Kotka avustaa suurten kaupunkien joukossa – kaupunkilaisia kehotetaan käyttämään valtakunnallisia avustuskanavia

Julkaistu 02.03.2022

Kotkan kaupunki on mukana sodan jalkoihin jääneiden ukrainalaisten auttamisessa yhdessä Suomen muiden suurten kaupunkien kanssa.

Asiasta päätetään virallisesti maanantaina 7.3. pidettävässä kaupunginhallituksen kokouksessa, mutta käytännössä Kotka on jo ilmoittanut olevansa mukana Helsingin, Espoon, Tampereen, Turun, Oulun, Vantaan, Hämeenlinnan, Joensuun, Jyväskylän, Kouvolan, Kuopion, Lahden, Lappeenrannan, Mikkelin, Porvoon ja Rovaniemen kaupunkien kanssa valmistelemassa avun antamista Ukrainalle. Kaupungit avustavat Ukrainan valtiota ja sen kansalaisia yhteensä noin 1,5 miljoonalla eurolla.

Kaupunginhallitukselle ehdotetaan, että Kotka antaa Ukrainan valtion ja kansan hätätilan lievittämiseksi avustusta 50 000 euroa.

Yksittäisiä kotkalaisia kaupunki neuvoo osallistumaan organisoitujen valtakunnallisten avustuskanavien kautta, joita ovat mm. Suomen Punaisen Ristin katastrofirahasto, Unicefin keräys Ukrainan lapsille, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, Pelastakaa lapset ry:n keräys Ukrainaan ja Kirkon Ulkomaanavun Ukraina-keräys.

Kaupungin valmiusjohtoryhmä ymmärtää kansalaisten avustushalukkuuden ja kiittää siitä. Valmiusjohtoryhmä ei kuitenkaan suosittele kotkalaisia lähtemään mukaan yksittäisiin avustusretkikuntiin, sillä niihin osallistumisessa ei ole kaikilta osin takeita turvallisuudesta eikä avun perillemenosta. Mahdollisissa pakolais- ja evakuointitapauksissa kaupunki toimii ja joutuu toimimaan kansainvälisten sopimusten sekä valtakunnallisten linjausten mukaisesti.