Tapahtumakeskukselle vuokratukea reilut 580 000 euroa

Julkaistu 04.09.2023

Kotkan kaupunginhallitus on myöntänyt Kotkan Tapahtumakeskus Oy:lle 582 000 euron suuruisen vuokratuen vuodelle 2023.

Kotkan tapahtumakeskus haki syksyllä 2022 vuokra-avustusta vuodelle 2023 ja ehdotti seuraaville tilikausille vuosittaista 1,8 miljoonan euron suuruista avustusta.

Hakemuksen perusteella varattiin vuoden 2023 talousarvioon 600 000 euron suuruinen määräraha yhtiölle maksettavaa vuokra-avustusta varten.

Vuoden 2023 talousarvio muutettiin kaupunginvaltuuston päätöksellä toukokuussa ja tapahtumakeskuksen avustustasoksi vuonna 2023 päätettiin 582 000 euroa. Tapahtumakeskukselle myönnettävä vuokratuki on luonteeltaan yritykselle suoraan maksettavaa yritystukea.

Tapahtumakeskukselle annettava vuokratuki liittyy kunnan toimialaan: annettavalla vuokratuella edistetään laajasti ensinnäkin kulttuurin saatavuutta ja tapahtumatuotantoa; tapahtumakeskuksen tilat luovat mahdollisuuksia monenlaisille eri tapahtumille, kuten esimerkiksi konserteille, näyttelyille, messuille, liikunta‐ ja urheilutapahtumille, TV‐tuotannoille, pienille ja suurille kokouksille sekä kongresseille.

Tapahtumakeskuksen tukeminen edistää samalla elinkeinoelämän yleisten edellytysten luomista Kotkaan: on odotettavissa, että uusi areena tuo Kotkaan sellaisia kansallisia tai kansainvälisiä tuotantoja sekä tapahtumia, joita ei ennen tapahtumakeskuksen tarjoamia tiloja ole ollut mahdollista kaupungissa järjestää, mikä kehittää tapahtumaliiketoimintaa alueella ja toteuttaa Kotkan talousarviossa mainittua strategista tavoitetta Kotkasta kulttuurin ja tapahtumien kaupunkina.

Samalla tukeminen parantaa koko Kotkan seudun kansallista ja kansainvälistä kilpailukykyä. Tapahtumakeskus luo edellytykset myös muiden elinkeinonharjoittajien toiminnalle, kuitenkaan kilpailematta niiden kanssa.

Palvelutoiminnan tukemisen edellytyksenä on yleisesti katsottu olevan, että kaupungissa on aiemmin ollut puutetta vastaavanlaisista palveluista ja että tuetulla hankkeella on kaupungin kannalta yleisestä matkailullista tai muuta merkitystä.

Tuella on tarkoitus tukea tapahtumataloa, joka tarjoaa Kotkan kaupunkilaisille ja muille yhteisen kokoontumispaikan sekä edistää samalla kaupungin houkuttelevuutta niin asuinpaikkakuntana kuin matkailukaupunkina. Tapahtumakeskus ja sen tiloissa tulevaisuudessa järjestettävät tapahtumat ja tuotannot edesauttavat asumisympäristön viihtyisyyttä ja kasvattavat vapaa‐ajanviettomahdollisuuksien monipuolisuutta.

On odotetavissa, että tapahtumakeskuksen toiminnan käynnistyessä se lisää myös Kotkan kaupungin tuloja sekä suoraan tapahtumakeskuksesta saatavien tulojen kautta että matkailun lisääntyessä.

Kotkan tapahtumakeskukselle annettavalla tuella tuetaan samalla kaupungin asukkaiden hyvinvointia ja koko Kotkan alueen elinvoimaa. On katsottava, että annettavalla tuella on siten myös paikallinen ja yleishyödyllinen tarkoitus.

Kotkan Tapahtumakeskus Oy on Kotkan kaupungin 100 % omistama tytäryhtiö.

Kaupunginhallituksen esityslista on luettavissa osoitteessa www.kotka.fi/esityslistat