Kotka mukana Miljoona roskapussia -kampanjassa

Julkaistu 14.03.2023

Kotkan kaupunki on lähtenyt mukaan valtakunnalliseen Miljoona roskapussia -kampanjaan.
Ylen organisoimassa kampanjassa tavoitteena on kahden kuukauden aikana innostaa ihmisiä keräämään ympäristöstä miljoona pussillista roskia, vähentää välinpitämättömyyttä ympäristön roskaamista kohtaan ja havahduttaa ihmiset ymmärtämään ja näkemään roskien määrä. Kampanjaan on ilmoittautunut tähän mennessä jo 130 kuntaa.

Kampanja starttaa 13. huhtikuuta TV1:ssä nähtävässä Miljoona roskapussia -ohjelmassa ja se päättyy 15. kesäkuuta. Ylen verkkosivuille tulee kampanjasivusto yle.fi/miljoonaroskapussia, johon ihmiset voivat itse käydä lisäämässä keräämiensä roskapussillisten määrän oman kaupunkinsa kohdalle. Kerättyjen roskapussien määrä on näkyvissä reaaliaikaisesti.

Roskaamisaiheita tullaan käsittelemään Ylen eri sisällöissä, mm. Radio Suomessa, Puoli seitsemän -ohjelmassa, alueradioissa ja alueuutisissa.

Kotkan ympäristönsuojelupäällikkö Heli Ojala on huolissaan siitä, miten roskaaminen uhkaa luontoamme.

”Maastoon joutuvasta roskasta merkittävä osa sisältää muovia, joka ympäristöön jäädessään hajoaa mikromuoviksi. Tutkimuksissa on selvinnyt, että mikromuoveja esiintyy mm. Suomessa kaikkialla vesistöissä, mistä se kulkeutuu vesieliöstöön. Mikromuoveja tavataan mm. kaloissa, simpukoissa ja pohjaeläimissä. Maaston heitetyt roskat aiheuttavat eläimille myös loukkaantumisriskin. Pienellä vaivalla roska-astiaan laitetut jätteet eivät vahingoita luontoa ja sen eliöstöä”, Ojala toteaa.

Roskaaminen on pois verorahoilla tehtävästä kunnossapidosta

Kotkan kaupunginpuutarhuri Mari Nenonen puolestaan muistuttaa, että jokainen meistä voi vaikuttaa roskaamiseen ja sen aiheuttamiin kustannuksiin.
”Kotkan kaupungin puistotyöntekijöiden työpäivästä kesäkautena kuluu päivittäin kahdesta neljään tuntiin pelkästään roskien keräämisen viheralueilta. Tämän kustannukset kesän aikana ovat mittavat ja jokainen asukkaan poimima roska on pois verorahoilla tehtävästä kunnossapidosta, minkä jokainen kuntalainen maksaa verojen muodossa”, Nenonen toteaa ja muistuttaa, että tärkeintä olisi saada vähennettyä jo sitä kädestä luontoon joutuvaa roskan määrää.
”Roskat kuuluisivat alun perinkin laittaa roska-astioihin eikä heittää luontoon.”

Kotkassa kaupunki on haastanut osallistumaan kampanjaan jo mm. Otsolan koulun eskariluokat ja Mussalon kotiseutuyhdistyksen, jotka molemmat ovat lupautuneet lähtemään mukaan.

Lisäksi kaupunki aikoo haastaa asukkaiden lisäksi mukaan kampanjaan paikallisia yrityksiä ja yhdistyksiä.
Kaupunki on myös tavalla tai toisella mukana, jos joku taho haluaa järjestää kampanjan aikana esimerkiksi siivoustalkoot.