Meripäivien ruuhkia ennakoidaan ohjaamalla liikenne kolmea eri reittiä Kotkansaarelle – myös keskustassa poikkeavia liikennejärjestelyjä

Julkaistu 21.07.2022

Kotkan Meripäiviä juhlitaan 27.-30.7. Kotkansaarella. Paimenportin työmaan ollessa käynnissä Hyväntuulentie pysyy suljettuna, eikä pääväylää voida vielä avata liikenteelle. Liikenne Kotkansaarelle kulkee työmaan läpi, mikä hidastaa liikennettä huomattavasti. Meripäivien aikaan liikenteessä odotetaan olevan ruuhkaa ja suurimman ruuhkapiikin arvioidaan ajoittuvan keskiviikkoiltapäivään, jolloin Meripäivät alkavat.

”Meripäiville on tulossa paljon ulkopaikkakuntalaisia, joilla ei ole samanlaista paikallistuntemusta kuin kotkalaisilla. Parhaita keinoja vähentää ruuhkaa on Kotkaan saapuvan liikenteen jakautuminen eri reiteille”, kommentoi projektipäällikkö Jetro Matilainen Väylävirastosta.

Hyväntuulentien ja Kotkantien lisäksi Kotkansaarelle pääsee Mussalontietä pitkin ja Hietasen kautta. Tavoitteena on, että liikenne jakautuisi näille kolmelle reitille. Etenkin paikallistuntemusta omaavia henkilöitä suositellaan käyttämään Hietasen tai Mussalon reittiä Hyväntuulentien reitin sijaan. Meripäiville matkustaessa kannattaa suosia myös mahdollisuuksien mukaan joukkoliikennettä sekä jalankulkua ja pyöräilyä.

Meripäivien ruuhkaisimpana ajankohtana hankealueella on paikalla liikennepäivystäjä ja liikenteenohjaajia. Liikenteen poikkeustilanteista hankealueella voi Meripäivien aikaan olla yhteydessä päivystäjän numeroon 040 516 2214.

Keskustassa poikkeavia liikennejärjestelyitä

Meripäivät aiheuttaa runsaasti poikkeusjärjestelyjä myös Kotkansaarella. Tapahtuman aikana ja jo ennen sitä seuraavat katualueet ovat suljettuja:

Keskustan alue

Alkaen pe 22.7. klo 8.00 ja päättyen su 31.7. klo 21.00

  • Mariankatu välillä Kaivokatu – Ruotsinsalmenkatu (vinoparkkialue ja Lehmusbulevardi), Sibeliuksenpuisto

Alkaen ma 25.7. klo 8.00 ja päättyen su 31.7. klo 21.00

  • Ruotsinsalmenkatu välillä Kirkkokatu – Keskuskatu

Alkaen ti 26.7.22 klo 10.00 ja päättyen su 31.7. klo 21.00

  • Keskuskatu välillä Kaivokatu – Kauppakatu
  • Kirkkokatu välillä Ruotsinsalmenkatu – Kauppakatu
  • Ruotsinsalmenkatu välillä Keskuskatu – Gutzeitintie

Kauppatorilla RH Entertainment järjestää Festivaalitorin konsertit, joten tori, Kustaankatu ja Kauppakatu torin kohdalta ovat suljettu.

Pysäköinti kielletty MeripäivilläSapokan alue

Sapokan tori ja pysäköintialue alkaen la 23.7. klo 08.00 ja päättyen su 31.7. klo 21.00.

Tulikukon viereinen liikennelaiturialue alkaen ke 27.7. klo 04.00 ja päättyen su 31.7. klo 21.00.

Sapokankatu välillä Tallinnankatu – Juha Vainion katu alkaen ke 27.7. klo 04.00 ja päättyen su 31.7. klo 16.00, huoltoajo- ja taksiliikenne sallittu

Lasten Meripäivät Yhteisötalo Messissä

ke 27.7. klo 04.00 alkaen ja päättyen su 31.7. klo 16.00 Korkeavuorenkatu 1-3 välillä Kapteeninkatu – Kaivokatu, kaupunginkirjaston takainen parkkialue.

Kaivokatu välillä Kirkkokatu-Korkeavuorenkatu, Messin puoleiset parkkiruudut.

Meripäivien avajaisparaati

Seuraavat katu-alueet ovat suljettuina Meripäivien avajaisparaatin vuoksi keskiviikkona 27.7. klo 07.00–19.30.

  • Eteläpuistokatu välillä Kymenlaaksonkatu-Keskuskatu
  • Heikinkatu välillä Kymenlaaksonkatu-Keskuskatu
  • Kymenlaaksonkatu välillä Koulukatu-Opintie
  • Kymenlaaksonkadulle pysäköintikielto välillä Koulukatu – Ruotsinsalmenkatu sekä Papinkadulle välillä Ruotsinsalmenkatu – Itäkatu 27.7. klo 07.00-19.30

Avajaisparaatin reitti kulkee pitkin Kymenlaaksonkatua Papinkadulle ja Itäkadulle klo 18.00–noin klo 19.30.

Paikallisliikenteeseen ja kaupunkipyöriin panostetaan

Kotkan seudun liikenne Jonne&Minne järjestää Meripäivien ajan lisävuoroja niin Kotkan sisäisissä linjoissa, Kotka – Hamina -vuoroissa kuin Kotka – Pyhtää -liikenteessä.

Lisäksi suosituimmiksi vuoroissa on lisäkalustoa varmistamaan, että matkustajat mahtuvat bussiin kyytiin. Kaikki bussivuorot, mukaan lukien lisävuorot, näkyvät Kotkan seudun liikenteen aikataulusivuilla kotkanaikataulut.fi, erillisessä Meripäivien ajan taskuaikataulussa sekä Kotkan seudun reittioppaassa. Kotkan kaupunkipyöräjärjestelmässä lisätään kapasiteettia 25 pyörällä, jolloin käytössä on 145 pyörää.

Reittimuutoksina keskustaan saapuessa bussit saapuvat Meripäivien ajan normaalin Keskuskatu-reitin sijasta Satamakatua pitkin, jossa ovat pysäkit sekä kadun alku- että loppupäässä.

Keskustasta lähtiessä puolestaan Kauppatorin pysäkki on poissa käytöstä ja Kirkkokadulle tulee Sibeliuksenpuiston kohdalle väliaikainen pysäkki.

Lisäksi tapahtuman aikana on väliaikainen taksipysäkki Juha Vainion kadulla, ylimääräinen maksullinen pysäköintialue VR-makasiinilla, invaparkkipaikkoja, sekä tilapäisiä kaupunkipyöräasemia ja pyöräparkkeja. Järjestäjä suosittelee käyttämään julkista liikennettä, taksia, pyörää tai saapumaan tapahtumaan jalan.

Meripäivien reitit