Osallistuva budjetointi 2023 hakee yhteistä hyvää

Julkaistu 07.08.2023

Kuluva vuosi on osoittanut, miten kotkalaisten hienoja ideoita toteuttamalla voidaan saada aikaan yllättävän hyviä juttuja!

Tämän on mahdollistanut Kotkan osallistuva budjetointi, Osbu. Tänä kesänä mm. lähes viisisataa kuntalaista pääsi maksuttomalla tuurivuorolla Lehmäsaareen. Myös nuorille suunnattu Käärijän Meripäiväkonsertti oli ääriään myöten täynnä. Innokkaimmat fanit olivat tulleet huhujen mukaan paikalle jonottamaan jo aamulla kahdeksalta. Konsertti kiinnosti yleisöä myös lähikunnista.

Kotkan kaupungin Osbu, eli osallistuva budjetointi alkaa taas 14.8. ideahaulla. Kaupunki on tehnyt 60 000 euron budjettivarauksen kuntalaisten kehitysideoita varten. Tämä tarkoittaa sitä, että budjetti käytetään juuri niin kuin kuntalaiset sen käytöstä lopulta äänestävät.

Ideoiden on tarkoitus lisätä asukkaiden hyvinvointia ja yhdessä tekemistä, sekä parantaa ja kehittää asuinympäristöjä. Teemalla ”yhteistä hyvää” haastetaan kuntalaisia miettimään miten idea voisi tuottaa iloa ja hyvää oloa mahdollisimman monelle kuntalaiselle, eikä ainoastaan siihen ihan itselle lähimpään ympäristöön.

Summa on jaettu niin, että Karhulalle, Länsi-Kotkalle sekä Kotkansaaren alueelle on varattu kullekin 15 000 euron budjetit. Lisäksi joustavasti koko Kotkan kehittämiseen on 15 000 €, jota voidaan tarvittaessa käyttää pienissä määrin myös täydentämään kaupunginosakohtaisia budjetteja.

Ideoita kerätään osallisuusalustalla 14.8.-10.9.

Osallistuvassa budjetoinnissa ideoita voi jättää neljän viikon ajan. Ideoita kerätään tänä vuonna käyttöön otetulla osallisuusalustalla, jolle pääsee osoitteesta https://mpt.link/osallistu_kotka.

Osallisuusalustalta voi seurata jätettyjä ideoita, niiden asiantuntijakommentointia ja käsittelyä, sekä käydä kommentoimassa ideoita itse jo äänestyksen aikana.

Ideoita voi jättää paperilomakkeella kirjastoissa, asiakaspalvelupiste Ruorissa ja Kumppanuustalo Viikarissa koko ideahaun ajan.

Idean voi jättää myös päivystävillä ideapisteillä kirjastoissa:

  • 15.8. klo 14–18 Karhulan kirjasto​
  • 16.8. klo 14–18 Kotkan pääkirjasto
  • 22.8. klo 14–18​ Karhuvuoren kirjasto

Kaikki ideat lisätään osallisuusalustalle viimeistään ideahaun päätyttyä.

Ideointivaiheessa ei ole ikärajaa. Lomakkeessa tiedustellaan ehdottajan yhteystiedot, jotta hänet voidaan kutsua jatkotyöpajoihin, tai häneen voidaan tarvittaessa olla myöhemmin yhteydessä idean työstövaiheessa.

Ideoita arvioidaan ensin kaupungin eri vastuualueilla. Kriteerit täyttävistä ideoista jatkojalostetaan työpajoissa konkreettisia äänestysehdotuksia hintatietoineen. Tähän vaiheeseen kutsutaan mukaan myös ideoita jättäneet kuntalaiset. Työpajat järjestetään lokakuussa. Lopuksi kuntalaiset pääsevät äänestämään 6.-30.11. mitkä budjettiin mahtuvat ideat toteutetaan tulevina vuosina.

”Osbu järjestetään nyt jo kolmatta kertaa. Se alkaa olemaan jo lähes perinteinen toimintapa”, vakuuttaa kaupungin vs. osallisuuskoordinaattori Hanna Pikka.
”Näiden ensimmäisten kierrosten myötä olemme saaneet toteutukseen tosi hienoja ideoita, joissa on upeasti korostunut Kotkan meri, rannat ja luonto. Myös nuoret ovat olleet aktiivisesti mukana. Heitä saamme kiittää menneen kesän huippusuosion saavuttaneesta Käärijän konsertista.”

Meiän Kotka – sinun vuorosi päättää!

Pikan mukaan prosessissa korostuu kaupunkistrategian mukainen tavoite uusien vaikuttamismahdollisuuksien kokeiluun sekä vuoropuhelun lisäämiseen eri osapuolten välillä. ”Osbu on myös mahdollisuus lisätä yhteisöllisyyttä ja aktiivisuutta Meiän Kotkan ja erityisesti oman lähiympäristön kehittämiseen. Tulevalta syksyltä odotamme monipuolisesti ideoita, joilla voidaan lisätä kuntalaisten hyvinvointia ja tuoda iloa.”

Pikka haastaakin kaikki yhteisöt nyt aktiivisesti ideoimaan!
Ideoiden käsittelyssä arvioidaan, mahtuvatko ideat Osbun kriteereihin sekä niiden vaikutusta hyvinvointiin. Lisäksi tulee miettiä millaisia jatkuvia ylläpitokuluja idea voi aiheuttaa.

”Aina ei ole helppo huomioida, että suositut ideat kuten penkki tai roskikset vaativat huoltoa, ylläpitoa ja tyhjennyksiä, eivätkä näin ollen täytä Osbun kriteerejä”, Pikka muistuttaa. Lisäksi tulee huomioida, että idean kulut muodostuvat sekä hankinnasta että pohjatöistä ja työn osuudesta. Näin ollen vaikkapa kuntoilulaitteen hinta ei ole vielä se, mikä sen ostohinta on.

Äänestämään marraskuussa

Äänestämään kotkalaiset pääsevät työpajavaiheessa muodostetuista äänestysehdotuksista 6.11.2023 alkaen. Äänestää voi joko sähköisesti osallisuusalustalla tai kirjastoissa ja Ruorissa ja Kumppanuustalo Viikarissa paperisella lomakkeella. Äänestämään pääsevät kaikki yli 12-vuotiaat kotkalaiset.

www.kotka.fi/osbu