Pohjoismaiden suurin roikkuva puukatto on harjakorkeudessaan – Satama Areena avautuu elokuussa 2023

Julkaistu 01.09.2022

Kotkan Kantasatamaan rakentuvan tapahtumakeskus Satama Areenan rakennustyöt ovat harjakorkeudessaan. Puurakennuksen erityispiirre, Pohjoismaiden suurin roikkuva puurakenne, on nyt asennettu ja käynnissä ovat sisävaiheen työt. Valmistuessaan tapahtumakeskus on energia- ja vesitehokas, käyttäjät huomioiva rakennus. Areenan avajaisia vietetään elokuussa 2023.

 Merikeskus Vellamon ja Kotkan kantakaupungin väliin sijoittuvan Satama Areenan laajuus on noin 7 700 bruttoneliömetriä. Satama Areenan rakennustyöt alkoivat heinäkuussa 2021 perustustöillä. Areenan tukirakenteina toimivat teräsristikot nousivat joulukuussa 2021. Puurungon asennustyöt käynnistyivät vuoden alussa 2022 ja ensimmäiset kaarevat kattopalkit päästiin asentamaan huhtikuussa.

”Hanke on edennyt hienosti aikataulussaan satamaympäristön haastavista olosuhteista huolimatta. CLT-elementtien asentaminen eteni vauhdikkaasti lohko kerrallaan, kosteudenhallinta huomioiden. Vesikaton vedeneristys tehtiin heti elementtiasennusten perään ja näin vaippa saatiin säältä suojaan mahdollisimman nopeasti. Erityinen onnistuminen oli yksinään 5000 kiloa painavien kaarevien puuelementtien asennus rakennuksen teräsrunkoon. Kaikki kymmenen palkkia asennettiin alle viikossa. Kyseessä on niin arkkitehtoninen kuin rakennustekninen taidonnäyte, josta hankkeen kaikki osapuolet voivat olla ylpeitä”, kertoo SRV:n yksikönjohtaja Kimmo Hyry.

Puurungon päälle on asennettu näyttävä Rheinzink-julkisivupellitys, joka on huoltovapaa 100 vuodeksi ja tummuu kauniisti ikääntyessään. Parhaillaan sisätiloissa väliseinämuuraukset on saatu valmiiksi ja viimeisiä pintabetonilattioita valetaan. Käynnissä ovat väliseinä- ja maalaustyöt, laatoitukset sekä talotekniikka-asennukset. Syksyllä käynnistetään sisäkaton puuverhouksien ja akustiikkaverhouksien asennuksia sekä rimaseinien koolauksia. Käyttöönottovaihe käynnistyy ensi keväänä. Työmaalla työskentelee tällä hetkellä noin 60 henkeä ja hanke työllistää runsaasti paikallisia urakoitsijoita.

Puurakentamisen taidonnäyte pohjoismaisesta puusta

Puuta käytetään hankkeessa materiaalina kokonaisvaltaisesti rakenteista sisäosiin saakka. Seinät ja välipohjat on valmistettu pääosin CLT-levystä. Puuta jää näkyviin seinissä ja välipohjien alapinnoissa. Aulan ja salin rakenteissa käytetään myös liimapuupilareita ja palkkeja. Kaikki puutuotteet valmistetaan pohjoismaisesta PEFC-sertifioidusta kuusesta. LVL-materiaali tulee Stora Enson Varkauden tehtaalta, liimapuut Versowoodin Heinolan tehtaalta, ja CLT-levyt Stora Enson Ruotsin Gruvönin tehtaalta. Puurunkourakoitsijana toimii Puurakentajat Rakennus Oy.

Kohteen suunnittelussa ja materiaaleissa on kiinnitetty erityistä huomiota ekologisuuteen ja elinkaariviisauteen. Kantavissa rakenteissa käytettävät noin 1400 kuutiota puutuotteita sitovat yhteensä arviolta noin 970 tonnia enemmän hiilidioksidia, kuin niiden valmistuksessa syntyy päästöjä.

”Arkkitehtisuunnittelun ja rakentamisen lähtökohtina ovat olleet muun muassa kestävyys, materiaalitehokkuus, vähähiiliset rakenteet ja kestävät energiaratkaisut. Odotamme suurella innolla uusia tiloja valmistuvaksi monipuoliselle tapahtumatoiminnalle Satama Areenalla”, kertoo Areenan toiminnoista vastaavan Kotkan tapahtumakeskus Oy:n toimitusjohtaja Minna Nyman.

”Hankkeessa on etsitty yhdessä tilaajan, käyttäjän, urakoitsijan, suunnittelijoiden ja eri asiantuntijoiden kanssa hankkeen kannalta parhaat ratkaisut, joilla saavutetaan kokonaisuuden kannalta laadukkain mahdollinen toteutus. Hanketta toteuttamassa ovat puurakentamisen kovat ammattilaiset, joilla on kokemusta vaativammistakin CLT-rakenteisista kohteista”, kertoo hanketta rakennuttavan Backstaff Oy:n projektipäällikkö Aleksi Sallinen.

Tapahtumakeskuksen viereen rakentuu parhaillaan myös Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin kampus. Tapahtumakeskuksen aula- ja ravintolatilat tulevat toimimaan kampuksen pääsisäänkäyntinä ja opiskelijaravintolana.