Uimarantojen uimaveden laatu hyvää

Julkaistu 04.07.2023

Kotkan ja Pyhtään yleisten uimarantojen uimaveden laatu oli hyvä 27.6. otetuissa näytteissä. Näytekierroksella kaikkien tutkittujen uimarantojen uimavesi täytti sille asetetut mikrobiset laatuvaatimukset.

Näytteenottokierroksen yhteydessä Äijänniemen uimarannalla havaittiin hieman syanobakteereita, eli sinilevää, ja rannalle sekä ilmoitustaululle asetettiin varoituskyltit. Äijänniemen sinilevätilanne tarkistettiin uudestaan 3.7., jolloin sinilevää ei enää havaittu ja varoitukset poistettiin. Muilla uimarannoilla sinilevää ei kierroksen yhteydessä esiintynyt.

Sosiaali- ja terveysministeriön asetusten 177/2008 ja 354/2008 mukaan rannikon uimavesi (Mansikkalahden lasten ranta sekä ulkoranta, Santalahti ja Äijänniemi) täyttää laatuvaatimukset mikrobiologisten muuttujien osalta, mikäli Escherichia coli -bakteereita on alle 500 pmy/100 ml ja suolistoperäisiä enterokokkeja alle 200 pmy/100 ml.

Vastaavasti sisämaan (Tampsan monttu ja Huutjärvi) uimavesi täyttää laatuvaatimukset mikrobiologisten muuttujien osalta, mikäli E. coli -bakteereita on alle 1 000pmy/100 ml ja suolistoperäisiä enterokokkeja alle 400 pmy/100 ml.

Uimavedessä ei saa olla havaittavissa syanobakteereja, eli sinilevää. Aistinvaraisen havainnoinnin laatusuosituksen mukaisesti vedessä ei myöskään saa olla aistittavissa jätteitä kuten öljymäisiä ja tervamaisia aineita sekä kelluvia materiaaleja, esimerkiksi muovi, kumi, lasi- ja muovipulloja.

Seuraavat näytekalenterin mukaiset näytteet otetaan kyseisiltä rannoilta 18.7.