Teatterissa kahden ensi-illan viikko

Julkaistu 21.09.2021

Kotkan kaupunginteatterissa tulee tällä viikolla ensi-iltaan kaksi näytelmää.

Torstaina 23.9. ensi-iltansa Naapuri-näyttämöllä saa Sinikka Nopolan käsikirjoittama ja Ilkka Heiskasen ohjaama komedia Eila, Rampe ja Likka, jonka henkilöhahmot pohjautuvat Nopolan aiemmin julkaisemiin kirjoihin.

Näytelmässä viimeinen kuulutus Finnairin lennolle Marmarikseen kajahtaa ilmoille, joten Eila, Rampe ja Likka kiirehtivät koneeseen.
Turkin matka on Rampen sekä Likan yllätys pian syntymäpäiviään juhlivalle Eilalle. Eila on järjestyksen ihminen, joka antaa napakkaa kommenttia elämänpiirinsä tavoista. Rampe haluaisi lueskella ja antaa ajatuksen kulkea, mutta kun ei ole hetkenkään rauhaa Eilan aina käskiessä. Tytär Likka on kolmekymppinen taivaanrannanmaalari, keneltä lie geeninsä saanut.

Reissu tuo elämään mausteita itse kullekin, romanttisia sekä opettavaisia. Nyt on lupa hymähdellä supisuomalaisuudelle, elämänkumppaneille ja vähän itsellesikin.

Näytelmän rooleissa ovat Lise Holmberg, Antti Leskinen ja Mirka Mylläri.

Ohjaaja Ilkka Heiskanen sanoo, että Eila, Rampe ja Likka on näytelmä, joka ennen kaikkea kertoo meistä suomalaisista.
”Vaikka tässä kuinka vuosien saatossa Eurooppa on yhdistynyt ja globalisoitunut ja nuoriso kansainvälistyy, niin kyllä me vanhempi porukka ollaan edelleen erittäin eilaa ja rampea kaikki”, Heiskanen muistuttaa.

”Näytelmässä on lisäksi jotain varsin rakastettavaa – se täyttää sellaisen paikan, jossa oli aikanaan Me Tammelat ja Heikki ja Kaija. Semmoisen niin kuin hitaan tekemisen ja olemisen juhlaa”, Heiskanen maalailee.

Minna Canthin klassikko suurella näyttämöllä

Anna Liisa Kotkan teatterissa
Anna Liisaa näyttelee Minna Canthin klassikossa Mia Maaranen.

Lauantaina 25.9. saa ensi-iltansa puolestaan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä Minna Canthin vuonna 1895 kirjoittama klassikkoteos Anna Liisa, joka on voimakas kertomus nuoren Anna Liisa Kortesuon elämän suurimmista käännekohdista.

Hän on menossa naimisiin Johanneksen kanssa, ja asettumassa uuteen, turvalliseen elämän vaiheeseen. Tätä onnea kuitenkin varjostavat synkät salaisuudet sekä kotiseudulle odottamatta palaava Mikko, Anna Liisan entinen rakastettu. Yhden kesäisen viikonlopun aikana Anna Liisan ja koko Kortesuon suvun todellisuus järkkyy, kun menneisyys paljastuukin kaikessa rujoudessaan.

Anna Liisa on vahvojen tunteiden tarina; se on kuvaus vääristä valinnoista ja oikeuden tajusta. Canthin näytelmän viesti on kuitenkin elämänmyönteinen olematta lälly, sillä se valottaa inhimillistä kykyä myöntää virheet ja etsiä sovintoa.

Kotkan kaupunginteatterin tulkinta tarjoaa tarkkanäköisen ja aistillisen muotokuvan erehtyvistä, hauraista ja rakkautta tavoittelevista ihmisistä.

Anna Liisan on ohjannut Hilkka-Liisa Iivanainen ja rooleissa ovat Miia Maaranen (Anna Liisa), Marika Huomolin, Mikkomarkus Ahtiainen, Juho Markkanen, Eeva Hautala, Jarkko Sarjanen, Anne Niilola, Osku Haavisto ja Kari Kukkonen.

Kuka murtaa hiljaisuuden?

Ohjaaja Iivanaisen mukaan Anna Liisa kertoo siitä, mitä salaisuuden kanssa eläminen tekee yksittäiselle ihmiselle, perheelle ja laajemmin koko paikkakunnalle ja yhteisölle.
”Jos mun pitää kuvata sitä, mistä Anna Liisa kertoo, niin se kertoo siitä mitä salaisuus tekee ihmisen mielelle.”
Iivanaisen mukaan näytelmässä etsitäänkin myös vastausta siihen, pitääkö salaisuuksia kantaa vuodesta toiseen ja sukupolvelta toiselle vai kuka on se, joka murtaa hiljaisuuden ja muuttaa omalla toiminnallaan jotakin esimerkiksi siinä omassa perheessään.
”Yksi näytelmän teemoista onkin tunnistettava halua pitää kiinni kulisseista tai ihan omasta elämästä sellaisena kun siihen on tähän mennessä tottunut”, Iivanainen pohtii.

Katso lisää https://www.kotkanteatteri.fi/ohjelmisto/