen traditioon.

Lohisoiton ohjelmaan on sisältynyt perinteisesti myös klubi-iltoja. Klubi-iltojen laadun takeena ovat olleet nousevat artistit ja kiinnostavat musiikki-ilmiöt.
Lauantain 6.6. klubi-iltaan on kiinnitetty instrumenttinsa suvereeni virtuoosi, kitaristi Petteri Sariola, joka on noussut maailmanmaineeseen upealla ja omintakeisella soittotekniikallaan. Lisäksi konsertissa kuullaan laulaja-lauluntekijä Annika Nordia, jonka esikoislevy ilmestyy keväällä 2020.

Sunnuntaina 7.6. konserttiyleisö matkaa veneellä Kuutsalon saareen Saarimajalle. Tänä vuonna luvassa on näyttelijä-laulajien Jonna Järnefeltin ja Jukka Nylundin koskettava musiikkiesitys, jonka laulut ja tekstit kertovat elämän käännekohdista. Esityksessä soittavat myös viulisti Tommi Asplund ja sellisti Iida-Vilhelmiina Sinivalo.

Lohisoiton suositut ilmaiset päivittäiset torikonsertit saavat jatkoa myös tänä vuonna. Satamäärin yleisöä keräävät torikonsertit kuullaan keskiviikosta lauantaihin Kotkansaaren ja Karhulan alueen toreilla.
Tänä vuonna torikonserteissa esiintyy mm. pitkän linjan akustinen bluegrass-yhtye Jussi Syren & The Groundbreakers ja lahjakas laulaja-lauluntekijä Satu Lii, jonka musiikki pohjautuu folkpop-tyylisiin, kerronnallisiin ja kitaravetoisiin kappaleisiin.

Koko festivaaliohjelma löytyy osoitteesta lohisoitto.fi