Miltä teollisuus tuntuu? – keskustelua ja luentoja Merikeskus Vellamossa. 

Julkaistu 16.10.2023

Merikeskus Vellamossa käynnistyi jo keväällä 2023 Miltä teollisuus tuntuu? -keskustelusarja, jossa ollaan Kymenlaakson museon metsäteollisuusaiheisen Puun vuoro -näyttelyn teemojen äärellä. Nyt lokakuussa on vuorossa keskustelutilaisuus teollisuuden muutoksista, ja marraskuussa kuullaan luentoja piippumuistoista ja elävästä teollisuusperinnöstä.  

Tehtaan siluetti on ollut osa Kymenlaakson kaupunki- ja mielenmaisemaa vuosikymmenten ajan. Viime aikoina uutiset ovat kertoneet alueen tehtaiden lopettamisesta tai toiminnan supistamisesta. 

Tehtaiden piippuja on kaadettu ja toimintaa ajettu alas Kymenlaaksossa aiemminkin. Ensin Voikkaa (2006), sitten Summa (2008) ja Myllykoski (2012). Tehtaiden lakkautus 2000-luvulla oli ihmisille ja alueelle kova paukku. Nyt elämme lopetuspäätösten uutta aaltoa: Sunilan ja Anjalan tehtailla koneita suljetaan ja ihmisiä irtisanotaan. 

Teollisuusperinnön säilyminen tuleville sukupolville vaatii tehdasrakennusten säilyttämisen lisäksi tiedon säilymistä. Millaisia muistoja meillä on metsäteollisuudesta alueellamme? 

Kova paukku. Miltä teollisuuden muutokset tuntuvat?
Keskustelutilaisuus keskiviikkona 25.10. klo 17-19.30, Merikeskus Vellamossa

Keskusteluun johdattelee Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö, minkä jälkeen osallistujilla on mahdollisuus keskustella yhdessä. Maksuton ja kaikille avoin tilaisuus on osa Kymenlaakson museon Puun vuoro -näyttelyn oheisohjelmaa. Tilaisuuden alussa on kahvitarjoilu. 

Kova paukku -tilaisuudet tarjoavat mahdollisuuden keskustella yhdessä muutoksen vaikutuksesta arjen rakentumiseen. Miten metsäteollisuus on tulevaisuudessa läsnä Kotkassa, Myllykoskella, Anjalassa, Inkeroisissa, Kouvolassa, Kuusankoskella ja Voikkaalla? Voiko murroksesta nousta rohkaisevia alkuja yritystoiminnalle ja ihmisille? Kuinka suureen muutokseen ihmiset lopulta itse ovat valmiita? 

Miltä teollisuus tuntuu? Luentoja piippumuistoista ja elävästä teollisuusperinnöstä
Seminaari keskiviikkona 15.11. klo 17-19.30, Merikeskus Vellamossa

Miltä teollisuus tuntuu? -seminaarissa kerrotaan esimerkkejä erilaisista tavoista tuoda esille alueiden teollista perintöä: 

Tutkijatohtori Tiina Kuokkanen Oulun yliopistosta kertoo Piippumuistoja -tutkimushankkeesta, jossa on kerätty tehtaiden piippuihin liittyviä muistoja ja selvitetty piippujen merkitystä nykypäivän arkiympäristöissä. Lisäksi hän kertoo siitä, miltä teollisuustyö sahoilla on tuntunut. 

Piipuistaan tunnetun Varkauden teollista historiaa on puolestaan rakennettu jo pidempään osaksi alueen matkailupalveluita. Varkauden museokeskus Konstin museotoimenjohtaja Hanna-Kaisa Melaranta kertoo, miten tähän on päästy ja mikä vaikutus teollisuusperinnöllä on alueelle nykyisin. Melaranta on myös teollisuusperintöseuran puheenjohtaja ja hän esittelee teollisuusperintömatkailua edistävää teollisuusperintöreittihanketta, jossa Kymenlaakson museokin on mukana. 

Tilaisuuden päättää arkkitehti Tapani Mustonen, jonka esityksessä pääsemme kuulemaan Sunilan tehdasalueen historiasta, alueen rakentumisesta ja tehdasalueen rakennusperinnön arvoista. 

Yleisö pääsee kommentoimaan esityksiä ja kertomaan omat näkemyksensä Kymenlaakson teollisuusperinnön merkityksestä niin itselleen kuin alueellemmekin. 

Ohjelma: 

  • Kohteita ja kohtaamisia – teollisuusarkeologista tutkimusta Piippumuistoja-hankkeessa, FT, tutkijatohtori Tiina Kuokkanen, Oulun yliopisto 
  • Elämysten, elinvoiman ja eurojen teollisuusperintö – Tapauksena Vanha Varkaus, Hanna-Kaisa Melaranta, museotoimenjohtaja, Varkauden museokeskus Konsti ja puheenjohtaja Teollisuusperintöseura ry. 
  • Sunilan tehdasalueen rakennushistoriaa, Tapani Mustonen, arkkitehti SAFA 

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Se on osa Puun vuoro -näyttelyn oheisohjelmaa.