Lintuinfluenssaa ei ole havaittu Kotkassa tai Pyhtäällä

Julkaistu 19.07.2023

Suomessa on tavattu korkeapatogeenista H5N1-tyypin lintuinfluenssaa luonnonvaraisissa linnuissa useilla paikkakunnilla. Sairastuneet linnut ovat olleet lokkeja, tiiroja ja haahkoja. Lisäksi samaa virusta on löytynyt muutamien turkistarhojen eläimistä Pohjanmaalla. Kotkassa ja Pyhtäällä ympäristöterveydenhuollon tietoon ei ole toistaiseksi tullut lintujen joukkokuolemia.

Korkeapatogeeninen lintuinfluenssa ei tartu ihmiseen herkästi eli tartunta vaatii läheisen kontaktin sairaaseen eläimeen tai sen eritteisiin. Ihmisillä lintuinfluenssavirukset voivat aiheuttaa lievän hengitystieinfektion tai silmän sidekalvontulehduksen, mutta osa lintuinfluenssaviruksista voi aiheuttaa myös vakavia infektioita.

Kuolleita lintuja käsiteltävä varoen, lintujen joukkokuolemasta ilmoitettava

Yksittäisistä kuolleista linnuista ei tarvitse ilmoittaa viranomaisille. Yksittäiset kuolleet linnut voidaan hävittää sekajätteen mukana tai haudata maahan alueella, jossa lintuinfluenssaa ei ole vielä havaittu. Aina kuolleita lintuja käsiteltäessä tulee olla erityisen varovainen ja käyttää linnun siirtämiseen esimerkiksi lapiota ja suojata kädet kertakäyttöisillä suojakäsineillä. Sekajätteeseen raato laitetaan muovipussissa. Käsittelyn jälkeen kädet pestään huolellisesti vedellä ja saippualla. Lopuksi voidaan käyttää alkoholipitoista käsihuuhdetta. Lapsia ja lemmikkejä ei tule päästää lähelle kuolleita lintuja.

Mikäli havaitset kuolleen petolinnun tai vaihtoehtoisesti useita kuolleita lintuja, pyydetään niistä ilmoittamaan kaupungineläinlääkäri Marika Frimanille numeroon 040 632 7899.

Siipikarjan suojaaminen taudilta tärkeää

Erityisesti siipikarjatilojen ja muiden lintujen pitopaikkojen tautisuojauksesta on tärkeää huolehtia lintuinfluenssatartuntojen estämiseksi. Siipikarjan rehun ja juomaveden saanti on järjestettävä sisätiloissa tai sellaisessa muussa paikassa, johon luonnonvaraiset linnut eivät pääse. Jos pitopaikassa on käytössä siipikarjan hyvinvoinnin kannalta tarpeellisia vesialtaita, on luonnonvaraisten vesilintujen ja petolintujen pääsy niihin estettävä. Siipikarjan rehu on varastoitava suojattuna luonnonvaraisilta linnuilta ja muilta eläimiltä. Myös juomaveden puhtaudesta tulee huolehtia. Ruokavirasto suosittelee myös muiden lintujen pitäjiä noudattamaan samoja varotoimia lintujensa hoidossa.

Siipikarjalla lintuinfluenssan oireita ovat esimerkiksi apaattisuus, ruokahaluttomuus, muninnan väheneminen, hengitystieoireet ja kuolleisuus. Siipikarjan sairastumisepäilyt on ilmoitettava kaupungineläinlääkärille välittömästi.

Varotoimet ulkoterasseilla

Ulkona sijaitsevien tarjoilupaikkojen hygieniaan ohjeistetaan kiinnittämään erityistä huomiota. Mahdolliset lintujen jätökset on hyvä siivota pois mahdollisimman nopeasti. Ulosteiden pesu suoritetaan vedellä ja pinnalle soveltuvalla pesuaineella käyttäen esimerkiksi kertakäyttöistä liinaa. Kädet on hyvä suojata kertakäyttökäsineillä. Lopuksi kädet pestään vedellä ja saippualla.